Crème brûlée: het klassieke Franse dessert

1 uur 50 minuten

Crème brûlée: dit klassieke Franse dessert met een krokant suikerlaagje is een van mijn favorieten. Het lijkt moeilijker om te maken dat het is; als je alle stappen rustig en goed opvolgt, lukt het je gegarandeerd!

Crème brûlée-mengsel maken

Crème brûlée maken is eigenlijk heel eenvoudig. Met wat suiker, slagroom eieren en een vanillestokje ben je er al. De room en het vanillestokje laat je in een steelpannetje langzaam sudderen. In een aparte kom klop de eidooiers en de suiker goed door elkaar met de garde. Daar giet je het roommengsel er langzaam bij. Klop alles goed door elkaar. Vervolgens breng je het weer over naar het pannetje en zorg je ervoor dat het mengsel goed dik wordt. Hoe je dat precies doet, lees je in het recept. 

Afbakken in soufflébakjes

Je hebt voor dit recept zes kleine soufflébakjes of mini ovenschaaltjes nodig; je kunt voor kleinere exemplaren kiezen die hoger zijn, of juist grote plattere schaaltjes. Na het maken van het mengsel verdeel je het over de soufflébakjes. De bakjes zet je in een ovenschaal. Daar giet heet water bij. Zet het in de oven bak tot de custard stijf is. Haal de bakjes uit de oven en uit de ovenschaal. Laat afkoelen en zet ze voor minimaal één uur in de koelkast. 

Het krokante suikerlaagje

Een gasbrander is essentieel om het krokante suikerlaagje bovenop te maken. Zet de bakjes op een bakplaat, bestrooi ze met suiker en laat het even staan. Brand de suiker met een crème brûlée (gas)brander tot je een mooi goudbruin laagje hebt. Geen gasbrander in huis? Dan is de oven met grillfunctie een alternatief, al moet ik zeggen dat het laagje dan wel wat minder knapperig wordt.

Voorbereiden en bewaren

Wat mij betreft is crème brûlée de ideale afsluiter van het kerstdiner of gewoon wanneer een grote groep vrienden komt eten. Ik kan me voorstellen dat dit niet het enige gerecht is waar je je zorgen over maakt. No worries, crème brûlée maak je eenvoudig van tevoren klaar. Volg het recept tot na het bakproces. Laat de custardbakjes volledig afkoelen en zet ze in de koeling. In het algemeen blijft crème brûlée tot 3 dagen goed mits je het in de koeling bewaart. Het laagje suikerlaagje maak je vlak voor het serveren, want dat is het lekkerst. 

Variaties

Op zoek naar iets specialers dan deze klassieker? Probeer dan deze crème karamel met kardemom of deze crème brûlée taart met verse aardbeien. Een andere topper is deze mini crème brûlée op sloffenbodem

Creme brulee

Creme brulee

Crème brûlée

4.46 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Koeling 1 uur
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Dessert
Keuken Franse keuken
Porties 6 personen

Benodigdheden

  • Garde of keukenmachine
  • 6 ovenschaaltjes of soufflébakjes
  • gasbrander

Ingrediënten
 

  • 1 liter slagroom
  • 1 vanillestokje, gesplitst en uitgeschraapt of 1 tl vanille-extract
  • 8 eidooiers
  • 110 gr fijne tafelsuiker
  • 60 gr fijne suiker voor de bovenkant

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150˚C. Laat de room en het vanillestokje (inclusief het merg) in een steelpannetje langzaam op laag vuur 3 minuten sudderen. Haal van het vuur en zet 20 minuten apart.
  • Klop de eidooiers en de suiker goed door elkaar met de garde. Giet het roommengsel er langzaam bij en klop alles goed door. Doe alles weer in de pan en roer 6-8 minuten op laag tot halfhoog vuur met een houten lollepel of siliconen spatel. Het mengsel moet dikker worden, maar mag absoluut niet koken.
    Ben je bang dat het toch te hard gaat? Verwarm het roommengsel dan au bain marie. Blijf goed roeren onder het verhitten. Het moet zo dik worden tot het aan de achterkant van een lepel blijft kleven als je die erin doet.
  • Verwijder het vanillestokje en zeef het mengsel. Verdeel het nu over 6 soufflébakjes van ongeveer 175 ml. Zet de bakjes in een ovenschaal en giet daar heet water in tot halverwege de hoogte van de bakjes. Bak 15-20 minuten of tot de custard stijf is. Haal de bakjes uit de oven en uit de ovenschaal. Laat afkoelen en zet ze minstens een uur in de koelkast.
  • Zet de bakjes op een bakplaat, bestrooi ze met de extra suiker en laat 2 minuten staan. Brand de suiker met een crème brûlée (gas)brander tot je een mooi goudbruin laagje hebt.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.