Miljuschka’s favoriete recepten met honing

Categories: ArtikelenTags:

Afgelopen weekend vond de Nationale Bijentelling plaats. – ik schreef er hier al meer over. En als je aan bijen denkt, dan denk je aan honing! Daar ben ik dol op, en daarom deel ik dit artikel graag mijn favoriete recepten met honing.

Honing, een natuurlijk krachtvoer

Honing, die heerlijke stroperige zoete substantie, bestaat uit nectar, die bijen verzamelen. Het is hierdoor 100 procent een natuurproduct. Honing bestaat voor 17 procent uit water en is een goede vervanger voor geraffineerde suikers. Er zitten twee type suikers in honing: glucose en fructose. De eerste wordt snel door je lichaam opgenomen en geeft daardoor dus ook meteen energie. De tweede soort, fructose, wordt juist een tikkie langzamer door je lijf opgenomen én zorgt dus ook voor langdurige energie.

Veel sporters zweren dan ook bij honing, omdat het zowel op de korte als lange termijn energie geeft. Het is dus niet alleen een lekker zoetmiddel, maar ook krachtvoer! Waar moet je op letten als je honing koopt? Daar maakte het tv-programma Kassa een goed item over.

En het is niet alleen goed voor ín je lijf, maar ook óp je lijf. Neem bijvoorbeeld Manuka honing: een bijzondere honing voor je food- én beautyroutine. Een tikje kostbaarder dan het flesje uit de supermarkt, maar je lepelt het dan ook niet zo snel in je muntthee.

Mijn favoriete recepten met honing

Honing kun je op verschillende manieren in allerlei soorten recepten verwerken. Als garnering over eten heen, in de thee, door een cakebeslag, of in een marinade. Recepten met honing kunnen zowel hartige als zoete gerechten zijn, dat vind ik er nu juist zo leuk aan.

In dit artikel deel ik vijf recepten met honing in de hoofd- of bijrol. 

1 – Geglaceerde worteltjes met honing

geroosterde worteltjes

Deze geglaceerde wortels zijn heerlijk als bijgerecht bij een stukje mals vlees. Glaceren is een methode om een glanslaagje op eten aan te brengen. En door boter te mengen met olie, ontstaat dit glanzende laagje. Serveer bij de wortels wat pijnboompitjes, peterselie en extra honing. 

Hier vind je het recept voor de geglaceerde worteltjes met honing.

2 – Een van mijn favoriete gerechten met honing: soja tofu

Honing soja tofu

Een vleesvervanger die we allemaal wel kennen is tofu. Dit heeft van zichzelf geen echte smaak, die moet je toevoegen door ‘m fiks te marineren. Hier maak ik tofu in een lichtzoete saus met honing, knoflook en sojasaus. Deze combinatie is echt om je vingers bij af te likken!

Hier vind je het recept voor de honing soja tofu.

3 – Glutenvrije appel-amandelcake

glutenvrije appel-amandelcake

Deze glutenvrije appel-amandelcake is geen ingewikkelde cake om te maken. De nootachtige smaak van de kokossnippers met de toevoeging van de honing door de cake heen, maakt het tot een heerlijke cake – vol met verschillende soorten smaken die harmonieus samenkomen. Deze lekkere cake is niet alleen lactosevrij, maar bevat tevens geen glutenvrij. Ideaal voor als je een glutenvrij dieet volgt.

Hier vind je het recept voor de glutenvrije appel-amandelcake.

4 – Geroosterde peer met kokosyoghurt en mango

geroosterde peer met kokosyoghurt

Met stip is dit één van de makkelijkste recepten met honing die je kunt maken. Je kunt het niet alleen als toetje eten, maar ook als ontbijt! Heerlijk als je bijvoorbeeld nog wat dessert leftovers hebt van de dag ervoor. Het enige dat je voor dit recept gebruikt zijn peren, kokosyoghurt, walnoten en uiteraard honing. Deze heerlijke honing giet je over de peren voordat je het serveert – voor die extra zoete touch. 

Hier vind je het recept voor de geroosterde peer met kokosyoghurt en mango.

5 – Aziatische sticky chicken uit de Airfryer

Sticky chicken uit de airfryer

Kip met een heerlijk sticky krokant laagje, lekker om te snacken of als bijgerecht tijdens het diner. De kip wordt in een marinade van onder andere honing en sojasaus gemarineerd. Door de kippetjes te bakken in de Airfryer worden ze lekker krokant én blijft de zoete smaak behouden. Serveer bij deze gevogelte een lekkere saus, zoals een sweet chilisaus.

Hier vind je het recept voor de Aziatische sticky chicken uit de airfryer.

Honing tip

Heb je thuis honing staan, maar is deze gekristalliseerd – en wilde je nu nét met één van deze recepten aan de slag? Geen probleem, verwarm de honing even kort in een pannetje (of zet een goed afgesloten pot even in een bak met heet water) en je bent klaar om te koken.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.