Uien kweken in de moestuin: zo doe je dat

Categorieën: ArtikelenLabel: ,

Uien kunnen niet ontbreken in welk recept dan ook, je kan ze heerlijk aanfruiten in de pan met olie of boter maar ook rauw zijn ze heerlijk. Ik verbaas me altijd hoe snel dit groeiproces van een pootuitje naar een mega ui gaat! Maar uien kweken in de moestuin, hoe doe je dat eigenlijk? In deze blog vertel ik je er meer over.

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

Uien kweken in de moestuin

Ik dacht altijd dat uien kweken in de moestuin heel erg moeilijk was, maar dat is het echt totaal niet. Je hoeft er bijna niks aan te doen… op het wachten na!

Standplaats:

Uien houden echt van volle zon. Kies daarom ook een plekje uit waar ze zeker 5 tot 6 uur zon hebben per dag.

Zaaien/poten:

Uien zaai ik niet maar deze poot ik. Poten is het uitplanten van kleine mini uitjes, dit heet pootgoed. Je kan uien ook uit zaadjes laten groeien maar de kans op slagen is erg klein voor de particulier, daarom kies ik altijd voor pootgoed.

In het voorjaar stop ik ze eerst in een zaai-tray met potgrond. Het platte gedeelte naar beneden de grond in en het puntje, waar uiteindelijk het loof uit zal komen, naar boven. Deze laat ik ongeveer 4 weken staan, voordat ze buiten worden uitgeplant in de volle grond. Je zou de pootuitjes ook direct in de volle grond uit kunnen planten, maar helaas heb ik gemerkt dat dan ook vogels zijn die ze uit de grond pikken. Als de uitjes al wat meer loof hebben, gebeurt dit niet meer. Het ligt een beetje aan het ras wanneer je start, maar dit is circa half april.

pootuien

Verzorgen:

Als je merkt dat de bovenkant van de uit wat bloot komt te liggen kun je er wat aarde overheen doen, dit heet aanaarden. Dit zorgt ervoor dat de bovenkant niet uitdroogt en zijn smaak behoudt. Uien houden van veel water, dus vergeet ze met warme dagen geen water te geven!

Oogsten:

Nadat je hebt gezaaid hoeft er niet heel veel meer te gebeuren. Alleen het gedeelte wachten en geduld hebben is hier wel zeker bij nodig. Uien laten op een gegeven moment hun loof hangen, dit gebeurt echt op de een en andere dag rond half juli. Het blad begint dan ook wat geler te kleuren en dan weet je dat het zover is: ze zijn te oogsten.

Bewaren na het oogsten:

Uien zullen na het oogsten wel eerst gedroogd moeten worden, als je ze na de oogst zomaar in een keukenkastje legt zullen ze gaan schimmelen en dat is natuurlijk hartstikke zonde. Zelf droog ik ze hangend in de schuur, maar dit kun je ook binnen doen op een koelere droge plek. Na een week zijn ze goed gedroogd en kun het overtollige loof eraf halen en in een mandje in de keuken bewaren.

Je zou ook het loof eraan kunnen laten zitten en er een mooie vlecht van maken die je kan ophangen in de bijkeuken. Ben je benieuwd hoe dat moet, bekijk dan mijn Instagram-video hieronder:

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Floor Korte | Floors Tuin (@_floorkorte)

Verschillende soorten uien kweken in de moestuin

Benieuwd wat voor soort rassen en soorten uien je kunt kweken in de moestuin? Ik kies altijd voor pootuitjes, en dan biologische opgekweekt. Helemaal omdat je dit later ook eet, kan ik me niet voorstellen dat ik een pootuitje zou kiezen die bespoten is met pesticiden. Helaas worden deze nog wel heel veel aangeboden. Dus voordat je ze koopt, kun je het beter even dubbel checken of navragen in de winkel waar je ze haalt. Ik bestel ze meestal online bij een biologische leverancier. 

Dit zijn drie goede rassen:

  • Red Baron
  • Sturon
  • Stuttgarter

 

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf wekelijks over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.

Delen is fijn!