Het aspergeseizoen is geopend: witte asperges zijn er weer!

Categorieën: Blogs, Kooktips

Hiep hiep hoera, het aspergeseizoen is begonnen! Blijer kun je mij niet maken, want ik wacht altijd met smart totdat ‘het witte goud’ weer volop in de supermarkten en bij groenteboeren verkrijgbaar is. Of ze nu klassiek met beenham, ei en botersaus maakt, met een stukje zalm of de witte asperges juist op een geheel andere manier culinair verwerkt in een recept: ik ben er dol op.

Het aspergeseizoen is geopend!

De lente betekent raapstelen en radijsjes, asperges en rabarber. Zodra de temperatuur op loopt en de zomertijd is ingegaan, krijg ik direct zin in frisse smaken, in meer kleur op het bord. 

Dé voorjaarsgroente vind ik toch wel de witte asperge. Ieder jaar kijk ik dan ook reikhalzend uit naar ‘het witte goud’, dat over het algemeen in de periode van begin april tot en met eind juni te koop is. Het einde van de aspergeoogst is traditiegetrouw op 24 juni. 

Witte asperges: schillen maar! (en zo bewaar je ze in de koelkast)

witte asperges aspergeseizoenIk haal ze graag bij de aspergeteler zelf of via de Lindenhoff. En dan lekker zelf schillen, daar gebruik ik het liefst de aspergeschiller van Westmark voor. En gooi de schillen vooral niet weg: hier kun je heerlijke soep van trekken. Mocht je trouwens willen weten hoe je echt goede, verse asperges herkent: ze moeten glanzende stengels hebben en als je ze voorzichtig tegen elkaar wrijft, klinkt er een piepend geluid. Enne, de kontjes mogen niet droog zijn.

Je kunt witte asperges tot ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Het beste kun je ze direct in een vochtige theedoek wikkelen en onderin de koelkast leggen. Enne: wil je ze langer bewaren? Invriezen kan ook! Verpak geschilde (!) asperges in een plastic zak, maak goed dicht en leg in de vriezer. Zo blijven ze tot wel een half jaar goed; zodra je ze wil gebruiken, kook je ze gewoon net even wat langer.

Het aspergeseizoen vier je met een lekker gerecht

Asperges geschild? Dan kook ik ze natuurlijk in zo’n prachtige hoge aspergepan, om ze vervolgens te serveren met een klassieke Hollandaisesaus, nieuwe aardappeltjes, schouderham en een hardgekookt eitje. Klassiek is toch het lekkerst – je leest mijn recept daarvoor hier.

Maar je kunt witte asperges ook een moderne twist geven dit aspergeseizoen. Kort voorgekookte asperges grill ik heet op de grillplaat en eet ik bijvoorbeeld met aardappelgnocchi, een gepocheerd of zachtgekookt ei en prosciutto. Een bekende combinatie, maar nét even wat anders dan de klassieke variant.

Nog meer lekkere recepten met witte asperges

Lasagne van witte asperges

Witte asperges met ei

Lauwwarme aardappelsalade met asperges en ei

Lamsrack met witte asperges en aardappels

Lamsrack met asperges

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!