Tomaten kweken in de moestuin: dat doe je zo!

In 2013 startte ik mijn moestuin en het eerste wat ik deed, was tomaten kweken. Deze gewassen kweken heeft mijn dagelijkse ritme en de kijk op eten echt veranderd! Tomaten uit eigen tuin zijn echte smaakbommetjes en geen waterige exemplaren, zonder smaak. Enne, tomaten zijn ook heel erg makkelijk te kweken in een pot!

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

tomaten kweken in de moestuin2

Fotografie: Hanke Arkenbout

Tomaten kweken in de moestuin: dat doe je zo!

Tomaten kweken: met of zonder kas?

Zelf heb ik al jaren een moestuin, en sinds 2020 heb ik pas een kas. Mijn kas heb ik zelf gebouwd en werkt top. De vraag die ik vaak krijg of je enkel tomaten in de kas kunt kweken kan ik meteen beantwoorden. Nee, je hebt niet per se een kas nodig! Ik heb het jaren gewoon buiten in de volle grond gedaan en dat ging perfect. Je hebt iets minder oogst maar als je de juiste rassen kiest is er niks aan de hand. Mijn conclusie is dan meteen: gewoon buiten proberen en zien wat er gebeurt.

Wanneer tomaten zaaien?

Tomaten zaai je het beste de tweede helft van maart. Zo hebben ze 8 weken de tijd om groot en sterk genoeg te worden om na IJsheiligen (15 mei) buiten of in de kast uitgeplant te worden. Zaai je ze eerder dan zit je met mega planten binnen die je niet meer kwijt kan en zaai je te laat dan is de kans dat de oogst een stuk minder zal zijn.

Tomaten water geven

Tomaten kweken heeft één groot voordeel: ze hebben niet heel veel water nodig. Heb jij even mazzel, dat scheelt weer werk…! Ze hebben enkel 1 keer per week water nodig. Mocht het toch wel erg droog zijn of de bladeren gaan krullen, dan betekent dit dat ze wat water kunnen gebruiken. Vooral als de tomaten aan het kleuren zijn, kun je beter wat minder water geven zodat ze niet uit elkaar spatten.

tomaten kweken in de moestuin1

Tomatenplanten verzorgen

Tomaten hebben wel wat verzorging nodig. De tomatenplanten kun je op een gegeven moment ‘toppen’. Ik doe dit altijd als de plant ongeveer 6 bloemen trosjes heeft aangemaakt. Door de plant te toppen, gaat de energie meer naar de vruchten dan naar nog meer blaadjes. Ook is het belangrijk om de okselscheutjes ‘dieven’ uit de plant weg te breken om de plant wat in toom te houden, hij wordt anders heel erg breed en zal veel voeding uit de bodem verspillen aan blad, in plaats van bloemen dus vruchtjes.

Tomaten oogsten

De tomaten zijn te oogsten als het velletje wat meeviert en ze gekleurd zijn, naar de kleur die ze horen te krijgen. Wat een omslachtig antwoord, zal je nu misschien denken. Maar je hebt niet enkel rode tomaten, maar ook paarse, witte, gele, oranje, groene en zwarte. Er zijn duizenden verschillende tomaten rassen, met ieder weer een andere kleur en vorm. Als je weet wat je gezaaid hebt, weet je ook welke kleur de tomaten moeten hebben als je ze kunt oogsten!

tomaten kweken in de moestuin4

Meer lezen over moestuinieren?

Mocht je nou meer willen weten over het kweken van je eigen tomaten, bekijk dan eens mijn boek ‘De moestuin’ deze vind je in mijn webshop. Hierin vind je precies van maand tot maand wat je kan doen in de moestuin. Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf wekelijks over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.

Delen is fijn!