Makkelijke Sinterklaas cupcakes met kruidnoten

45 minuten

Wil je Sinterklaas en Piet – of de smachtende kinderen – verrassen tijdens Sinterklaasavond, maak dan deze leuke Sinterklaas cupcakes met kruidnoten!

Kruidnoten of pepernoten: het verschil

Pepernoten, kruidnoten… We halen ze nog wel eens door elkaar. Laten we de verwarring voor eens en voor altijd ophelderen. Kruidnoten, die ik in dit recept gebruik, zijn ronde krokante koekjes gemaakt van suiker, meel (soms roggemeel) en speculaaskruiden. De pepernoot is wat bonkiger van vorm, taaier van structuur en heeft meer een anijs-smaak. De kruidnoot wordt vaak pepernoot genoemd – en vice versa. Maar een ezelsbruggetje: de kruidnoot is rond en knapperig, de pepernoot is als een soort onregelmatige dobbelsteen.

Hoe dan ook: beide soorten zijn erg geliefd en door de jaren heen zijn er talloze smaken ontwikkeld. In dit recept gebruiken we dus kruidnoten, en deze kun je naar eigen smaak toevoegen. Vergeet niet tijdens het bakken er af en toe eentje te snoepen…

Ook lekker: Sinterklaas fudge met spijs en pepernootjes of speculaas

Sinterklaas cupcakes: een lekkere Sint traktatie

Om deze feestelijke Sinterklaas cupcakes te maken, heb je muffinvormpjes nodig. Vaak heb je deze nog wel eens in de voorraadkast liggen, maar mocht je deze niet hebben… Kijk dan eens naar deze leuke Sinterklaas cupcakevormpjes. Je kunt ze natuurlijk ook bij de supermarkt of groothandel halen. 

Het is daarnaast ook handig om een muffinbakvorm in huis te hebben. Door de bakvorm blijven alle Sinterklaas cupcakes mooi in vorm en kun je ze gelijkmatig tegelijkertijd bakken. 

Pepernoten cupcakes

Sinterklaas cupcakes met kruidnoten

Sinterklaas cupcakes met kruidnoten

4.38 van 45 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Koek & Gebak
Keuken Sinterklaas
Porties 12 stuks

Benodigdheden

  • Muffinbakvorm met muffinpapiertjes

Ingrediënten
 

  • 75 g suiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 255 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl koekkruiden
  • 125 g kruidnoten grof gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 190°C.
  • Meng de suiker en slagroom, voeg de eieren toe en roer erdoor. Doe zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, kaneel en koekkruiden erbij en meng kort.
  • Spatel 2/3 deel van de kruidnoten door het beslag, houd de rest apart.
  • Vul muffinvormpjes (in een muffinbakvorm) met het beslag en strooi de rest van de kruidnoten erover. Druk licht aan. Bak 20 tot 25 minuten in de oven.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.