De ultieme kaasfondue maak je zo

Ik hou van kaas, en ben daarom éxtra gek op kaasfondue. Gezellig met vrienden, tijdens de feestdagen of voor een date. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over kaasfonduen.

Kaasfondue

Fondre betekent smelten in het Frans. Wij weten vaak niet beter dan dat kaasfondue uit Zwitserland komt, maar stiekem mogen de Fransen met de eer strijken. Dit gerecht, waarbij je eetwaar onderdompelt in gesmolten kaas, ontstond daar in de 18e eeuw. De reden: in de winter werden de kazen droog en oud. Ze verdunden deze kazen met melk, waardoor er een sausje ontstond wat ze samen met het beschikbare eten opaten.

Pas rond 1930 werd het een nationaal Zwitsers gerecht. Sindsdien werd het gebruikelijk om kaasfondue met witte wijn te bereiden en met stokbrood te eten. De kaasfondue die wij kennen, is dan ook zeker een tikje luxer dan hoe men ‘t destijds at.

Per Zwitserse streek verschilt de fondue van kaas. Aan de kant van Frankrijk gebruikt men veelal Gruyère en in het Duitse deel Emmentaler. In Nederland gebruiken wij vaak Goudse kaas. Om de kaas op smaak te brengen worden wijn, knoflook, soms zelfs likeur en allerlei kruiden toegevoegd. 

Voor de perfecte kaasfondue draait het uit eindelijk om de balans tussen romigheid, stroperigheid, binding en sterkte van de smaak. Een beetje pittig, een beetje zout, een beetje creamy… De balans is de truc! Kies bijvoorbeeld een Franse Comté voor romigheid, een Zwitserse Vacherin de Fribourgeois voor stroperigheid en een Zwitserse Gruyère voor de pittige en kruidige smaak. De wijn, kruiden en eventueel maizena zorgen voor de binding en extra smaak. 

Kaasfondue

Hoe maak je kaasfondue?

Het lijkt zo makkelijk, maar toch kan er veel fout gaan. Als eerste is het belangrijk om een goede pan te hebben. Heb je geen fonduepan in huis? Kijk dan eens naar deze handige fonduepan. Liever geen vuur onder je kaasfondue pan? Dat kan ook, bijvoorbeeld met deze elektrische fonduepan.

Indien je de fondue helemaal zelf maakt, en dus niet uit een pakje of blik, is het handig om een goede mix van kazen samen te stellen. Kies kazen die goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld Emmentaler en Gruyère. Je kunt ook de drie kazen uit mijn voorbeeld hierboven gebruiken. De fondue moet echt smeuïg en stroperig zijn. Gebruik dus niet te veel wijn, want dan wordt het te waterig. Het is daarnaast echt de bedoeling dat de kaas smelt, maar niet kookt. 

Het kan af en toe eens gebeuren dat de fondue gaat schiften. Het wil dan niet goed binden en er vormt zich een grote klont. Geen paniek! Met een beetje maizena, bindt het vanzelf. Zorg dat je eerst de maizena en wijn mixt tot een papje, en meng dit rustig door de kaas. Het kan dan bijna niet meer fout gaan. 

Wil je geen alcohol in de fondue? Gebruik dan alcoholvrije wijn of druivensap. In dit geval moet je de kaas wel alvast verwarmen en pas daarna de vloeistoffen toevoegen. Dit heeft te maken met de kookpunten van de ingrediënten. 

Dippen maar!

Als je kaasfondue eet, doe je dit vaak met stokbrood. Maar wist je dat er onwijs veel mogelijk én vooral lekker is om erin te dopen? Je kunt het eten met groenten, fruit en vlees. Kies bijvoorbeeld eens voor tomaat, champignon, bloemkool, broccoli, olijven of augurken. Elke hap is weer een nieuwe verrassing met al deze lekkernijen. 

Café Bern: Zeker de moeite waard

In het Amsterdamse café Bern speelt kaasfondue echt de hoofdrol. Dit restaurant is in 1978 opgericht door Helmut Winzeler, zijn vrouw Alexandra en zijn neef Tom. Door de jaren heen is er vrijwel niets in het restaurant veranderd en serveren ze klassieke Zwitserse parels. De soep verandert nog wel eens, maar verder houden ze zich vast aan hun beproefde recepten.

Dit beroemde Zwitsers eetcafe vlakbij de Nieuwmarkt in Amsterdam is écht een aanrader. Wil je een goede indruk krijgen en meer weten over dit restaurant? Kijk dan onderstaande documentaire. 

L’amuse 

De echte kaaskenners zullen dit bedrijf misschien wel kennen, maar Betty Koster heeft in Amsterdam én IJmuiden een fantastische fromagerie. Ze is dan ook dé kaasexpert van Nederland. Betty levert kazen aan toprestaurants en reist hiervoor de hele wereld over.

Maar ook jij kan van haar kaasjes genieten. In haar winkels kun je een kaasfondue-pakket kopen – wat ik regelmatig doe – en deze naar eigen smaakvoorkeur aanpassen. Ga eens langs in haar zaken of neem hier een kijkje op haar website. 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Fromagerie L’amuse (@fromagerielamuse)

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.