Zo maak je gazpacho (+ Miljuschka’s favoriete gazpacho recepten)

Categories: Artikelen

Als het écht tropisch weer is, sta ik graag overdag zo kort mogelijk in de keuken en maak ik gerechten die fris, smaakvol en liefst een tikje verkoelend zijn. Bijvoorbeeld gazpacho: de perfecte koude soep voor een warme zomerdag. In dit artikel vertel ik je hoe je gazpacho maakt én deel ik mijn favoriete gazpacho recepten.

Waar komt gazpacho vandaan?

Gazpacho is een typisch Spaanse soep die vaak als lunch of voorgerecht wordt gegeten. Het is dus een koude soep, gemaakt van (rauwe) groenten en kruiden, met meestal tomaat in de hoofdrol. Soms wordt er ook brood doorheen geblend voor extra stevigheid. Deze soep is vrijwel altijd vegetarisch en zit dus bomvol groenten; kortom, een lekker gezond soepje. Hij wordt altijd (ijs)koud gegeten en is daarom de perfecte dorstlesser én maag-vuller voor warme dagen.

Waar gazpacho precies vandaan komt, is nooit volledig duidelijk geworden. Het zou gebaseerd zijn op een Romeinse soep met azijn, maar een andere theorie is dat de Moren al een soep maakten van water, knoflook, olijfolie en brood.

De basis-ingrediënten

Je kunt volop variëren met Spaanse gazpacho, maar in de basis gaan de volgende ingrediënten er vaak in: tomaten, (rode) paprika, komkommer, ui, (witte wijn)azijn, olijfolie, knoflook, peper en zout. De azijn en olijfolie zorgen voor binding, en de soep kan extra stevig gemaakt worden met brood. Die kan van tevoren zacht gemaakt en meegeblend worden, maar wordt ook vaak als knapperige crouton bovenop de soep geserveerd.

Varianten

Salmorejo, een simpele boerensoep uit Andalusië (in het zuiden van Spanje), gemaakt van rijpe tomaten, oud brood, knoflook en olijfolie. Een soort uitgeklede, eenvoudige versie van gazpacho, waarbij de superrijpe tomaten de hoofdrol spelen.

Ajoblanco: wordt ook wel witte gazpacho genoemd. Geen tomaten dus, maar wel veel knoflook, brood, azijn, olijfolie en zout, en vaak gemalen witte amandelen.

Groene gazpacho: hierbij wederom geen tomaten, maar extra veel groene groente, zoals komkommer, groene paprika, bleekselderij of doperwtjes. Lekker met pittige groene peper!

Groene gazpacho

Zo maak je gazpacho

De blender is je grote vriend: hiermee pureer je alle ingrediënten fijn tot een gladde, romige soep. Vroeger werd de vijzel gebruikt, maar tegenwoordig hebben we gelukkig razendsnelle moderne blenders

Je kunt de soep daarna eventueel nog zeven om een superglad resultaat te krijgen, maar dit hoeft zeker niet. Proef vooral de soep voor én na het blenden: hij moet hoog op smaak zijn. Omdat je de gazpacho koelt, zal de smaak wat afvlakken, dus genoeg zout en peper (en eventueel andere smaakmakers) zijn aan te raden.

En weet dus: een goede gazpacho hoort absoluut goed koud te zijn. Dus wil je het recept maken, zorg dan dat je het ruim van tevoren maakt en lang genoeg in de koeling zet voor je ‘m gaat eten.

Mijn twee favoriete gazpacho recepten: 

De ideale blender

Lekkere toppings voor gazpacho

Je kunt natuurlijk talloze toppings toevoegen om je soepje nog spannender te maken. Denk maar aan geroosterde pijnboompitten of andere pitten – zoals zonnebloempitten. Krokant geroosterde croutons zijn altijd een goed idee, zeker met een flinke plens olijfolie en pikant paprikapoeder eroverheen. Blokjes tomaat of komkommer, om de soep wat extra bite te geven. En voor wie van pittig houdt: een ragfijn gesneden chilipepertje.

Heerlijke gazpacho

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.