Pistache en witte chocolade cheesecake

5 uur 30 minuten

Laatst zat ik met mijn gedachten in de wereld van pistache en witte chocolade. En oh, die combinatie vind ik helemaal de bom. Niet veel later kreeg ik de ingeving om pistache en witte chocolade in een overheerlijke cheesecake te verwerken. En de uitkomst is echt alles waar ik ooit van droomde. Het beste van alles: die cravings van mij zijn weer helemaal gekalmeerd. 

Ook zo’n zin in pistache, witte chocolade en cheesecake? Probeer dan dit overheerlijke dessert eens uit. Het is echt een feestje voor je smaakpapillen. 

Pistache en witte chocolade cheesecake

De pistache en witte choco maken deze cheesecake natuurlijk helemaal geweldig, maar de bodem van chocoladekoekjes is ook echt amazing. Van de pistache maak ik een heerlijke pistachepasta die ik samen met een slagroomchocolademengsel in de cheesecake verwerk. En de toppings? Daar vertel ik je zo meer over. 

Even een kleine sidestep: probeer ook eens deze overheerlijke stroopwafel cheesecake!

Afkoelen en decoreren

Wanneer deze pistache en witte chocolade cheesecake uit de oven komt, is de cake natuurlijk nog warm en mogelijk een klein beetje vloeibaar. De cheesecake is goed als de bovenkant droog is en als je de taart een klein beetje schudt deze licht meebeweegt. Door het nog even in de (uitgeschakelde) oven te laten staan, krijgt de cake de kans om verder te garen, op te stijven en stevige structuur aan te nemen. Wanneer de oven is afgekoeld haal je de cheesecake eruit en laat je deze verder afkoelen in de koelkast. Zodra de cheesecake helemaal is afgekoeld kun je er toefjes slagroom op spuiten, de cake bestrooien met wat knapperige pistachenootjes en decoreren met wat (geraspte) witte chocolade. 

Een easy bewaartip

Deze pistache en witte chocolade cheesecake geeft 8 tot 10 personen een lach op het gezicht. Dat is natuurlijk perfect voor als je iets te vieren hebt, maar echt een excuus heb je niet nodig. Maak de cake vooral ook gewoon omdat je zin hebt in cheesecake. Doe ik ook. Je kunt de cheesecake in het algemeen tot 5 dagen in de koelkast te bewaren. Vergeet de cake dan niet eerst in een luchtdichte container te plaatsen of af te dekken met folie.

Weet je nu al dat je echt veel te veel overhoudt? Geef dan een flink stuk weg aan je buren, vrienden, of familie of maak gewoon een mini-variant. Halveer de ingrediënten en gebruik een kleinere springvorm. Weggooien is zonde natuurlijk, vooral omdat die zo lekker is!

Witte chocolade en pistache cheesecake miljuschka

 

Witte chocolade en pistache cheesecake miljuschka

Pistache en witte chocolade cheesecake

4.21 van 62 stemmen
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Afkoelen 4 uur
Totale tijd 5 uur 30 minuten
Gang cheesecake, Dessert
Porties 8 personen

Benodigdheden

  • Springvorm 22 cm ingevete bodem en zijkanten bekleed met bakpapier
  • Keukenmachine of blender
  • koekenpan
  • Oven

Ingrediënten
 

  • 300 gr chocoladekoekjes bijvoorbeeld van Strien Dark Chocolate Cookies
  • 50 gr roomboter
  • 100 gr pistachenoten  raw, zo groen mogelijk of gebruik 3 eetlepels pistachepasta*
  • 100 gr suiker
  • 125 gr witte chocolade
  • 250  ml  slagroom
  • 450  gr  roomkaas
  • eieren 
  • mespuntje  zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht). Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier. 
  • Hak de chocoladekoekjes fijn (bijvoorbeeld in een keukenmachine). Smelt in een steelpannetje de boter. Schep de koekkruimels door de gesmolten boter en verdeel ze over de bodem van de bakvorm. Druk de kruimels met de achterkant van een lepel stevig aan. Zet in de oven en bak 20 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. Zet de oven terug naar 140 graden. 
  • Maak de pistachepasta. Toast 70 gram pistachenoten kort in een droge koekenpan. Schud ze uit de pan in een keukenmachine. Voeg 40 gram suiker toe en een mespuntje zout. Mix c.a. 10 minuten tot er een pasta ontstaat. 
  • Smelt 100 gram witte chocolade au bain-marie, laat afkoelen tot je je vinger erin kunt steken, roer er 50 milliliter slagroom door, tot er een glad mengsel ontstaat. Laat verder afkoelen tot kamertemperatuur. 
  • Zorg dat alle ingrediënten voor cheesecake op kamertemperatuur zijn. Klop de roomkaas met het slagroom-chocolademengsel en 50 gram suiker door elkaar. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor en mix kort, dit doe je op de laagste stand van de mixer (zo krijg je geen scheuren in je cheesecake). Voeg 3 eetlepels pistachepasta toe en klop nog eens rustig door. Schenk het roomkaasmengsel over de bodem. 
  • Bak de pistache cheesecake in c.a. 35 minuten af in de oven*. Zet de oven uit, maar laat de taart staan tot de oven is afgekoeld. Haal uit de oven en zet daarna in de koelkast om helemaal af te koelen. 
  • Klop de rest van de slagroom met één eetlepel suiker stijf, en schep over in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Hak 30 gram pistachenoten fijn. Spuit op de rand van de cheesecake toefjes slagroom, bestrooi met de pistachenootjes. Rasp (met een kaasschaaf of dunschiller) nog wat witte chocolade en strooi over de rand van de taart. 

Tip!

  • Je kunt natuurlijk ook een potje pistache pasta kopen en deze gebruiken.

Notities

Tip
  • De cheesecake is goed als de bovenkant droog is en als je de taart een klein beetje schudt hij licht meebeweegt. De cheesecake zal tijdens het afkoelen in de oven nog verder garen. Let op: de kleur van de taart wordt donkerder en wat grijzer als je hem langer bakt, de kleur kan ook minder groen zijn door de pasta die je gebruikt, of de pistachenootjes (het blijft een natuurproduct) die gebruikt. Maar de taart blijft even lekker!
  • De pistachepasta kun je kant-en-klaar in een delicatessenzaak kopen of online.
  • De mooie groene raw pistachenoten koop je bij een notenwinkel of online.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.