Voorjaarsschoonmaak: de keukenkastjes opruimen doe je zo

Categories: ArtikelenTags:

voorjaarsschoonmaak de keukenkastjes opruimen doe je zo 1

Het voorjaar betekent niet alleen lekkere lente-recepten vol seizoensingrediënten, maar ook hét moment om een voorjaarsschoonmaak te doen. Hebben we er een beetje zin in? De keukenkastjes opruimen doe je zo!

Lekker het hele huis fris en opgeruimd: heerlijk, toch? In dit artikel vertel ik je hoe je ideaal hoe je de bezem haalt door je keuken, en dan met name alle kastjes die vol staan met pannen, servies, glaswerk, bestek, kruiden en voorraadproducten

Voorjaarsschoonmaak: de keukenkastjes opruimen doe je zo

Allereerst: de grote opruiming

We beginnen met de grote opruiming. Ga heel kritisch door alle keukenkastjes én lades en gooi alles weg wat niet meer goed is. Het handigste is om alles eerst in twee delen te verdelen: eetbare en niet-eetbare producten. Elk van deze producten verdeel je vervolgens in de volgende categorieën:

Niet-eetbare producten:

  • Pannen
  • Servies
  • Glaswerk
  • Bestek
  • Bakbenodigdheden
  • Keukentools

Eetbare producten:

  • Voorraadproducten
  • Bakspullen
  • Kruiden

Gooi bij de eetbare producten alles weg wat over de datum is. Kijk ook kritisch naar of je alle niet-eetbare producten wel gebruikt of misschien dubbel hebt. Twee raspen, waarbij je eentje nooit pakt? Geef deze weg aan een vriend(in) of breng naar de kringloopwinkel. Kijk ook kritisch of alles nog goed werkt; die kapotte blender of onhandig werkende knoflookpers mag nu écht een keertje weg.

voorjaarsschoonmaak de keukenkastjes opruimen doe je zo

Keukenkastjes opruimen: de perfecte indeling

Alles wat mag blijven kun je nu gaan indelen. Maak optimaal gebruik van de ruimte, door bijvoorbeeld verticaal te stapelen. Kies voor handige opbergmethodes, zoals een verhoger – waarmee jij je keukenkastje helemaal optimaal benut.

Ik ben ook groot fan van de Lazy Susan; een draaiend plateau die ervoor zorgt dat je alles binnen handbereik hebt – en je nooit meer diep achterin je keukenkastje hoeft te grijpen.

Voor de bestekla kun je een handige bestek organizer gebruiken, zoals deze bestekorganiser van Joseph Joseph. Daarmee past er nog meer bestek in dan je al dacht!

Tip: plaats de producten die je het meest gebruikt op pakhoogte, ook wel een ‘A-locatie’ genoemd. Dit geldt voor eetbare voorraadproducten, maar zeker ook voor glazen en servies. Items die je niet dagelijks of wekelijks gebruikt, zet je dan ook hoger of juist achterin je kastjes.

Vergeet de kruiden niet!

Ga ook zeker kritisch door je kruidenlade en kijk of alle gedroogde kruiden en specerijen nog wel lekker en houdbaar zijn. Wil je je kruidenrekje helemaal strak maken, doe dan alle originele verpakkingen weg en vul je eigen kruidenpotjes. Je kunt hier uniforme bakjes of potjes voor gebruiken, of bijvoorbeeld kleine weckpotten of oude jampotjes.

Ideaal is ook dit 360 graden roteerbare kruidenrek; in deze handige kruidencarrousel kun je wel 20 verschillende soorten kruiden bewaren, allemaal in uniforme potjes. Dat staat nog eens opgeruimd! Een ideale afsluiting van je voorjaarsschoonmaak in de keuken.

de keukenkastjes opruimen doe je zo

Ook nog tijd over voor de koelkast en vriezer?

Mocht je klaar zijn met je keukenkastjes opruimen, dan is er natuurlijk ook altijd nog de koelkast en vriezer om eens grondig op te ruimen, schoon te boenen én opnieuw in te delen op een handige manier. Eerder schreef ik deze artikelen daarover:

Een koelkast indelen doe je zo: dit zijn mijn ideale koelkast tips

Hoe bewaar je je eten het beste in de koelkast?

Mijn favoriete diepvriesbakjes en -zakjes: hiermee wordt je vriezer indelen nóg handiger

Hoe maak ik mijn vriezer goed schoon?

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.