Paaskoekjes met jam

1 uur

Pasen staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is voor deze heerlijke paaskoekjes! De koekjes hebben een frisse citroensmaak en zijn gevuld met jam. En ze zien er ook nog eens heel schattig uit. Perfect voor Pasen!

Koekje van eigen deeg

De koekjes zijn heel eenvoudig om te maken en daarom zijn ze ideaal om samen met de kinderen de keuken in te duiken. Er is natuurlijk niets gezelliger dan samen bakken. Door te spelen met de vorm van de koekjes kun ze maken zoals je wilt. Wordt het een paasei? Een bloem? Of daag jij jezelf uit met een paashaas? Alles kan! Ook kun je elke jam gebruiken die je maar wilt. Oftewel je kan deze koekjes maken zoals jij ze het lekkerst vindt. 

Geschiedenisles 

Het paasontbijt is vaak uitgebreid met warme, koude, zoete en hartige gerechten. Deze koekjes zullen daar zeker ook bijpassen. Weet jij waarom we eigenlijk zo losgaan tijdens de Pasen? Oorspronkelijk komt het paasontbijt voort uit een periode van vasten. Hierin werd er geen vlees, zuivel of eieren gegeten. In deze periode werd er ook gestreefd naar een beter omgang met zichzelf, de medemens en het milieu. Ja, achter dat paaseitje zit een hele geschiedenisles. Het allerbelangrijkste is dat we tijdens deze dagen even stilstaan waar het allemaal om draait. Samen zijn met de mensen waar je het meest van houdt en lekker eten.

Paaskoekjes

Paaskoekjes

3.42 van 12 stemmen
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Koek & Gebak
Porties 16 koekjes

Benodigdheden

  • fijne rasp
  • Mixer of keukenmachine
  • plasticfolie
  • Bakplaat bekleed met bakpapier

Ingrediënten
 

  • 100 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 1 citroen rasp
  • 0,5 ei
  • 200 gr bloem
  • Snufje zout
  • 280 gr abrikozenjam
  • Poedersuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht).
  • Snijd de boter in blokjes. Mix de boter, suiker en citroenrasp in 6-8 minuten luchtig. Klop het halve ei erdoor. Voeg daarna de bloem en een snufje zout toe en mix tot er een samenhangend deeg ontstaat. Vorm een platte schijf van het deeg, pak in plasticfolie in en laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg, met een deegroller, op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne deeglap van ca 4mm. Snijd er 32 ovalen in de vorm van ei uit of een andere vorm (6,5 bij 5 cm - zie tip). Druk of snijd uit de helft van de ovaaltjes een kleiner rondje (het eigeel rondje).
  • Druk de onderkant (zonder uitgesneden rondje) en bovenkant (met uitgesneden rondje) stevig op elkaar. Vul de gaatjes met een theelepel jam. Leg de koekjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes 10-14 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen op een taartrooster en bestrooi de afgekoelde koekjes royaal met poedersuiker.
  • Tip! Maak eerst een malletje of patroontje, gebruik bijvoorbeeld een eivorm van een kleurplaat op internet. Trek deze over en knip uit tot een malletje. Snijd de koekjes rondom het malletje uit. Zo zijn straks alle koekjes gelijk van vorm.
  • Wil je niet de abrikozenvulling bestrooien met poedersuiker? Bak dan ook een “uitgesneden of gedrukt” rondje af. Leg dat voor het bestrooien met poedersuiker op de jam en bestrooi daarna met de poedersuiker. Haal het rondje weg en voilà de jam is nog mooi geel.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.