Zelf karamel maken, doe je zo

miljuschka karamelsaus

Karamel maken, het is een echte wetenschap, maar in dit artikel vertel ik je er alles over en zorg ik dat jij voortaan altijd de lekkerste karamel maakt. En daar laat ik het niet bij. Nee, ik laat naast de basis karamel ook zien hoe je karamelsaus, opgeklopte karamel en karamelpoeder maakt. 

Karamel, wat is het?

Karamel maak je door suiker flink te verhitten totdat het lekker smelt en die mooie goudbruine kleur krijgt. Vervolgens kun je er dan wat boter en room bij om het lekker romig te maken. Het is zo’n ding dat je overal tegenkomt, in desserts, snoepjes, sauzen, zelfs in je koffie! Het smaakt zoet en lekker rijk, met een klein beetje een bitter randje.

Soorten karamel

Zoals ik al zei, krijg je heel wat soorten karamel van me in dit artikel. Zo maken we eerst een basis karamel op twee manieren, de natte en de droge manier. Vervolgens maken we van die basis karamel, karamelsaus, opgeklopte karamel en karamelpoeder. Dit allemaal kun je gebruiken in desserts, op taarten of in de koffie, heerlijk!

miljuschka karamel

Basis karamel 

Basis karamel: de droge manier

5 van 1 stem
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten

Ingrediënten
 

  • 200 gr suiker

Instructies
 

  • Doe alle suiker in een pan en laat het langzaam smelten, zorg dat je erbij blijft en geen seconde je oog ervan af neemt. Roer constant tot de kleur mooi amberkleurig is. 
  • Stort de karamel nu uit op bijvoorbeeld een bakplaat bekleed met bakpapier en laat hard worden.

Tip!

  • Wil je zeker zijn dat de karamel goed is? Pak er dan een temperatuurmeter bij. De karamel is goed als deze rond de 179 graden is.  

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Basis karamel: de natte manier

No ratings yet
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten

Benodigdheden

  • kwastje

Ingrediënten
 

  • 200 gr suiker
  • water

Instructies
 

  • Doe alle suiker in een pan en schenk er net zoveel water bij tot alle suiker onder staat.
  • Laat dit op een medium hoog vuur staan en roer NIET. Gebruik het kwastje en strijk deze langs de buitenrand van de pan, zodat de suiker aan de buitenkant niet verbrandt.
  • Op een gegeven moment begint de karamel te bubbelen en te verkleuren, wanneer het de juiste kleur heeft, is het goed.
  • Stort de karamel nu uit op bijvoorbeeld een bakplaat bekleed met bakpapier en laat hard worden.

Tip!

  • Wil je zeker zijn dat de karamel goed is? Pak er dan een temperatuurmeter bij. De karamel is goed als deze rond de 179 graden is.  

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Gezouten karamelsaus

Gezouten karamelsaus

No ratings yet
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten

Ingrediënten
 

  • 200 gr suiker
  • 6 el ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 120 ml verse slagroom
  • 1 tl zout

Instructies
 

  • Maak de basis karamel op één van de bovenstaande manieren, wanneer de kleur goed is doe je de boter erbij.
  • Snel roer je alle boter erdoor, let op dit gaat bubbelen.  
  • Vervolgens doe je de room en het zout erbij en roer je dit weer door.  
  • Wil je nu echt weten of je karamel goed is? Pak dan je thermometer erbij, is het 185 graden? Dan is het goed en wordt het een mooie sticky saus wanneer afgekoeld.  
  • Schenk in een potje en laat afkoelen.  

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Karamelpoeder

Karamelpoeder

2 van 2 stemmen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten

Benodigdheden

  • blender of keukenmachine

Ingrediënten
 

  • 1 x basis karamel

Instructies
 

  • Is jouw basis karamel helemaal hard geworden?
  • Breek deze dan in stukken en doe in een blender of keukenmachine.
  • Vervolgens maal je er een fijn poeder van.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Opgeklopte karamel

Opgeklopte karamel

No ratings yet
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten

Benodigdheden

  • Mixer

Ingrediënten
 

  • 1 x karamelsaus

Instructies
 

  • Doe jouw karamelsaus in een schaal van de keukenmachine of pak de standmixer erbij.
  • Klop de saus luchtig totdat het een mooie beige kleur heeft.
  • Doe vervolgens in een potje en bewaar of smeer dit op brood of tussen een taart.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Meten is weten: de juiste temperatuur om karamel te maken

In de bereidingswijze heb je het al kunnen lezen, om er zeker van te zijn dat jouw karamel goed is, kan je er het beste een temperatuurmeter bij pakken. Welke temperatuur goed is, laat ik je hier weten.

160 graden – gesmolten suiker

179 graden – de perfecte temperatuur voor de basiskaramel met een mooie amber kleur en de karamel wordt hard wanneer afgekoeld.

185 graden – de perfecte temperatuur voor karamelsaus. Wanneer de karamel afgekoeld is, is die lekker sticky. 

210 graden – zorg dat je karamel nooit boven de 210 graden komt, dan is ‘ie verbrand. 

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.