Zwarte zieltjes uit Tsjechië

Zwarte zieltjes – chocoladekoekjes

Voor de oorsprong van deze chocoladekoekjes, de zwarte zieltjes, moeten we even naar Tsjechië. Ze hebben daar namelijk een variant op onze Sinterklaas. Maar in plaats van dat de Sint vergezeld is van Pieten is deze Sint in Tsjechië vergezeld van duiveltjes. Een witte en een zwarte. En de stoute kinderen? Die krijgen geen roe, maar zwarte zieltjes. In de vorm van deze lekkere chocolade koekjes dus. Er zijn ergere straffen die ik me kan bedenken. 

Dit is mijn variant op de Zwarte zieltjes. Ik maakte er lekkere chocoladekoekjes van en als vormpjes koos ik voor duivelskopjes en spookjes. Want een bakvormpje voor zwarte zieltjes heb ik niet kunnen vinden en dit leek een goed alternatief. Dat maakt ze ook meteen heel erg geschikt als Halloween koekjes!

Om de koekjes te maken gebruik ik door het beslag cacao en ik versier de koekjes met chocola in de vorm van gesmolten chocola en geraspte chocola.

Maken van de chocoladekoekjes

Het maken van de koekjes is net zo makkelijk als mijn halloweenkoekjes. Het deeg is ideaal om koekjes te maken aangezien het nauwelijks uitloopt en de koekjes goed hun vorm behouden. Dat is wel wat je wilt als je er figuurtjes van maakt.

Om het deeg goed te maken is het van belang om rekening te houden met minimaal een half uur koeltijd. Dat heb je nodig om te zorgen dat het deeg koud genoeg is. Doe je dat niet, dan zul je zien dat de zwarte zieltjes in de oven alsnog spoken worden. Maar dan waarschijnlijk hele uitgelopen en onherkenbare spoken. En dat is jammer.

Goed koelen dus.

Vervolgens rol je de deegplak uit tot een dunne lap en je gebruikt je uitstekers om de koekjes te maken. Leg het op een bakplaat met bakpapier en hou een klein beetje ruimte tussen de verschillende koekjes om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken.

Bak de zwarte zieltjes vervolgens voor ongeveer 15 minuten en serveer met gesmolten chocola en geraspte chocola. (optioneel!)

zwarte zieltjes

Zwarte zieltjes - chocolade koekjes

3 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Gang Koek & Gebak
Keuken Tsjechische keuken
Porties 30 koekjes
Calorieën 89 kcal

Benodigdheden

  • Halloween uitstekers

Ingrediënten
 

  • 250 gr bloem
  • 110 gr donkere basterdsuiker
  • 125 gr boter
  • 20 gr cacao
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 tl vanille
  • 1 ei
  • 1 stuk chocola geraspt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Doe de boter in een kleine steelpan en smelt dit. Doe de bloem en de suiker in een andere kom en giet de gesmolten boter erbij.
  • Roer de eieren, koekkruiden en vanille erdoor. Mix door, voeg de chocola toe en zet even in de koeling voor een half uurtje.
  • Rol het deeg nu uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dunne lap en gebruik uitstekers om er leuke vormpjes van te maken.
  • Bak de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier voor ongeveer 15 minuten. Laat afkoelen en serveer de koekjes met wat gesmolten chocola en chocoladerasp erover.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 89kcalKoolhydraten: 11gProteine: 1gVet: 5gVerzadigde vetten: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 14mgNatrium: 33mgKalium: 22mgVezels: 1gSuiker: 4gVitamine A: 112IUVitamine C: 1mgCalcium: 7mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.