Dit moet je altijd op voorraad hebben

Categorieën: Kooktips

Vul de voorraadkast: deze ingrediënten zou je altijd op voorraad moeten hebben

Van een lege voorraadkast kan ik al snel ongeduldig worden, al gebeurt me dat niet snel. Bij mij is -ie namelijk altijd tot de nok toe gevuld!

Het is zo’n heerlijk idee dat je altijd een snel maaltje in elkaar kunt flansen met wat je nog in huis hebt: rijst, bonen, tomaten in blik, misschien nog wat vlees of vis uit de vriezer… In dit artikel vertel ik je wat er standaard in mijn voorraadkast ligt.

Om te zorgen dat dit stuk niet ellenlang wordt, heb ik ervoor gekozen om de (zoete) bakwaren, zoals verschillende soorten suiker, bloem, et cetera, uit dit overzicht weg te laten. Ook droge kruiden en specerijen zal ik in een los artikel behandelen. Daarover later dus meer!

Zout

Essentieel. Ik heb altijd meerdere varianten op de plank staan. Fijn keukenzout voor groot gebruik (en in kookwater), fleur de sel met een ziltige smaak en Maldon-zout voor de mooie flakes.

Dit moet je altijd op voorraad hebben

Pasta, rijst en granen

Droge pasta, rijst en granen zijn super om altijd in de voorraadkast te hebben. Zo zet je binnen mum van tijd een voedzame maaltijd op tafel. Neem bijvoorbeeld (volkoren) spaghetti of penne, gedroogde lasagnevellen of gevulde tortellini. Rijst is je vriend, bijvoorbeeld zilvervliesrijst, pandan en basmati. En dan zijn er natuurlijk nog talloze andere granen om je kastjes mee te vullen: quinoa, couscous, bulgur…

Noedels

Udon noedels, soba noedels (van boekweit), glasnoedels, mihoen, eiernoedels… ze komen altijd van pas.

Tortilla’s

Voor een snel Mexicaans maaltje; van een stevige burrito ’s avonds tot een snelle quesadilla als hartige lunch. Zowel tortilla’s van bloem als maïs zijn favoriet in huize Witzenhausen.

Olie

Hier kan ik absoluut ook nog een extra lang artikel aan wijden. Standaard staan bij mij olijfolie (voor bakken en extra vergine voor koude bereidingen), zonnebloemolie, kokosolie, arachide-olie (voor frituren) en sesamolie (voor Aziatische gerechten) op de plank.

Azijn

Wijnazijn (witte en rode), balsamicoazijn én ingedikte balsamicoazijn staan altijd paraat.

Andere Aziatische smaakmakers

Sojasaus, sambal, vissaus, oestersaus, ketjap, Oosterse boemboe’s, kokosmelk…

Uit blik

Wat zouden we moeten zonder ansjovis in blik? De ideale smaakmaker voor zoveel verschillende recepten. Maar ook andere ingeblikte visjes, zoals tonijn of sardientjes, zijn handige pantry staples. Groenten en peulvruchten in blik idem dito. Van sommigen ben ik echt geen voorstander (ingeblikte witte asperges zijn zó niet mijn ding!), maar maïskorrels, linzen, kidneybonen en kikkererwten uit blik zijn bij mij wel standaard op voorraad. 

Geconserveerde tomaten

Misschien wel de belangrijkste ingeblikte vriend: tomaten! Deze komt in vele vormen. Passata, gepelde tomaten, gezeefde tomaten, tomatenblokjes, (zon)gedroogde tomaten, tomatenpuree… Dé basis voor sauzen, soepen en stoofpotten.

Extra lekkers

Ik zal hier niet alle koekjes en chips opsommen die uiteraard óók in de kast staan, maar sowieso een vermelding waard is goede hazelnootpasta én pindakaas. Het liefst lekker puur en met zo min mogelijk extra toegevoegde ingrediënten.

En dan, hoe kan ik vergeten:

Knoflook

Uien (gele uien en sjalotten)

Maizena als ideaal bindmiddel

Bouillonblokjes (groente, kip, paddenstoelen en rund)

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als TV kok, all round food expert bij RTL Boulevard en maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld. Deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.