Laagjestaart met chocolade & vanille

3 uur

Laagjestaart met chocolade & vanille

Dit is de absolute lievelingstaart van Felina: een laagjestaart met lekkere vulling en met knapperige koekjes bovenop. Om deze bijzondere taart te maken heb je wel even de tijd nodig. Doe dit bijvoorbeeld op een regenachtige zondag! De lagen moet je namelijk eerst bakken, die moeten vervolgens afkoelen en pas dan kun je aan de slag met het in elkaar zetten van de laagjestaart.

Je gebruikt voor deze feestelijke laagjestaart twee 2 springvormen van 20 cm doorsnede.

Een paar dingen om rekening mee te houden: de lagen die je bakt zijn meestal aan de bovenkant niet helemaal plat. Dat is op zich niet erg, maar wil je hem zo strak mogelijk hebben dan kun je de randen en bovenkant een beetje bijsnijden om hem zo glad mogelijk af te kunnen strijken.

Voor de lagen hebben we hier ook met verschillende kleuren botercrème gewerkt. Hiervoor maak je eerst een grote hoeveelheid botercrème en die kleur je daarna in twee tinten bruin. Het ziet er ingewikkelder uit dan het is. Vind je het teveel gedoe, dan kun je de botercrème ook prima in één kleur doen. Het ziet er iets minder spectaculair uit, maar het scheelt je wel tijd. Alternatief zou je dan bijvoorbeeld nog een drip aan de bovenkant kunnen maken.

Dit recept is afkomstig uit het kinderbakboek van Miljuschka & Felina

Ik heb samen met mijn dochter Felina een heerlijk kinderbakboek gemaakt, waar ook dit recept in staat. Samen delen wij het plezier van bakken en daarom hebben we speciaal voor jou onze 25 lekkerste recepten verzameld. Bij elk recept staan ook handige illustraties, zodat elk kind makkelijk mee kan doen. We zijn er zo trots op!

De gehele opbrengst gaat naar EpilepsieNL; een goed doel dat heel belangrijk voor ons is. Je bestelt het boek heel gemakkelijk online via deze link.

laagjestaart 011

laagjestaart 011

Laagjestaart met chocola en vanille

Je maakt hier 4 lage cakes van ongeveer 2-3 cm hoogte
4.25 van 65 stemmen
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Koek & Gebak
Porties 18 personen

Benodigdheden

  • 2 springvormen van 20 cm doorsnede
  • Bakpapier
  • Mixer met kom
  • paletmes

Ingrediënten
 

  • 400 gr bloem
  • 400 gr ei 8 medium eieren
  • 400 gr boter op kamertemperatuur
  • 400 gr suiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 40 gr cacao
  • 2 chocolade lagen twee vanille

Voor tussen de cakelagen:

    Luchtige chocoladeganache

    • 300 gr chocola
    • 300 gr slagroom
    • Optioneel: 1 eetlepel roomkaas

    Voor de botercreme om de taart mee af te smeren

    • 230 gr gepasteuriseerd eiwit
    • 900 gr poedersuiker
    • 900 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
    • 2 tl vanille extract
    • ½ tl zout

    Lichtbruine creme

    • 6 gr oploskoffie fijn
    • 1 el heetwater
    • 1 el cacao

    Donkerbruine creme

    • 3 el cacao
    • 1 el heet water

    Topping:

    • Vegter rolletjes en andere knapperige dingen uit de supermarkt. Chocolade pretzels ferrero balletjes, maltezers, Twix en dergelijke. Naar keuze.

    Instructies
     

    • Verwarm de oven voor op 170˚C
    • Vet de springvormen in en bekleed met bakpapier. Je bakt elke keer twee cakes tegelijk.
    • Meng de suiker met de boter en klop deze met een mixer tot het licht en romig is. Voeg de eieren toe en meng alles goed. Voeg als laatste de bloem en bakpoeder toe en klop even goed door.
    • Verdeel het beslag in twee gedeeltes.
    • Meng de twee eetlepels cacaopoeder met een klein beetje water en roer dit om tot je een glad papje hebt.
    • Mix de cacao nu door 1 van de 2 beslag gedeeltes.
    • Verdeel het chocolade beslag over twee bakvormen.
    • Bak de verschillende lagen voor 20-25 minuten of tot de randen weg beginnen te trekken van de vorm.
    • Zodra de vorm uit de oven is klop het dan 1 keer kort op je aanrecht om de stoom eruit te halen. Dit zorgt dat de cake niet verder krimpt.
    • Laat 10 minuten in de vorm afkoelen voor je het uitstort. Dat het een beetje krimpt is normaal.
    • Zet de cake lagen 30-60 minuten in de vriezer voor je alles netjes afsnijdt om gekke randjes glad te maken en de cakes zoveel mogelijk hetzelfde formaat te geven.

    Luchtige chocoladeganache

    • Voor de ganache verwarm je de slagroom tot net onder het kookpunt. Breek de chocola in stukjes en giet de warme slagroom hier overheen. Laat even staan en klop dan door tot het een glad geheel wordt.
    • Laat de ganache nu staan tot het nog net niet hard is geworden. Klop het nu met een mixer tot een luchtig geheel. Wil de ganache niet luchtig worden voeg dan een eetlepel roomkaas toe en klop dit goed door. De ganache wordt lichter van kleur en romiger.
    • Doe de luchtige chocolade ganache tussen elke laag in ongeveer gelijke hoeveelheid en verdeel het over de cakes.
    • Voor de botercreme om de cake te bestrijken
    • Doe poedersuiker en eiwit samen in de kom van je mixer en zet die aan op laag om te mengen. Zet dan naar hoog. Terwijl je aan het mengen bent voeg je de boter in gedeeltes toe. Ga hiermee door tot alles gemengd is. Voeg dan vanille en zout toe.
    • Meng tot alles licht en luchtig is en niet meer naar boter smaakt.
    • Meng de botercreme op lage stand nog eens 10 minuten om bellen uit de botercreme te halen.
    • Verdeel de botercreme nu in twee gedeeltes. Een helft doe je in een kom. Dit wordt je witte topping. De andere helft verdeel je weer door twee. Dit worden je lichtbruine en je donkerbruine laag.
    • Los de oploskoffie op in de eetlepel heet water met de eetlepel cacao en doe dit bij 1 hoeveelheid in een kom. Mix dit goed met de creme.
    • Los de 3 eetlepels cacao op in de andere eetlepel heet water en voeg dit bij de andere hoeveelheid.
    • Meng alles tot mooi gladde crèmes.
    • Breng de donkere laag nu op aan de onderkant van de laagjescake. Strijk glad en breng de koffiekleurige laag daarboven aan.
    • Je eindigt met de witte laag aan de zijkanten en aan de bovenkant.
    • Strijk het geheel glad af met een paletmes.
    • Versier de bovenkant van de cake met allerlei knapperige koekjes en chocola.

    Disclaimer

    De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

    Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
    Miljuschka Witzenhausen
    Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.