9x De lekkerste curry recepten

Ik ben dol op de Aziatische keuken! Houd jij van rijke gerechten en kan je tegen een beetje pit of juist een volle zoete smaak? Dan is een curry het perfecte gerecht voor jou! Curry is een spannend gerecht dat bestaat uit gekruide saus met vlees of vis (vega), groenten en kruiden. Het fijne aan curry is dat er aardig wat varianten bestaan. Zo kunnen curry’s enorm variëren in smaak, maar ook zeker in structuur. Én extra fijn: een goede curry is heel makkelijk om te maken. Dit zijn mijn negen favorieten!

Wat is curry?

Curry is niet zomaar een gerecht, het is een smaakbom die je zintuigen wakker schudt! Het woord ‘curry’ komt oorspronkelijk uit India, maar inmiddels heeft het wereldwijd allerlei vormen aangenomen. Van romige Indiase curries tot pittige Thaise varianten, er is voor iedereen een perfecte match. Curry is eigenlijk een verzamelnaam voor gerechten met een kruidige saus, vaak op basis van kokosmelk, bouillon of tomaten, gecombineerd met vlees, vis of groenten. Maar de echte magie? Die zit ‘m in de specerijen!

De kleurrijke wereld van curry

Thaise curry’s zijn niet alleen fantastisch lekker, ze zijn ook supersnel te maken. De basis? Een currypasta, bomvol verse kruiden en specerijen, die je aanfruit in olie voordat je de rest toevoegt. Maar welke moet je kiezen? Hier zijn de drie bekendste:

Rode curry -pittig en krachtig: Rode curry is de vurige van het stel! Deze curry dankt zijn kleur en hitte aan gedroogde rode chilipepers, gecombineerd met knoflook, galangal (Thaise gember), korianderwortel en citroengras. Heerlijk met kip, garnalen of tofu en vaak op basis van kokosmelk voor een romige touch.

Gele curry – mild en aromatisch: Gele curry is de zonnige, warme variant en perfect als je niet per se in het zweet wilt uitbreken. De gele kleur komt van kurkuma, wat deze curry zijn milde, aardse smaak geeft. Vaak iets romiger en zoeter dan de rode en groene curry’s en ideaal met kip, groenten en zelfs aardappelen.

Groene curry – fris en kruidig: De groene curry is de meest kruidige en frisse van de drie, dankzij de verse groene chilipepers, limoenblad, koriander en Thaise basilicum. Dit zorgt voor een heerlijk geurig en intens smaakprofiel. Lekker met vis, kip of veel groenten!

Tijd om te experimenteren!

Ik heb 9x de lekkerste curry recepten voor jou uitgezocht. Tijd om aan de slag te gaan! Ik zou zeggen, maak ze allemaal en laat je verrassen. Veel kook en eet plezier!

1. Gele curry met kipgehaktballen

Hartverwarmende gele curry met kipgehaktballen

Heb je zin in een spectaculaire feelgood curry? Maak dan mijn hartverwarmende gele curry met kipgehakt. De kipgehaktballen zijn misschien wel het hoogtepunt van dit gerecht, doordat ik curry door het gehakt kneed, is de smaak niet te weerstaan.  Ik combineer deze smaakvolle curry met noodles en zet ‘m binnen een half uur op tafel. Dat moet klinken als muziek in jouw oren! Benieuwd naar een andere gele curry? Probeer dan ook eens mijn gele curry met vis, zoete aardappel en wortel

2. Rode curry met sinaasappel en geroosterde kwartel

Rode curry met sinaasappel en geroosterde kwartel

Ik ben dol op wild, vanwege de spectaculaire en verrassende smaak. Het is een delicatesse met een lichte en zachte smaak, die perfect bij een rode curry past. Voor dit gerecht gaan we aan de slag met mijn recept voor homemade rode currypasta: een goede basis voor een kruidig gerecht uit de Indiase keuken én ideaal voor mijn rode curry met sinaasappel en geroosterde kwartel

3. Groene curry met gamba’s

Milj gemak H Groene Curry Garnalen 4727

Als we het over een makkelijke curry hebben, is het deze groene variant met garnalen. Ik heb altijd alles voor deze curry gewoon in de vriezer of voorraadkast en maak ‘m daarom ook heel vaak. 

Benieuwd naar een andere groene curry? Probeer dan eens mijn Thaise groene curry met kalkoen.

4. Indische curry madras

snelle curry madras

De magie van een goede curry madras zit ‘m in de specerijen. Kerrie, komijn, koriander, knoflook en gember vormen de basis, terwijl tomaat zorgt voor een lichtzoete frisheid. En dan is er natuurlijk die heerlijke romige touch van kokosmelk, die de pittigheid perfect in balans brengt.

5. Indiase keema curry met komkommerraita

Keema curry

Indiase Keema Curry met komkommerraita is een heerlijk gerecht uit de Indiase keuken. Het gerecht bestaat uit verschillende kruiden, groenten en ‘keema’, dat laatste betekent ‘gehakt’. Dit spectaculaire gerecht is niet alleen geliefd in huize Witzenhausen, de curry wordt al jaren lang gemaakt in de Indiase keuken, en is vooral geliefd in Noord-India, Pakistan en Bangladesh. Probeer jij dit prachtgerecht uit? 

6. Massaman curry met sperziebonen

Massaman curry met sperziebonen

Heb je zin in een milde, romige en goedgevulde curry, die perfect is voor het hele gezin? Probeer dan eens mijn Massaman curry met sperziebonen. Deze tafeltopper maak ik met runderreepjes, aardappel, kokosmelk en sperziebonen – ik top hem af met een handje ongezouten pinda’s. De currypasta, de basis van elk (Thais) currygerecht, is natuurlijk de ster van de show. Hoe je die maakt, lees je in het recept. 

7. Katsu curry met kipschnitzel

Katsu curry met kipschnitzel

Met een goede curry maak je bijna iedereen wel blij, maar als je deze hemelse variant hebt geproefd, wil je haast niets anders meer. Deze Katsu curry met kipschnitzel is werkelijk to die for! De chicken katsu, ook wel bekend als tori katsu, is een heel fijn Japans gerecht van gebakken kip, gepaneerd met panko-broodkruimels. Probeer jij deze malse crunchy curry uit?

8. Pittige currysoep met groenten

currysoep

Heb je weleens soep gemaakt van een curry? Helemaal niet moeilijk en mega lekker. Het blijft zonder uitzondering een van mijn favoriete manieren om veel groente naar binnen te werken. Behalve dat mijn currysoep vol met groentes lekker pittig is, is het ook nog eens relatief snel klaar. Ideaal als je niet al te veel tijd hebt, maar wel wil genieten van iets lekkers.

9. Satécurry

Satecurry

Deze satécurry zit vol smaak en groenten én is het perfecte gerecht om op tafel te zetten op koude winterdagen. Hartverwarmend, precies pittig genoeg en lekker voedzaam. Do I need to say more? De curry komt helemaal tot leven door de combinatie van pindakaas en rode curry pasta. Heerlijk!

 

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.