Zelf de lekkerste kruidnootjes maken

Tijd

Zelf kruidnootjes maken

Bij Sinterklaas horen kruidnootjes. Of pepernootjes als je ze zo liever noemt. Een recept voor de originele pepernoten heb ik ook voor je. Die vindt je binnenkort hier.

Voor nu ga ik het met jullie hebben over kruidnootjes. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me rondom Sinterklaas nogal snel overeet aan de kruidnootjes. Zo lekker! En homemade zijn ze nog veel lekkerder.

Eenvoudig recept voor kruidnootjes

Nog mooier is dat het maken van de kruidnootjes echt heel erg makkelijk is. Je hoeft niks ingewikkelds te doen. Je hebt er geen speciale vormpjes voor nodig. Twee handen, een bak en de ingredienten is alles wat je nodig hebt om zelf kruidnootjes te maken.

Ok en natuurlijk een oven. Dat is ook wel handig.

Maken

Voor het maken van de kruidnootjes heb je nodig; zelfrijzend bakmeel, donkere basterdsuiker, koekkruiden, boter en een klein beetje melk. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis? Gebruik dan gewone bloem met bakpoeder. In dit recept komt dat neer op 250 gr bloem en 2 tl bakpoeder.

Vervolgens meng je eerst de droge bestanddelen voor de kruidnootjes. Daarna voeg je de boter en de melk toe en meng je het goed met je handen door tot je een samenhangende bal hebt.

Verwarm de oven voor op 175˚C en begin met het rollen van de kruidnootjes. Even afbakken en klaar!

Het lastigste komt als je de nootjes uit de oven hebt gehaald. Namelijk de kunst om niet alles meteen op te eten. Ik kan dan ook van harte aanraden om een flinke hoeveelheid te maken. Bewaar ze vervolgens in een luchtdicht afgesloten koektrommel of bus en geniet ervan!

Of maak zelf eens speculaasbrokken! Of check alle Sinterklaas recepten

zelf kruidnootjes maken

Zelf kruidnootjes maken

aantal personen: 75 KRUIDNOOTJES voorbereidingstijd: 10 MINUTEN bereidingstijd: 25 MINUTEN totale tijd: 35 MINUTEN
4.5 van 113 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min
Gang Koek & Gebak
Porties 75 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr donkere basterdsuiker
  • 1,5 el koekkruiden
  • snufje zou
  • 100 gr koude en harde boter in blokjes
  • 5 el volle melk

Instructies
 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175˚C
  • Neem een kom en meng hier de droge ingredienten in. (zelfrijzend bakmeel, zout, suiker en koekkruiden.)
  • Roer dit met een lepel even goed door zodat eventuele klontjes eruit zijn.
  • Snij nu je koude boter in klontjes en voeg dit toe aan het meel evenals de melk.
  • Kneed het geheel nu met je handen goed door tot je een samenhangende bal hebt.
  • Draai hier mooie kleine balletjes van en leg deze op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
  • Zet in de oven voor 25 minuten of tot goudbruin en gaar.
  • Wil je ze bewaren in een trommel, laat ze dan eerst helemaal goed afkoelen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.