Pepernotentaart

Ā Ja, we gaan er helemaal voor, want wie zegt dat pepernoten alleen in een zak horen? Pak die garde, verwarm de oven en maak samen met de kids deze te gekke, smeuĆÆge pepernotentaart. Perfect voor Sinterklaas (maar als je het mij vraagt, hoe je echt niet te wachten tot pakjesavond).Ā 


Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten


Maar eerst ga ik even wat ophelderen… Pepernoten en kruidnoten – ja, ze worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn echt totaal verschillende koekjes. Het misverstand komt deels door de naam. Vroeger werd “pepernoten” namelijk gebruikt als verzamelnaam voor al het Sinterklaassnoepgoed, maar eigenlijk zijn het twee aparte lekkernijen. Pepernoten zijn die onregelmatige, taaitaai-achtige blokjes met een lichte anijssmaak – de zachte vriendjes die je oma vroeger op tafel zette. Ze hebben een chewy textuur en een warme, zoete smaak, en ze smaken bijna nostalgisch. Kruidnoten daarentegen zijn klein, rond, en knapperig, met een uitgesproken mix van specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Die kleine pittige rakkers zijn tegenwoordig de meest verkochte variant, want bij Sinterklaas in de supermarkt vind je vaak zakken vol kruidnoten, soms zelfs met chocolade omhuld. Daar heten ze dus wel nog steeds vaak pepernoten, maar jij weet nu dus beter.


Voor deze taart gebruiken we stiekem kruidnoten als stevige, crunchy basis – hun hartige specerijen geven meteen pit aan de taart.Ā 


Je kunt je kruidnoten trouwens ook zelf maken!Ā Zelf de lekkerste kruidnoten maken


Bakken met de kids


Nu heb je de perfecte kans om samen met de kids een beetje keukenchaos te creĆ«ren – en hĆ©, dat hoort erbij! Deze peper- (of dus eigenlijk kruidnoten-) taart is een geweldig bakproject om je kleintjes bij te betrekken. Laat ze helpen met het pletten van de kruidnoten voor de bodem, het mixen van de ingrediĆ«nten en het decoreren met nog meer pepernoten of een toef slagroom. Kinderen vinden het geweldig om een rol te spelen in het maken van hun eigen taart. Ook al laat je ze stiekem alleen wat klein, onbelangrijk werk doen, het gaat om het idee dat ze helpen. Daarnaast is het bakken samen met de kids het perfecte moment om wat Sinterklaasliedjes door de keuken te laten galmen. En die sparkle in hun ogen als ze hun creatie eindelijk mogen proeven? Onbetaalbaar!


Nog meer bakken met peper- en kruidnoten?Ā Makkelijke Sinterklaas cupcakes met kruidnoten ofĀ Kidsproof tiramisu met kruidnoten.


Variatie-inspiratie: maak jouw ultieme pepernotentaart


Natuurlijk is de klassieke pepernotentaart geweldig, maar waarom zou je het daar laten? Er zijn eindeloze manieren om jouw versie van deze taart te personaliseren. Voeg bijvoorbeeld wat sinaasappelrasp of speculaaskruiden toe aan het beslag voor een extra diepte in de smaak. Of ga los met een laag romige karamelsaus bovenop de taart – die zoete smaak gaat heerlijk samen met de kruidige bite van de kruidnoten. Voor een extra twist kun je zelfs wat pure chocolade door het beslag roeren of er een gesmolten laagje van maken voor op de taart. Zo maak je een taart die helemaal bij jouw smaak past en die elke keer net even anders smaakt. En als je uberhaupt niet zo van de pepernoten bent? Dan maak je ‘m toch met ander strooigoed?! Ook speculaasjes, taai taai of zelfs meer zoet zoals schuimpjes. Je kunt in ieder geval met de versiering helemaal losgaan en je taart zo chique óf zo kinderlijk en kleurig maken als je zelf maar wil.Ā 


Wat mij betreft kan dat heerlijk avondje niet snel genoeg komen.

Pepernotentaart
Totale tijd1 uur 10 minuten

Pepernotentaart

Voor deze pepernotentaart maak je beslag voor 1 biscuittaart. Hiervan maak je vervolgens drie dunne laagjes. Wil je een hogere taart? Verdubbel dan het recept voor het biscuitdeeg en volg verder de stappen zoals hieronder.
4.25 van 89 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

12 portie(s)

Voor de biscuit:

  • 180 gr ei
  • 110 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 85 gr bloem
  • 25 gr maĆÆzena
  • 1 el cacaopoeder

Voor de botercrĆØme:

  • 500 gr boter
  • 550 gr poedersuiker
  • 150 gr pepernoten
  • boter om in te vetten

Voor de finishing touch:

  • 500 gr pepernoten in 3 verschillende kleuren chocolade

Bereidingswijze: 

