9x De lekkerste recepten met pruimen

Categories: ArtikelenTags:

Het pruimenseizoen is aangebroken! Of terwijl tijd om zo veel mogelijk recepten met pruimen te maken. Pruimen zijn lekker in brood, taarten, cakes en zelfs door een warme maaltijd. Benieuwd naar welke gerechten je met pruimen kan maken? Dan is het je geluksdag. Ik heb namelijk 9 pruimenrecepten voor je op een rij gezet. 

Het pruimenseizoen

Pruimen behoren net als de perziken, nectarines en kersen tot de steenfruitfamilie. Pruimen kun je het beste in het pruimenseizoen eten. Het pruimenseizoen loopt nog tot en met eind september. Haal ze dus zeker in huis, want nu zijn pruimen op zijn lekkerst: zoet, sappig en fris. Nog lekkerder zijn natuurlijk pruimen uit eigen tuin. 

Hoe herken je een rijpe (zoete) pruim? 

Pruimen kennen verschillende kleuren, smaken en zelfs texturen. Sommige pruimen zijn zoet en andere pruimen zijn wat zuurder van smaak. Een rijpe pruim, is vaak een zoete pruim. Rijpe pruimen hebben vaak een diepe en rijke kleur. Ook aan de textuur kun je de status van een pruim herkennen. Kun je de pruim iets indrukken en veert die mee? Dan zijn ze lekker vers. Een steenharde pruim is dus een no go. Verder is het belangrijk dat de pruim een zoete, fruitige geur heeft. Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk de smaak. Proeft de pruim zoet, is die sappig en vol van smaak? Dan heb je een verse pruim te pakken!

P.S. Hoewel de zoete pruim naar mijn mening het allerlekkerst is, kun je natuurlijk ook gewoon zoetzure of zure pruimen gebruiken in onderstaande recepten

1. Pruimen-karnemelkbroodjes  

Pruimen karnemelkbroodjes

Iets waarmee ik me goed kan vermaken is het bakken van brood. Het is een leuke tijdsbesteding met de kids en echt iedereen kan het. Deze pruimen-karnemelkbroodjes zijn heerlijk als zoete afwisseling bij het ontbijt, de lunch of als tussendoortje. Tip: deze broodjes zijn nog lekkerder met appel-pruimenjam (nummer 8 uit deze lijst). 

2. Pruimen-speltcake  

pruimen-speltcake

Een geweldig dessert om de zomermaanden mee af te sluiten is deze pruimen-speltcake. Serveer de cake warm met een bolletje vanille-ijs. Eet smakelijk!

3. Pruimen cheesecake met amandelmeel

Pruimencheesecake 4

Wie houdt er nou niet van cheesecake? Deze pruimen cheesecake met amandelmeel is herfstig, niet te zwaar en zit boordevol pruimen.  

4. Pruimentiramisu 

Pruimentiramisu 2

Als je aan tiramisu denkt, dan denk je waarschijnlijk aan de klassieke tiramisu met koffie. Ook lekker is deze pruimentiramisu; een zoete variant. 

5. Pruimentaart met hazelnoot

Pruimentaart met hazelnoot

De geur van deze herfstige, versgebakken pruimentaart met hazelnoot is wat mij betreft onweerstaanbaar. Buiten het pruimenseizoen kun je de pruimen ook heel goed vervangen voor appel of peer.

6. Ovenschotel met kip, pruimen en Chinese kool 

Ovenschotel met kip, pruimen en Chinese kool

Zoet en zout kun je heel goed met elkaar combineren. Daarom even iets heel anders dan alle zoete lekkernijen uit deze lijst, namelijk deze ovenschotel met kip, met pruimen en Chinese kool

7. Bananencake met pruimen recept 

Bananencake met pruimen

Een plakje bananencake is altijd lekker. Deze variant maak ik met banaan én pruimen, wat de cake (of brood) fris, fruitig en extra smeuïg maakt. 

8. Appel-pruimenjam 

Appel pruimenjam

Ik vind het heerlijk om zelf jam te maken. Je kunt eindeloos experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken. Nu is het pruimenseizoen ook nog eens in volle gang, dus deze appel-pruimenjam is een must try.  

9. Makkelijke versie van pruimentasjes 

pruimentasjes

Ooit gehoord van pruimentasjes? Van origine is het een Zweeds recept, maar ik heb er natuurlijk mijn eigen draai aan gegeven. Dat maakt deze pruimentasjes extra lekker en makkelijk!  

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.