Het supersnelle romige citroendessert

20 minuten

Heb je ook wel eens van die dagen waarop je echt zin hebt in één, of zeg maar gerust drie, mega lekkere toetjes. Van die romige, luchtige toetjes waar je echt geen genoeg van kunt krijgen. Maar dat je gewoon net niet de energie hebt om uren in de keuken te staan én al helemaal geen zin hebt in het kant-en-klaar toetje van de supermarkt? Dat gevoel ken ik maar al te goed en daar bedacht ik iets op. Namelijk, dit te lekkere supersnelle romige citroendessert. 

Romige verrassing 

Dit romige en citroenige dessert is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens super makkelijk om te maken. Of je nu een etentje hebt met familie en vrienden, of gewoon zin hebt in een romige hap op de bank, dit supersnelle dessert is de oplossing. Het dessertglaasje bestaat uit een laagje koekcrumble, een laagje mousse, een laagje lemoncurd, wat merengue en tenslotte een decoratief koekje. De merengue maak je van eiwit en suiker, het eigeel blijft over. Gooi het eigeel vooral niet weg, je kunt het nog prima gebruiken voor bijvoorbeeld een pasta carbonara, de perfecte caesar salade of choco-notentwisters. Heb je nou geen zin om merengue te maken? Dan kun je dit laagje ook vervangen voor een laagje vers opgeklopte slagroom. Jammie!

Citroen moet je doen

Dit dessertje is gegarandeerd jouw nieuwe favoriet als je van de frisse smaak van citroen houdt. Een van de belangrijkste redenen waarom citroen vaak wordt gebruikt in desserts, is omdat de vrucht het dessert perfect in balans kan brengen. Het natuurlijke zuurtje van het sap snijdt als het ware door de zoetheid en voegt diepte toe. Hierdoor valt het dessert direct minder zwaar op de maag. Wist je overigens dat het zuur ook helpt om verkleuring van jouw dessert tegen te gaan? Het zorgt ervoor dat jouw dessert er stralend uit blijft zien en langer goed blijft!

Ben je benieuwd naar andere zoete recepten met een vleugje citroen? Probeer dan ook eens mijn Citroen-komkommerwaterijsjes, citroen semifreddoTulbandjes met thee en citroen icingCitroen-kwarktaart met aardbeienCitroen-vanillecake met rabarbercompote of Citroen lavendel champagnecake.

Super snel toetje miljuschka

Super snel toetje miljuschka

Het supersnelle romige citroendessert

4.09 van 89 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 rasp
  • 1 Mixer
  • 1 crème brûlée-brander
  • 4 glaasjes (circa 30 cl)

Ingrediënten
 

  • 9 spritsen (1 pak van 150 gr)
  • 500 ml slagroom
  • 165 gr suiker
  • 3 citroenen
  • 250 gr Griekse yoghurt
  • 3 eieren
  • 4-8 el lemoncurd

Instructies
 

  • Verkruimel de koekjes, houd 4 koekjes apart om boven op het toetje te steken. Verdeel de koekkruimels over 4 glaasjes.
  • Klop de slagroom en 1 eetlepel suiker met een mixer stijf. Boen 3 citroenen goed schoon en dep ze vervolgens droog. Rasp de schil en pers het sap uit. Roer 50 gram suiker en het citroensap- en rasp door de Griekse yoghurt, schep voorzichtig de slagroom er doorheen. Schep vervolgens het mengsel in de glaasjes terwijl je de merengue maakt in de koelkast.
  • Maak ondertussen de merengue. Splits de eieren in eiwitten en eidooiers. De eidooiers gebruik je in dit recept niet (gooi het niet weg, dat is zonde). Klop in een goed schoongemaakte, vetvrije mengkom met een mixer de eiwitten tot ze gaan schuimen. Voeg dan in 3 stappen de suiker er bij. Mix tussen elke keer suiker toevoegen 1 minuut goed door zodat de suiker echt goed is opgenomen. Mix tot slot 10 minuten de eiwitten echt goed stijf.
  • Schep in elk glaasje 1-2 eetlepels lemoncurd en leg daar bovenop de meringue. Gebruik een brandertje om de meringue een kleurtje te geven. Steek tenslotte de achtergehouden koekjes in de glaasjes.
  • Tip: Wil je echt echt echt snel? Vervang de meringue voor een lekkere toef slagroom.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.