Tarte tatin van appel en peer

3 uur

Tarte tatin: wie kent deze Franse klassieker niet? Wij zijn er in ieder geval ondersteboven van. Lekker met appel én peer.

Oorsprong van de tarte tatin

De tarte tatin is simpelweg een omgekeerde appeltaart met een laagje gekaramelliseerde suiker. In 1889 erfden de zusjes Tatin het drukbezochte hotel-restaurant van hun vader. Een van de zusjes – tot op de dag van vandaag weten we trouwens niet welke – haastte zich om het dessert klaar te maken. Bij het opdienen van de taart bleek het per ongeluk een omgekeerde appeltaart te zijn geworden. Een grappige, maar heerlijke vergissing.

Tegenwoordig zijn er ook veel varianten te vinden. De vulling kan zoet, zoals deze ananas tarte tatin met ketjapkaramel en specerijenroom, maar ook hartig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hartige tarte tatin met rode ui. De naam tarte tatin zal in ieder geval mede door al deze omgekeerde varianten blijven voortbestaan. 

Handig om te weten

Het is het beste om de tarte tatin direct uit de oven te serveren. Je kunt hem overigens wel in de koelkast bewaren; eet deze dan toch zo snel mogelijk op. Wil je de taart vanuit de koelkast opdienen? Warm de taart dan weer even op in de oven. Warm, met een krokante deegbodem, is deze taart toch echt het lekkerst.

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

Tarte tatin van appel en peer2

Tarte tatin van appel en peer

4.12 van 60 stemmen
Totale tijd 3 uur
Porties 8 personen

Benodigdheden

  • Tarte tatin vorm 24 cm

Ingrediënten
 

Bladerdeeg

  • 125 g bloem
  • 70 g water
  • 3 g zout
  • 25 g boter op kamertemperatuur
  • 100 g koude boter

Vulling

  • 2 appels
  • 2 peren
  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 100 g kaneelsuiker
  • 1 snufje zout

Instructies
 

Bladerdeeg

  • Zelf je bladerdeeg maken klinkt ingewikkeld, maar is heel leuk om te doen. Geen zin in? Koop dat eenvoudig een kant- en klaar rol bladerdeeg uit de koeling.
  • Om het zelf te maken doe je de bloem, water, zout en 25 g boter op kamertemperatuur in een kom. Dit kneed je kort samen tot een geheel. Vorm hier een bal van en leg deze in plasticfolie voor 30 minuten in de koeling.
  • Nu maak je van de koude boter een plak. Dit is het makkelijkste door de koude boter tussen twee stukken plasticfolie te leggen en het op die manier uit te rollen tot een vierkante plak van ongeveer 1 cm dik. Verpak het in het folie en leg het in de koeling tot gebruik.
  • Haal nu je deeg uit de koeling en bestuif je aanrechtblad licht met wat bloem. Druk de bal een beetje plat en rol 4 punten een beetje meer uit. Hou in je achterhoofd dat de boter zo in het midden moet passen.
  • De koude plak boter leg je nu midden op de deegplak. De vier punten sla je er nu overheen. Zorg dat de boter helemaal bedekt is. Rol dit nu in zijn geheel uit tot een langwerpige plak. Het moet drie keer zo lang zijn als breed. Vouw de plak nu als een envelop op in drie stukken, beginnend aan de korte kant.
  • Nu draai je het deeg een kwartslag. Rol nog een keer uit en vouw het dan weer op de dezelfde manier in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat rusten in de koelkast. Herhaal deze stap nog twee keer met 30 minuten rusttijd per toer. Laat voor gebruik nog een keertje 30 minuten rusten. Rol dan het deeg uit en steek een plak uit die zo groot is als de taartvorm.

Vulling

  • Voor je de vulling gaat maken verwarm je de oven eerst op 200˚C. Schil de appels en peren en verwijder de klokhuizen. Snij het fruit in kwarten.
  • Neem een koekenpan en smelt hier de boter in. Voeg de suiker hieraan toe en wanneer het kookt stort je de appels en de peren erin en laat het rustig koken en pruttelen tot je een mooie donkerbruine karamel hebt. Laat het niet te ver doorgaren want het karameliseert in de oven nog verder.
  • Doe het karamel-fruit mengsel nu over in de tarte tatinvorm. Draai het fruit zo dat de bolle kant onder komt te liggen. Dat wordt straks als je het omkeert namelijk de bovenkant. Leg nu je bladerdeegplak op het fruit en stop het aan de zijkanten een beetje in rondom het fruit. Let op want de suiker kan loeiheet zijn!
  • Bak in de oven voor 30 minuten of tot goudbruin en gaar. Eenmaal uit de oven laat je het heel even afkoelen en daarna draai je het voorzichtig om. Let weer op de hete karamel! Laat afkoelen en serveer bijvoorbeeld met een lekkere bol ijs!

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Tarte tatin van appel en peer2

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.