Koekjes recepten

Iedere zondag is het bij mij in huis bakdag. Soms maak ik iets hartigs, soms iets zoets. Als ik niet weet wat ik wil bakken, val ik graag terug op koekjes. Je kunt er namelijk zo lekker mee variëren. Zo maak ik de ene keer bijvoorbeeld roze koeken en dan weer spritsen. Ik kan er geen genoeg van krijgen!

Ieder land z’n eigen koekje

Wat mij betreft gaat er maar weinig boven een versgebakken koekje. Knapperig of juist chewy, ik ben fan. Daarin sta ik bepaald niet alleen; Nederland is een echt koekjesland. Er zijn talloze traditionele koekjes, van spritsen tot krakelingen en Weespermoppen. Ook buiten ons land is er op koekjesgebied genoeg te beleven. Zo ben ik bijvoorbeeld dol op Amerikaanse chocolate chip cookies, maar kun je me ook wakker maken voor Italiaanse amarettikoekjes, of arlettes uit Frankrijk.

Verschillende soorten deeg

Veel koekjes zijn gemaakt van een zanddeeg, dat wordt gemaakt door koude boter te mengen met suiker en bloem. Na het rusten in de koelkast kun je het deeg uitrollen en er met speciale vormpjes koekjes uitsteken. Dit is een heel basic koekje, dat heel leuk is om met kinderen te maken, en je door de vorm helemaal kunt aanpassen aan de gelegenheid. Koekjes voor Pasen bijvoorbeeld!

Een deeg waar je meer vocht aan toevoegt, kun je niet uitsteken. Voor dit type koekje doe je beslag in een spuitzak, waarna je ze kunt opspuiten op een bakplaat. Van bladerdeeg kun je ook koekjes maken, zoet én zout. Denk aan krakelingen, kaneel- of kaasvlinders, of bladerdeegstengels.

Koekjes bakken

Wat mij betreft, gaat er maar weinig boven een versgebakken koekje. Knapperig of juist chewy, ik ben fan. Daarin sta ik bepaald niet alleen; Nederland is een echt koekjesland.

Veel koekjes zijn gemaakt van een zanddeeg, dat wordt gemaakt door koude boter te mengen met suiker en bloem. Na het rusten in de koelkast kun je het deeg uitrollen en er met speciale vormpjes koekjes uitsteken. Dit is een heel basic koekje, dat heel leuk is om met kinderen te maken, en je door de vorm helemaal kunt aanpassen aan de gelegenheid. Koekjes voor Pasen bijvoorbeeld!

Een deeg waar je meer vocht aan toevoegt, kun je niet uitsteken. Voor dit type koekje doe je beslag in een spuitzak, waarna je ze kunt opspuiten op een bakplaat. Van bladerdeeg kun je ook koekjes maken, zoet én zout. Denk aan krakelingen, kaneel- of kaasvlinders, of bladerdeegstengels.

Koekjes recept

Ben je net zo dol op koekjes als ik ben? Probeer maar eens mijn klassieke bokkenpotenarlettes: Franse koekjes met rozemarijn en balsamicodipsuper eenvoudige Oranje koekenglutenvrije hartige koekjesBretonse zandkoekjesboterkoek uit de Airfryerkokos-limoenkoek met mangohartige kaaskoekjes met bieslookeenvoudige amandelkoekjes met kardemomsupersnelle pindakaaskoekenkoffie kruidkoek met noten en rozijnen, havermout chocolate chip koekjes of amarettikoekjes: Italiaanse koekjes met amandelmeel.

Je kunt koekjes natuurlijk ook gebruiken als koekjesbodem. Zo vind ik het ontzettend lekker om steeds weer een andere bodem te bedenken. Zo ben ik dol op mijn tiramicello: tiramisu met limoncellostroopwafel cheesecaketrifle bastogne cheesecakepistache en witte chocolade cheesecakeChinese vijfkruiden cheesecakeMiljuschka’s salted caramel chocolate cheesecake en bramen cheesecake bars.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Hot, hot, hot

Populaire Thema's

Op zoek naar een lekker recept? Ik heb er genoeg voor je! Hoe, wat, waar?
Kies een thema hieronder en ik geef je alles wat ik heb.

Alle categorieën
Alle categorieën