Mother trucker vega burger

Tijd

Categorieën: Diner, Recept, Vegetarisch

Vega burger

Deze vegetarische burgers van de Green Truck in Los Angeles zijn allesbehalve saai, het zijn ware smaakbommetjes. De jongens van deze truck hebben het motto “green is the new black”, en dat voeren ze door in al hun gerechten. Heerlijk met de Mother Trucker saus van veganaise, gekookte biet en tahin.

Een vega burger hoef je dus ook zeker niet kant- en klaar in de winkel te kopen. Natuurlijk zijn er tegenwoordig behoorlijk wat vegetarische of zelfs vegan vleesvervangers te vinden in de vorm van burgers, maar persoonlijk maak ik ze liever zelf. Dan weet ik in ieder geval wat er allemaal in gaat.

Linzen

Voor deze vega burger gebruikte ik linzen omdat dat ook werd gebruikt door de Green Truck. Maar probeer ook eens een dergelijke burger te maken met kikkererwten bijvoorbeeld of andere peulvruchten. Zwarte bonen, witte bonen er zijn meer dan genoeg variaties te bedenken.

Broodje

De burgers worden hier geserveerd op een hard broodje. Ik moet wel eerlijk bekennen dat je deze vega burger misschien makkelijker kunt eten op een zacht broodje. Ik vind een harder broodje lekkerder maar het maakt het eten altijd wel een beetje meer een uitdaging. Een bordje eronder houden is dus een goed idee.

Maken van de burgers

Voor de burgers begin je eerst met het bakken van de uien. Laat die vooral lekker glazig worden dat komt de smaak ten goede. Een berg rauwe uien is niet meteen wat je wilt in deze vega burgers.

Voeg de knoflook, champignons en de geraspte wortel ook toe en bak dit even goed mee. Laat het vocht van de champignons even goed verdampen anders wordt je burger misschien te nat.

Na het mengen van de overige ingrediënten laat je ook nu weer het overtollige vocht verdampen en het mengsel laat je vervolgens goed koelen in de koelkast voor je er burgers van maakt.

Check trouwens ook eens mijn overheerlijke zalmburger.

Mother trucker veggie burger

Mother trucker veggie burger

No ratings yet
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 6 personen
Calorieën 695 kcal

Ingrediënten
 

  • 500 gr uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 gr champignons
  • 400 gr linzen uit blik
  • olijfolie
  • zout
  • 300 gr geraspte wortel
  • 1 blikje 400 gr gepelde tomaten
  • 750 ml water
  • 4 el tahini sesampasta
  • 2 el mosterd
  • 2 el sojasaus
  • 10 blaadjes verse basilicum gehakt
  • 10 blaadjes verse koriander gehakt
  • 2 el gedroogde oregano
  • 2 el komijnpoeder djinten
  • 125 gr bloem + extra
  • 140 gr panko Japans paneermeel
  • 3 augurken
  • 100 gr rucola
  • 6 harde broodjes
  • Mother truckersaus

Instructies
 

  • Snipper de ui en snij de teentjes knoflook fijn. Hak de champignons fijn. Laat de linzen alvast uitlekken en spoel ze goed af.
  • Zet een koekenpan met een beetje olijfolie op het vuur en bak hierin de fijngesneden uien en knoflook met flink wat zout aan. Voeg de champignons en de geraspte wortel toe en bak 6 minuten mee.
  • Doe daarna de tomaten, linzen, het water, de tahin, mosterd en sojasaus erbij. Laat doorkoken tot het grootste deel van het vocht is verdampt.
  • Laat het mengsel afkoelen. Hak de verse basilicum en koriander fijn en meng in een grote kom samen met de oregano, komijn, bloem en panko door het groentemengsel.
  • Dek de kom af en zet 30 minuten in de koelkast. Vorm er daarna 6 burgers van en leg ze klaar om dadelijk te bakken.
  • Snijd de augurken in plakjes en was de rucola.
  • Halveer de harde broodjes en rooster ze in een beetje olie in een grillpan, de oven of op de barbecue.
  • Wentel de burgers door wat bloem - tik de overtollige bloem goed af - en bak ze 3,5 minuut aan elke kant in een koekenpan met olijfolie. Leg de burgers op de gegrilde broodjes. Doe hierop de augurken, rucola en de Mother truckersaus.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 695kcalKoolhydraten: 118gProteine: 34gVet: 11gVerzadigde vetten: 2gNatrium: 948mgKalium: 1579mgVezels: 29gSuiker: 15gVitamine A: 9113IUVitamine C: 24mgCalcium: 342mgIJzer: 15mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!