Een Moon-watte?
Stel je voor: een laag marshmallow, gevangen tussen twee koekjes en overgoten met een laagje chocola. Het is een beetje zoals een s’more, maar dan in een handige snackvorm die je overal mee naartoe kunt nemen. Deze Amerikaanse snack komt uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten, waar hij al sinds 1917 een ware klassieker is. Oorspronkelijk bedoeld voor de hongerige mijnwerkers die iets voedzaams én lekkers wilden om de dag mee door te komen. En dat snap ik helemaal: met een Moonpie heb je meteen een compleet snackpakket in één hap.
Nog meer makkelijke koekjes: 3 ingrediënten havermout chocolate chip koekjes of maak deze Eenvoudige amandelkoekjes met kardemom. Of Kokosmakronen met maar twee ingrediënten.
De naam ‘Moonpie’? Tja, ze zijn ook out of this world
Die naam heeft ook nog een mooi verhaal. Een slimme bakker uit Tennessee vroeg een mijnwerker wat voor soort snack hij wilde. Het antwoord? Een koek die “zo groot als de maan” is! En voilà, daar was de Moonpie. Het idee was simpel: twee zachte koekjes, een luchtige marshmallowlaag ertussen en een chocodip eroverheen – een vullende, makkelijke snack die lekker lang meeging. Met die hemelse combinatie begrijp je meteen waarom ‘Moon’ in de naam zit: een hap van deze traktatie is als een vlucht naar de zoete maan en terug.
Zo maak je ze thuis
Natuurlijk kun je Moonpies tegenwoordig kant-en-klaar kopen, maar geloof mij, zelfgemaakt is áltijd beter. Plus, het is niet moeilijk! Wat je nodig hebt, zijn zachte koekjes (bak ze zelf of cheat een beetje en koop ze kant-en-klaar), marshmallow fluff voor die luchtige vulling, en een lekkere chocola om ‘m in te dippen. Zodra je dat eerste hapje neemt, ben je verkocht. Deze Amerikaanse klassieker is niet voor niets al meer dan een eeuw een favoriet. Dus ga lekker Southern en bak een stapeltje Moonpies – klaar om te delen, of gewoon om stiekem zelf op te eten.
Ik heb een heel makkelijke versie voor je gemaakt. Je kunt natuurlijk de koekjes en marshmallow zelf maken. Maar met deze versie ben je binnen een kwartier klaar.

Moonpie
Ingrediënten
- 300 gr pure chocolade
- 75 gr kristalsuiker
- 3 eiwitten
- 10 marshmallows
- 1 rol theebiscuits circa 30
- 150 gr gezouten pinda’s
Bereidingswijze:
- Smelt de chocolade au bain marie. Smelt in een ander pannetje op heel zacht vuur de suiker; roer niet, maar swirl de pan wel af en toe. Zorg dat de suiker niet verbrandt, maar een heel lichte siroop wordt.
- Klop ondertussen met een elektrische mixer in een brandschone kom de eiwitten stijf. Voeg daarna lepel voor lepel de hete suiker aan het opgeklopte eiwit toe. Laat 10 minuten draaien met een elektrische mixer.
- Doe de marshmallows in een magnetronbestendige kom en zet 30 seconden op 900 watt in de magnetron. Voeg de gesmolten marshmallows vervolgens toe aan de mixer met het eiwit en suiker, draai even door en zet de mixer uit.
- Lepel wat van de marshmallow-meringue op een koekje, leg een ander koekje erbovenop zodat je een soort sandwich krijgt, en druk voorzichtig aan. Haal de gevulde koek met een vork door de gesmolten chocolade en leg op een vel bakpapier. Versier eventueel met gezouten pinda’s. Herhaal dit met alle koekjes tot je vulling op is. Bewaar in de koelkast (of eet ze allemaal in één keer op…).
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Moonpie
Ingrediënten
- 300 gr pure chocolade
- 75 gr kristalsuiker
- 3 eiwitten
- 10 marshmallows
- 1 rol theebiscuits circa 30
- 150 gr gezouten pinda’s
Bereidingswijze:
- Smelt de chocolade au bain marie. Smelt in een ander pannetje op heel zacht vuur de suiker; roer niet, maar swirl de pan wel af en toe. Zorg dat de suiker niet verbrandt, maar een heel lichte siroop wordt.
- Klop ondertussen met een elektrische mixer in een brandschone kom de eiwitten stijf. Voeg daarna lepel voor lepel de hete suiker aan het opgeklopte eiwit toe. Laat 10 minuten draaien met een elektrische mixer.
- Doe de marshmallows in een magnetronbestendige kom en zet 30 seconden op 900 watt in de magnetron. Voeg de gesmolten marshmallows vervolgens toe aan de mixer met het eiwit en suiker, draai even door en zet de mixer uit.
- Lepel wat van de marshmallow-meringue op een koekje, leg een ander koekje erbovenop zodat je een soort sandwich krijgt, en druk voorzichtig aan. Haal de gevulde koek met een vork door de gesmolten chocolade en leg op een vel bakpapier. Versier eventueel met gezouten pinda’s. Herhaal dit met alle koekjes tot je vulling op is. Bewaar in de koelkast (of eet ze allemaal in één keer op…).
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.