Aubergine kweken in de moestuin: dat doe je zo!

Aubergine kweken vind ik één van de leukste dingen om te doen in de moestuin, ik ben dol op de smaak en kook erg graag mee. Aubergines, die vruchten maar toch ook groenten zijn, zijn niet alleen veel te vinden bij mij in de moestuin maar ook bij iedereen in het winkelmandje. Waarom zou je ze dan niet gewoon zelf kweken? Hieronder leg ik je uit met wat basisinformatie hoe je aubergines uit eigen tuin kunt kweken én eten.

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

aubergine kweken in de moestuin5

Fotografie: Hanke Arkenbout

Aubergine kweken in de moestuin: dat doe je zo!

Aubergines kweken: met of zonder kas?

Zelf heb ik al jaren een moestuin, en sinds 2020 heb ik pas een kas. Mijn kas heb ik zelf gebouwd en deze werkt top. De vraag die ik vaak krijg of je enkel aubergines in de kas kunt kweken kan ik meteen beantwoorden. Nee, je hebt niet per se een kas nodig! Ik heb het jaren gewoon buiten in de volle grond gedaan en dat ging perfect. Je hebt iets minder oogst, maar als je de juiste rassen kiest is er niks aan de hand. Mijn conclusie is dan meteen: gewoon buiten proberen en zien wat er gebeurt.

Niet alleen in de moestuin…

Zelf heb ik sinds een paar jaar pas aubergines in de tuin, dit komt omdat ik ze pas sinds een paar jaar echt regelmatig eet. Dit komt omdat ik vlees vaker links laat liggen en hiervoor een vervanger zocht, zo kwam ik onder andere bij aubergines uit. Ze zijn heerlijk en al helemaal als je ze uit einde tuin kunt oogsten. Aubergines zijn trouwens ook gemakkelijk te kweken in potten voor op het balkon of dakterras.

Tip: geschikte aubergine rassen voor buitenteelt zijn ‘Golden Eggs’ en ‘Halflange Violette’.

Aubergine zaaien

Je kunt binnen starten vanaf eind februari. Zo geef je de planten wat voorsprong als ze later buiten uitgeplant kunnen worden. Zaai ze in zaai- en stekgrond en zorg ervoor dat je ze om de 4 weken verpot in nieuwe grond. Na 15 mei mogen de planten naar buiten. Mocht je deze nu nog niet gezaaid hebben dan is er nog een ruim aanbod bij kwekers en tuincentra. Ook online kun je aubergineplantjes vinden.

Aubergine kweken in de moestuin: zo verzorg je de plant

De eerste okselscheuten kun je het beste wegbreken zodat het plantje wat hoger wordt en minder breed. Zorg dat er ongeveer 5 uitlopers overblijven waar de plant uiteindelijk bloemen aan zal krijgen. Deze bloemen worden dan na bevruchting de vruchten/ aubergines. Klinkt dit allemaal te ingewikkeld. Kijk dan eens een jaartje aan hoe het verloopt en leer ervan.

Voeden

De plant kun je na de aanmaak van de bloemen wat extra compost of andere organische voedingstoffen geven zodat hij een boost heeft voordat de aanmaakt van de vruchten begint. 

Oogsten

De aubergines zijn het lekkerst als je ze oogst met een grootte van 10 cm: hoe kleiner, hoe lekkerder van smaak vind ik persoonlijk.

 

Meer lezen over moestuinieren?

Mocht je nou meer willen weten over het kweken van je eigen aubergines, bekijk dan eens mijn boek ‘De moestuin’ deze vind je in mijn webshop. Hierin vind je precies van maand tot maand wat je kan doen in de moestuin. Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf wekelijks over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.

Delen is fijn!