Deze week staat er weer een verrassend menu op jou te wachten. Vis, vlees en vega, ik heb er allemaal aan gedacht. Deze week kies is voor een reis rond de wereld. Ben je benieuwd naar mijn nieuwe weekmenu? Lees dan snel verder en laat je verrassen door deze wereldse lekkernijen.
Maandag – Amerikaanse mother trucker vega burger
De maandag lijkt soms wel de langste dag van de week. Juist daarom heb ik enorm behoefte aan een mega smaakbom zodra ik thuis kom. Deze vegetarische mother trucker burgers uit Los Angeles zijn allesbehalve saai én schreeuwen COMFORT. Het fijne aan deze burgers is dat ze niet mega ongezond zijn. Geen schuldgevoel en lekker genieten!
Dinsdag – Aziatische poké bowl
Zelf een poké bowl maken moeilijk? No way! Deze poké bowl met spicy tuna maak je gewoon thuis, in je eigen keuken en is minstens zo lekker als de afhaalvariant. Bij een traditionele bowl vormt sushirijst de basis. Ik maak deze poké bowl iets voedzamer en kies daarom voor zilvervliesrijst. Hier bovenop gaat verse tonijn, die ik even kort marineer in sriracha mayonaise en een beetje limoensap. Tot slot top ik deze bowl af met sojabonen, radijsjes, komkommer, avocado en flinterdunne reepjes biet. Voedzaam, makkelijk en superlekker!
Woensdag – Surinaamse vegetarische roti masala
Zin in pit? Deze vegetarische roti masala zit bomvol smaak én voedzame ingrediënten. Ik ben dol op deze Surinaamse roti: een hartige pannenkoek (het rotivel, ook wel rotiplaat genoemd), vaak gevuld met vlees, boontjes, aardappelen en gekookte eieren. En natuurlijk héél veel kruidigheid, afkomstig van de rotikruiden. Voeg zoveel toe als je zelf wil! Enne: wist je trouwens dat roti eigenlijk gewoon brood betekent?
Donderdag – Pad thai met kip
Pad Thai, oftewel rijstnoedels gebakken op Thaise wijze, is een smakelijk eenpansgerecht. En het nationale gerecht van Thailand! Het wordt daar zowel verkocht door eetkraampjes op straat als in de restaurants. Elke Thaise chef weet dan ook hoe pad thai klaargemaakt moet worden – en ook iedere chef geeft er een eigen draai aan. Ook ik geef mijn eigen draai aan het fantastische gerecht, probeer je het uit?!
Vrijdag – Griekse moussaka
Vandaag reizen we af naar het mooie Griekenland en maak ik een van mijn favoriete Griekse gerechten: Griekse vegetarische moussaka. Het is het perfecte alternatief voor als je eens wat minder vlees per week wilt eten. Heb je het door? Dat zijn we deze week aan het doen. Deze heerlijkheid bestaat uit verschillende laagjes van aubergine, aardappelen en gehakt, bedekt met een romige bechamelsaus.
Zaterdag – Spaanse paella met kip en vis
Deze zaterdag kies ik voor een verschrikkelijk smaakvolle maaltijd, namelijk paella met kip en vis. Paella is een typisch Spaans gerecht. De klassieke variant uit Valencia bestaat uit rijst, bouillon, zeevruchten, kip of konijn, plus een basis van tomaten, snijbonen en saffraan. Door de jaren heen zijn er vele varianten ontstaan en kan je de paella maken of eten zoals jij dat wil. Dit is mijn cheat versie die je in elke pan kunt maken.
Zondag – Italiaanse citroen semifreddo
Semifreddo is een fantastisch Italiaans nagerecht, dat letterlijk “half koud” betekent. Dit toetje heeft de structuur van een soort bevroren mousse. Een soort roomijs, maar dan zonder dat je er een ijsmachine voor nodig hebt. Dat klinkt als een feestje en dat is het ook. Ik maak het dessert met heerlijke laagjes van lange vingers. Stiekem een beetje afgekeken van de tiramisu… Ook lekker.