Mais kweken in de moestuin: dat doe je zo

Yes, het is de tijd voor mais! En mais kweken is zó leuk om te doen. De zomermaanden zijn de echte oogstmaanden in de moestuin. Als je alles op het juiste tijdstip hebt gezaaid en uitgeplant, natuurlijk…

Mais is heerlijk en je kan het ook op veel verschillende manieren eten en verwerken in gerechten. Mijn echte favoriet blijft het afkluiven van de kolven, maar het poffen in de pan tot popcorn staat ook wel hoog op mijn lijstje. Ben je benieuwd hoe dat moet, mais kweken? Lees dan verder.

Enne, wil je meer wegwijs worden wanneer je wat kunt zaaien en oogsten? Bekijk dan eens mijn zaai en oogst kalender poster in de webshop met alle basis-groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden. Zo kan het nooit meer mis gaan. Ook in mijn boek ‘De moestuin’ vind je er alles over terug.

mais kweken in de moestuin1

Fotografie: Hanke Arkenbout

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

Mais kweken in de moestuin

Mais zaaien

Vanaf midden maart start je met het zaaien van de mais, dit doe je binnen in huis of op een plek in de kas waar het al wat warmer wordt. Je zou de mais ook direct in de volle grond kunnen zaaien, doe dit in de maand mei en juni. Doe dit niet later, de kans is dan heel groot dat je helaas geen kolven meer zult oogsten dit seizoen en de planten doodgaan door de kou. In Nederland zitten we heel erg vast aan de seizoenen en vooral de warmte en het zonlicht, let daarop bij het mais kweken. Dus zaai op tijd voor een grote oogst.

Standplaats

Mais houdt van het zonnetje! Zet ze daarom op een zonnige plek in de tuin. Ik plant ze altijd uit tussen de courgettes en pompoenen. Mais gaat de lucht in en neemt dus weinig ruimte is, deze combinatie is ruimtebesparend en geeft je weer kans andere gewassen extra te planten of te zaaien.

Verzorgen

Zorg dat de bodem waar je op zaait of uitplant de juiste voeding bevat, dan hebben de kolven geen extra voeding nodig in het groeiproces. Maar hoe doe je dat, heb je een zanderige grond, meng hier dan in het begin van het jaar wat compost door. Ik hou altijd een cm of 4 aan. Laat dit 2 weken inzakken voordat je gaat zaaien, dan is de bodem klaar voor gebruik.

mais kweken in de moestuin2

Wanneer zijn de kolven te oogsten?

Er kunnen meerdere kolven aan een plant groeien. Je hebt ze vast wel eens langs de snelweg zien staan. De groeien aan een stam met een aantal bladeren. Tussen deze bladeren vormen zicht uiteindelijk de maiskolven. Deze zijn verpakt met bladeren, dit laat je er omheen zitten totdat de kolven te oogsten zijn. Zodra de ‘haren’ die boven op de kolf zitten bruin/zwart worden weet je dat de kolf te oogsten is. Draai de kolf van de stengel af. Mochten er nog andere kolven aanzitten waar de haren nog niet van zijn gekleurd laat deze dan lekker zitten en wacht nog even rustig af.

Mais bewaren na het oogsten

Eigenlijk zoals alle andere gewassen, ik zou na het oogsten de kolven meteen eten! Je zou ze in de koelkast kunnen bewaren, maar je zal snel ziet dat de kolven uit gaan drogen en dus smaak verliest

Favoriete rassen

De gele mais om lekker af te eten is mijn favoriet, maar ook de blauwe popcorn mais is niet alleen heel mooi om te zien maar ook nog eens erg lekker! Mais kweken komend seizoen? Deze drie rassen zijn echte aanraders:

  • Strawberry Red
  • Shaman’s Blue
  • Plomyk

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.