Glutenvrije appel-amandelcake

Glutenvrije appel-amandelcake

Het werd weer eens tijd voor een heerlijk glutenvrij recept. Dit keer een appel-amandelcake. Wel een calorieën bommetje door het amandelmeel en de hoeveelheid olijfolie, maar het is ook vrij machtig en je eet er dus echt maar een klein puntje van. En af en toe moet dat kunnen nietwaar?

Het maken van de appel-amandelcake is niet ingewikkeld maar er zijn een aantal puntjes om rekening mee te houden. Doordat de cake vrij lang in de oven moet én doordat de cake vrij veel honing in zich heeft kan het snel iets te bruin worden.

Let daar dus op. Als je een grotere vorm gebruikt van bijvoorbeeld 24 cm wordt de cake platter en zal ook eerder gaar zijn, wat gunstig is voor eventueel te bruin worden. Mocht je 24 cm gebruiken, check dan na een minuut of 45 hoe het ervoor staat.

uit de oven

Uit de oven wordt de appel-amandelcake nog steviger. Laat het dus eerst afkoelen in de vorm voor een minuut of 15. Haal dan voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een cakerek. Snij pas aan als de cake echt volledig is afgekoeld.

Check hier alle glutenvrije recepten.

recepten met honing glutenvrije appel-amandelcake

recepten met honing glutenvrije appel-amandelcake

Glutenvrije appel-amandelcake

4.13 van 56 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Koek & Gebak
Keuken Hollandse keuken
Porties 12 portie(s)
Calorieën 226 kcal

Benodigdheden

  • 1 springvorm van 22 cm

Ingrediënten
 

  • 125 ml olijfolie
  • 140 gr honing
  • 2 eieren
  • 130 gr appelmoes
  • 150 gr amandelmeel
  • 35 gr kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 appel

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 160˚C en bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier. Zet apart.
  • In een mengkom of in de kom van een mixer doe je de olie en de honing bij elkaar. Klop dit voor ongeveer 30 seconden. Het komt niet echt bij elkaar maar dat komt goed als de eieren erbij doet.
  • Breek de eieren een voor een in de kom en klop even kort door. Doe de appelmoes erbij en klop nog eens kort. Voeg dan het amandelmeel toe, kokosmeel, bakpoeder, snufje zout en de koekkruiden. Roer dit met een spatel erdoor.
  • Stort het beslag in je klaarstaande vorm. Snij met een scherp mes drie plakken uit het midden van de appel. Haal eventuele pitjes eruit en druk de appelschijven in het beslag. Eet de rest van de appel op.
  • Zet de cake in de voorverwarmde oven en laat rustig voor 60 minuten garen of tot goudbruin en gaar. Gaat het te hard en wordt het te bruin dek dan af met aluminiumfolie en laat nog even doorgaren.
  • Laat volledig afkoelen voor je de cake aan gaat snijden. Hij wordt tijdens het afkoelen nog steviger.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 226kcalKoolhydraten: 15gProteine: 4gVet: 18gVerzadigde vetten: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 27mgNatrium: 26mgKalium: 25mgVezels: 3gSuiker: 11gVitamine A: 43IUVitamine C: 1mgCalcium: 37mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.