  • Dit pepernoten taart recept maak je in 3 etappes. Je begint met de biscuit, daarna maak je de botercrĆØme en uiteindelijk style je de taart af met de chocoladepepernoten. Ik leg je hier precies uit hoe je te werk moet gaan.
  • Verwarm de oven voor op 180 ā„ƒ.
  • Begin met het biscuit. Hiervoor mix je de vanillesuiker, de suiker en de eieren 12 minuten lang op een middelhoge stand. Zeef de bloem en de maĆÆzena boven de kom en roer het er rustig doorheen. Verdeel het beslag in drie gedeeltes. Je maakt dunne laagjes dus het is niet zoveel als bij "normaal" biscuit.
  • Vul eerst twee keer een vorm met een derde van het beslag. Roer voor de derde vorm een eetlepel cacao door het resterende beslag. Zo krijg je straks twee lichte en ƩƩn donkere biscuitlaag. Bak de verschillende lagen 22 minuten in de oven.
  • Begin ondertussen aan de botercrĆØme. Roer eerst de boter glad op de maximale stand van je keukenmachine. Roer er nu de poedersuiker doorheen en klop dit 15 minuten lang. Maal de pepernoten in de blender of foodprocessor fijn en roer dit ook door de botercrĆØme.
  • Nu is het tijd voor de finishing touch. Stapel de lagen biscuit op en smeer tussen de 3 lagen de botercrĆØme. Dit doe je als volgt. Leg eerst een vanilledeel onderop en besmeer het met de crĆØme. Daarboven komt de chocoladelaag (de biscuit met cacao), weer een laag crĆØme en dan daar weer bovenop een vanillelaag van het biscuit. Smeer de complete taart nu aan de buitenzijde en bovenzijde af met de rest van de botercrĆØme. Het is daarbij belangrijk dat je de biscuitlagen niet meer ziet.
  • Nu is het nog een kwestie van het versieren van de taart met banen van pepernoten. Kies voor elke baan een andere kleur chocoladepepernoot.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Pepernotentaart
Totale tijd1 uur 10 minuten

Pepernotentaart

Voor deze pepernotentaart maak je beslag voor 1 biscuittaart. Hiervan maak je vervolgens drie dunne laagjes. Wil je een hogere taart? Verdubbel dan het recept voor het biscuitdeeg en volg verder de stappen zoals hieronder.
4.25 van 89 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

12 portie(s)

Voor de biscuit:

  • 180 gr ei
  • 110 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 85 gr bloem
  • 25 gr maĆÆzena
  • 1 el cacaopoeder

Voor de botercrĆØme:

  • 500 gr boter
  • 550 gr poedersuiker
  • 150 gr pepernoten
  • boter om in te vetten

Voor de finishing touch:

  • 500 gr pepernoten in 3 verschillende kleuren chocolade

Bereidingswijze: 

  • Dit pepernoten taart recept maak je in 3 etappes. Je begint met de biscuit, daarna maak je de botercrĆØme en uiteindelijk style je de taart af met de chocoladepepernoten. Ik leg je hier precies uit hoe je te werk moet gaan.
  • Verwarm de oven voor op 180 ā„ƒ.
  • Begin met het biscuit. Hiervoor mix je de vanillesuiker, de suiker en de eieren 12 minuten lang op een middelhoge stand. Zeef de bloem en de maĆÆzena boven de kom en roer het er rustig doorheen. Verdeel het beslag in drie gedeeltes. Je maakt dunne laagjes dus het is niet zoveel als bij "normaal" biscuit.
  • Vul eerst twee keer een vorm met een derde van het beslag. Roer voor de derde vorm een eetlepel cacao door het resterende beslag. Zo krijg je straks twee lichte en ƩƩn donkere biscuitlaag. Bak de verschillende lagen 22 minuten in de oven.
  • Begin ondertussen aan de botercrĆØme. Roer eerst de boter glad op de maximale stand van je keukenmachine. Roer er nu de poedersuiker doorheen en klop dit 15 minuten lang. Maal de pepernoten in de blender of foodprocessor fijn en roer dit ook door de botercrĆØme.
  • Nu is het tijd voor de finishing touch. Stapel de lagen biscuit op en smeer tussen de 3 lagen de botercrĆØme. Dit doe je als volgt. Leg eerst een vanilledeel onderop en besmeer het met de crĆØme. Daarboven komt de chocoladelaag (de biscuit met cacao), weer een laag crĆØme en dan daar weer bovenop een vanillelaag van het biscuit. Smeer de complete taart nu aan de buitenzijde en bovenzijde af met de rest van de botercrĆØme. Het is daarbij belangrijk dat je de biscuitlagen niet meer ziet.
  • Nu is het nog een kwestie van het versieren van de taart met banen van pepernoten. Kies voor elke baan een andere kleur chocoladepepernoot.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.