Gegrilde little gem met piperade

Wat is little gem?

Little gem klinkt als een schattige bijnaam, en eerlijk? Dat is het ook een beetje. Deze mini-romainesla is een kleine held in de keuken. Krokant, licht bitter, maar met een romige bite. Het is de sla die niet sip wordt van een beetje hitte, maar juist gaat stralen op de grill. Terwijl gewone sla allang ineen zou storten, blijft little gem lekker stevig met die mooie gegrilde randjes als bonus. Perfect om even kort te roosteren en vervolgens te combineren met rijke smaken. Denk: sla met lef.

Piperade, klinkt chique en smaakt fantastisch!

Piperade is zo’n typisch Zuid-Frans gerecht waar je direct een baguette bij wil pakken en je wilt voorstellen dat je op een zonnig balkonnetje in Biarritz zit. Het is een soort zachte, aromatische groentesaus gemaakt van paprika, ui en tomaat. Simpel? Ja. Maar ook boordevol smaak. Soms komt er wat knoflook of chili bij, en in het Baskenland tikken ze er zelfs een eitje doorheen. In dit recept is het de warme, smeuĆÆge tegenhanger van de knapperige little gem, en geloof ons: dat werkt als een tierelier!

Gezond en boordevol smaak

Gegrilde groenten, verse sla, een saus vol vitamientjes… Dit gerecht is het schoolvoorbeeld van ā€˜gezond zonder saai te zijn’. Geen slappe hap, maar juist een knapperig, warm, licht en kleurrijk bord waar je lijf en smaakpapillen blij van worden. Je krijgt vezels, antioxidanten, vitamine C en A – en dat allemaal zonder dat je inlevert op genieten. Dus ja: dit gerecht is helemaal gezond, maar met genoeg flair om het niet te laten voelen als ā€˜iets dat je moet eten’. Dit wil je eten.

Hoe eet je dit gerecht? Zo dus!

Deze gegrilde little gem met piperade kun je op meerdere manieren op tafel zetten. Als voorgerecht bij een gezellig diner, stijlvol en licht. Als lunch, met wat grof brood om te dippen in die heerlijke piperade. Of gewoon als bijgerecht bij een stukje vis, kip of zelfs halloumi als je veggie wil gaan. Je kunt het ook als hoofdgerecht serveren met wat extra toppings: denk aan geroosterde noten, een zacht gekookt eitje of zelfs wat gebakken krieltjes erbij. Dit gerecht is net zo flexibel als jij op een vrije vrijdagmiddag.

Geef het een twist

Wil je ā€˜m nog net iets spannender maken? Voeg dan wat geraspte Parmezaanse kaas toe vlak voor het serveren, die smelt heerlijk over de warme piperade. Of bak wat chorizo krokant en strooi die eroverheen voor extra pit en bite. Vegetarisch? Vervang de chorizo dan door krokant gebakken paddenstoelen of een likje truffelolie. Oh, en een kneepje citroen of een drupje goede balsamico over de gegrilde little gem? Next level.

Gegrilde piperade met little gem
Totale tijd45 minuten

Gegrilde little gem met piperade recept

3.86 van 7 stemmen
Printen

Ingrediƫnten

4 portie(s)

Ingrediƫnten

  • 2 kleine kroppen little gem
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 3 rijpe tomaten
  • 1/2 bos bleekselderij
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 15 gr verse peterselie
  • 1 citroen
  • Scheutje witte wijnazijn
  • Scheutje balsamicoazijn
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout
  • Eventueel: 80 gr rauwe ham

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Snijd de kroppen little gem in kwarten en spoel onder de kraan het zand eruit. Dep goed droog en bestrooi met zout.
  • Snipper de knoflook, ui en rode peper. Snijd de paprika’s in reepjes en de tomaten en bleekselderij in blokjes.
  • Fruit de ui aan met knoflook en rode peper. Bak een beetje bruin, blus af met een scheut witte wijnazijn en laat rustig verder stoven.
  • Voeg na een paar minuten de bleekselderij, paprika en tomaat toe, met de laurier en paprikapoeder. Laat het geheel op laag vuur rustig stoven.
  • Laat intussen een grillpan heet worden. Grill de kwarten little gem met een scheutje zonnebloemolie, zodat er op alle kanten mooie grillstrepen staan. Blus af met een scheutje balsamicoazijn, zet het vuur uit en doe een deksel over de pan zodat de little gem rustig gaar wordt.
  • Maak de piperade op smaak met fijngesneden peterselie, sap en schil van de citroen en peper en zout.
  • Serveer de geroosterde little gem bovenop de piperade. Ook lekker met rauwe (Spaanse) ham. Dit laatste uiteraard niet als je vegan eet.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • miljuschka le creuset

    Le Creuset Braadpan roze

    Gietijzeren pan met emaille coating en Ʃcht de basis voor elke stoof.

    200,99
    Koop via bol.com
  • miljuschka kookboek makkelijk met miljuschka

    Makkelijk met Miljuschka

    Mijn kookboek met 100 makkelijke recepten Ć©n stap voor stap foto’s.

    32,50
    Koop via mijn shop
  • miljuschka microplane

    Microplane

    Perfect voor het raspen van citrusvruchten, harde kaas, chocolade, knoflook, gember en ga maar door.

    24,95
    Koop via bol.com
  • Website shop the tools (1)

    Keukenmachine

    De Kitchenaid keukenmachine is Ʃcht jouw beste vriend in de keuken.

    480,54
    Koop via bol.com
Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.