Scones
Scones zijn van die zalige, luchtige broodjes die een beetje tussen een cake en een broodje in hangen. Oorspronkelijk komen ze uit Engeland, jawel, think high tea met porseleinen kopjes en roddels over de buren. Maar inmiddels zijn scones overal geliefd. En da’s niet gek: ze zijn makkelijk, snel te maken en je kunt er echt alle kanten mee op. Zoet, hartig, klassiek of met een eigen twist… Ze zijn de ultieme allrounder voor bij de koffie, thee of gewoon stiekem als tussendoortje.
Scones met bramen en tijm-mascarpone? Yes please!
Oké, laat die klassieke clotted cream en aardbeienjam maar even voor wat ze zijn, want deze versie is next level lekker. Denk: sappige, diepdonkere bramen die perfect matchen met de frisheid van de mascarpone. En dan dat hintje tijm… Oh boy. Dat geeft het net die onverwachte twist, een beetje fancy, maar nog steeds super toegankelijk. Het is alsof je een zomerse wandeling maakt door een bloeiend veld… maar dan op je bord. Romig, kruidig, zoet en zo goed in balans. Echt een smaakbommetje.

Variaties
Scones zijn vaak licht gezoet, maar je kunt van alles met het deeg doen. Rozijnen, krenten, dadels of juist hartig met kaas erin: het is allemaal mogelijk. Hartige scones worden vaak met karnemelk gemaakt. Je kunt ze vervolgens vullen met bijvoorbeeld kaas, ui en spek.
Maar de bekendste variant is natuurlijk de zoete scone, maar ook hier zijn vele versies van. Zo kan je limonade toevoegen voor een fruitige scone of geweld of gedroogd fruit of krenten toevoegen voor een fruitige scone. Bekijk maar eens mijn recept voor aardbeienscones met witte chocolade!
Deze zoete broodjes worden altijd geserveerd met verschillende soorten toppings. Vaak zie je boter, jam of clotted cream op tafel staan, maar ik serveer ze graag met mascarpone. Zorg er in ieder geval voor dat je ze zo warm mogelijk serveert. Dan zijn ze toch echt het allerlekkerst!
Wanneer eet je scones eigenlijk?
Als het aan mij ligt: altijd. Ochtend, middag, avond, er is altijd wel een excuus te vinden voor een scone. Serveer ze bij een brunch met vrienden, als luxe snack bij de thee of als dessert met een bolletje ijs erbij (ja, echt). Deze versie met bramen en tijm-mascarpone is ook perfect voor een lentepicknick of een luie zondag op de bank. En psst… als je er eentje in je eentje opeet terwijl je over het aanrecht hangt? Ook helemaal goed. Want lekker eten hoeft niet altijd met een reden. Soms is zin hebben reden genoeg.
Tijm
Als je aan tijm denkt, dan denk je misschien eerder aan hartige gerechten. Ik gebruik ‘t vandaag in mijn scones. Geloof me, dat is mega verrassend in combinatie met bramen en mascarpone. Tijm heeft heel veel kleine blaadjes. Om ervoor te zorgen dat deze vrij snel loslaten, stop je de tijm eerst even in de oven. In de video hieronder laat ik je zien hoe je dat doet!
Ga jij deze scones met bramen en tijm-mascarpone maken?

Scones met bramen en tijm-mascarpone
Benodigdheden
- 1 steker ca 6 cm doorsnede
Ingrediënten
Scones
- 400 g tarwebloem volkoren meel kan ook
- 1 tl fijn keukenzout
- 6 g baking soda
- 400 g karnemelk + iets extra om te bestrijken
- 110 g amandelmeel
- 100 g verse bramen
Tijm-mascarpone
- 200 g slagroom
- 200 g mascarpone
- 2 takjes tijm blaadjes alleen
- 1-2 el suiker
- 1 tl vanille-extract
Bereidingswijze:
Scones
- Verwarm allereerst de oven op 220˚C.
- Verwarm de oven voor op 220˚C. Meng de bloem met de baking soda en het zout in een ruime mengkom. Gebruik hier een garde voor om het even door elkaar te mixen.
- Giet de karnemelk erbij en roer dit met een pollepel door elkaar tot het bij elkaar komt. Gebruik nu je handen om het samen te laten komen. Meng het vooral niet te lang! Voeg als laatste het amandelmeel toe. Je zult een wat klonterig resultaat hebben. Maak je geen zorgen dat is het hoe het moet zijn.
- Keer de kom met het deeg om boven een aanrecht met bloem bestoven. Maak er een mooie bal van en rol die goed door de bloem heen om plakken te voorkomen.
- Rol de bal uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 2 cm. Gebruik een steker om de scones uit te steken. Let op; steek de steker in een keer naar beneden en draai hem niet rond. Dit zorgt dat de scones straks mooi rijzen! Heb je alle scones uitgestoken en nog deeg over? Draai dit dan weer tot een bal en herhaal het proces van uitsteken tot al het deeg op is.
- Leg de scones nu op een bakplaat met bakpapier en druk in elke scone aan de bovenkant een braam. Niet te hard drukken! Gebruik een beetje karnemelk om met een kwastje de bovenkant van de scone te bestrijken. Daar wordt ie zo lekker bruin van. Bak ze in de oven gaar en goudbruin in 12-15 minuten
Tijm-mascarpone
- Doe de slagroom, suiker, vanille en de mascarpone samen in een kom. Gebruik een mixer om het op te kloppen tot stijve pieken. Hak de tijmblaadjes met een mes wat kleiner en roer dit door je mascarpone mengsel. Serveer je – nog warme – scones met de mascarpone.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.