Burgers: ik ben er dol op, maar soms wil je even nét wat minder vlees eten. Gelukkig kun je van plantaardige ingrediënten prima vega burgers maken!
Zo maak je de allerlekkerste vega burgers
Mother Trucker burgers
In Los Angeles at ik goddelijke vegetarische burgers van Mother Trucker. Deze waren allesbehalve saai en zaten vol met smaak. Hun ‘patties’ maakten ze op basis van fijngehakte champignons, geraspte wortels en linzen – een ideale vleesvervanger. Dit mengsel bakten ze samen met ui en knoflook en mengden ze met gepelde tomaten, tahin, mosterd en sojasaus. Even doorkoken, het meeste vocht laten verdampen en eenmaal afgekoeld op smaak brengen met verse basilicum, gemalen komijn, gedroogde oregano en verse koriander.
Door de toevoeging van bloem en panko kun je er burgers van vormen, die perfect zijn om in de pan, op de grill of de barbecue af te bakken. Lekker op harde broodjes met friszure augurkjes en een pittige mayo.
Het volledige recept voor deze Mother Trucker burgers vind je hier.
The Green Radish vega burgers
Bij een andere foodtruck, genaamd The Green Radish, at ik vega burgers met avocadopuree, gekarameliseerde uien en chipotle mayo. De burgers zelf werden gemaakt met zwarte bonen, maïs, rijst en héél veel kruiden. De stevigheid die je anders met vlees krijgt, maakten zij met behulp van quinoa-meel, maar je kunt er ook gemalen havermout voor gebruiken.
Het volledige recept van deze burgers vind je in mijn kookboek Miljuschka’s Food Trucks.
Spinazie vega burgers
Van deze burger zou zelfs Popeye blij worden, want hij zit bomvol spinazie. Lekker veel power! Ik wilde dit keer een vegetarische burger maken die als bonus extra groente had – en die bovendien nu eens niét vol zou zitten met peulvruchten. Niks mis mee overigens, maar soms wil je wel eens iets anders, toch? Dus maakte ik deze heerlijke spinazieburgers en mengde dit met geraspte kaas, ei en paneermeel en nog wat smaakmakers voor een heerlijke burger.
Het recept voor deze spinazieburgers vind je hier.
Zalmburgers
Eet je geen vlees, maar wel vis? Dan raad ik je absoluut aan om mijn zalmburgers eens te proberen. Deze rakkers maak je door brood en cashewnoten fijn te malen tot je een soort paneermeel hebt. Daarna snijd je de zalm tot gehakt en meng je dit met de currypasta. Vervolgens kneed je hier 2 zalmburgers van. Je bakt deze perfect krokant door de burgers door losgeklopt eiwit heen te halen en vervolgens door wat paneermeel. Zo lekker op hamburgerbroodjes met een pittige sambal-mayonaise en frisse komkommer.