De bij is belangrijk: doe jij ook mee met De Nationale Bijentelling?

Categories: Artikelen

De Nationale Bijentelling vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. In het weekend van 17 en 18 april wordt heel Nederland opgeroepen om een half uurtje de bijen te tellen in eigen tuin of balkon. De Nationale Bijentelling is heel belangrijk, want het gaat met veel wilde bijensoorten in Nederland niet goed. Hoe kun jij helpen? Ik vroeg het Deborah van Harten van LandschappenNL, een stichting die zich inzet voor de kwaliteit van landschap, natuur en erfgoed in Nederland.

Waarom zijn bijen zo belangrijk?

Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. Ongeveer 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten. Ruim de helft van de wilde bijen in Nederland staat op de Rode Lijst van bijen die zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Ook wij merken hier de gevolgen van, omdat we van hen afhankelijk zijn voor de bestuiving van ons voedsel. Bijen nemen namelijk het stuifmeel van de planten en bloemen mee naar de volgende bloem en plant en zorgen er daarmee voor dat onze voedselvoorziening op peil blijft. Zonder bijen hebben we bijvoorbeeld geen appels, peren, tomaten, courgettes en aardbeien.

The Pollinators hebben hier een goed artikel over geschreven wat het precies betekent voor ons als bijen ons voedsel niet meer zouden bestuiven. Lees het artikel hier: hebben we echt geen eten zonder bijen?

Kun je iets meer vertellen over de Nationale Bijentelling? Wat houdt dit in?

Dit jaar vindt de vierde Nationale Bijentelling plaats. We roepen iedereen op om in het weekend van 17 en 18 april een half uurtje de bijen te tellen in eigen tuin of balkon. In de bijengids op www.nationalebijentelling.nl staan de meest voorkomende bijensoorten, plus tips om de bijen te herkennen.

De resultaten van de bijentelling gebruiken onderzoekers om meer over wilde bijen in Nederland te weten te komen. Zo kunnen zij met de resultaten zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen landelijk of in bepaalde regio’s toe- of afnemen. 

De Nationale Bijentelling is heel belangrijk, want het gaat met veel wilde bijensoorten in Nederland niet goed. Ongeveer de helft van de 360 wilde bijensoorten in Nederland is op dit moment bedreigd. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen!

de nationale bijentellingsara kurfess h1raez1raww unsplash

Hoe kunnen lezers op 17 & 18 april meedoen met de Nationale Bijentelling?

Iedereen kan meetellen, ook als je geen of weinig kennis hebt van bijen. Er is een telformulier en bijengidsje te downloaden op www.nationalebijentelling.nl waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen.

Tel op 17 of 18 april een half uur de bijen jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig, of in ieder geval droog moment. Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Download het telformulier voor een overzicht van de bijensoorten op www.nationalebijentelling.nl. Uitgeteld? Voer de resultaten vanaf 18 april in op de website.

Ook kun je alvast oefenen voor de Bijentelling via spelletjes en leuke activiteiten op de website. En op 15 april is er Naturalis Live en kan je vragen stellen aan een bijen-expert!

Tot slot: wat kunnen mensen nog meer doen “voor de bij”? Bijvoorbeeld in hun eigen tuin?

Wilde bijen eten nectar en stuifmeel. Die vinden ze in bloemen. Zet dus veel soorten bloemen in de tuin, liefst inheemse soorten, die in verschillende seizoenen bloeien. Vanaf februari tot november moet er iets te bloeien staan! Niet alleen leuk voor de bij, ook voor jezelf. Hier staat een overzicht van welke planten geschikt zijn voor bijen.

Voorjaar

  • Krokussen
  • Blauwe druiven
  • Wilde hyacint
  • Pinksterbloemen

Zomer

  • Pronkerwt (Lathyrus)
  • Klokjesbloemen (Campanula)
  • Vlinderstruik
  • Lavendel

Najaar

  • Herfstaster
  • Korenbloemen
  • Bergaster
  • Kleine margrieten

Om de wilde bij te beschermen is het belangrijk om zo min mogelijk gif in je tuin te gebruiken. Sommige onkruid- en ongediertebestrijders kunnen namelijk schadelijk zijn voor bijen. Gelukkig zijn er steeds minder giftige producten te koop in tuincentra en supermarkten. Bovendien zijn er genoeg bij-vriendelijke biologische alternatieven! Hier vind je meer over natuurlijke plaagbestrijding.

Tot slot: bijen hebben een nestelruimte nodig om hun larven in op te laten groeien. In dit nest leggen ze hun eieren en bewaren ze hun stuifmeel. Sommige soorten bijen zijn geholpen met een bijenhotel, anderen graven liever een gangetje in de grond, zoals hommels, of nestelen in muurspleten. Sommige bijensoorten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Bijen houden dus wel van een beetje rommel. Snoei daarom in het voorjaar en zorg ervoor dat de tuin niet te netjes is.

Ik ben enorm dol op bijen en leer er steeds meer over, onder andere van mijn imker-vriend Gert. Doe jij dit jaar ook mee met De Nationale Bijentelling?

de nationale bijentelling

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.