Miljuschka’s favoriete recepten met blauwe bessen

Categorieën: Kooktips, Receptbundels

Blauwe bessen: ik ben er dol op! Ze hebben een fris-zoete smaak en zijn onwijs gezond. Ze bevatten veel vezels die nodig zijn voor een goede darmverwerking én anti-oxidanten dat het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Dus neem gerust nog een handje…

De Week van de Blauwe Bes

Jaarlijks organiseert Simply the Bes de Week van de Blauwe Bes. En dat is deze week: van 19 t/m 25 juli 2021. Deze actieweek wordt georganiseerd door een collectief van 80 procent van alle blauwe bessen-telers in Nederland. Het platform maakt zich sterk voor de promotie van deze vrucht. Dit gebeurt voornamelijk in het zomerseizoen, met de boodschap om lokale Nederlandse producten te kopen. Ook ligt de focus op de gezonde eigenschappen van de vrucht.

Aan het einde van de Week van de Blauwe Bes, in het weekend van 24 en 25 juli, openen de telers van Simply the Bes hun deuren tijdens De Fruitigste Dagen 2021. Je kunt namelijk zelf op pad gaan en de mooiste boomgaarden bezoeken, of meedoen aan talloze leukste activiteiten.

Miljuschka’s favoriete recepten met blauwe bessen

1 – Havermoutcrumble met blauwe bessen en appel

Havermout crumble

Een handje blauwe bessen is heerlijk door een ontbijtje, bijvoorbeeld door de yoghurt, of zoals bij dit recept: door de havermout! Samen met wat appel en kaneel heb je een gezonde start van de dag. Doe er een bolletje vanille-ijs bij en je kunt het serveren als dessert. Een ander smaakvol ontbijt met blauwe besjes is deze baked oatmeal.

Hier vind je het recept voor de havermoutcrumble met blauwe bessen en appel.

2 – Salade van Chinese kool met sojaboontjes en een Oosterse dressing

salade van Chinese kool

Ook in een salade passen bessen erg goed. Het zacht-zoetige fruit, met de geroosterde cashewnoten en de knisperende Chinese kool, maakt het tot een heerlijke salade voor een warme zomerse dag. Lekker als snelle lunch of bijgerecht tijdens een barbecue. 

Hier vind je het recept voor de salade van Chinese kool met sojaboontjes en een Oosterse dressing. 

3 – Mini cheesecakes met rood fruit

Mini cheesecakes met rood fruit

Blauwe bessen zijn niet alleen heerlijk door gerechten heen, maar zijn ook erg geschikt als garnering. Ik top deze mini cheesecake met verschillende soorten fruit – zo wordt dit recept stiekem toch nog een beetje gezond… Ook op deze luchtige pannenkoekjes zijn blauwe bessen een goede combinatie. 

Hier vind je het recept voor de mini cheesecakes met rood fruit.

4 – Zomerse fruitsalade

Verse fruitsalade

In de zomer houd ik ervan om een grote schaal met vers fruit te maken, de blauwe bessen ontbreken hier dan vaak ook niet in. Je kunt ze het hele jaar door kopen, maar er gaat niets boven eigen geteeld fruit uit eigen land. Daarom is de zomer hier het perfecte seizoen voor! Voor de zomerse twist doe ik er vaak nog een beetje verse munt én wat kokosflakes overheen.

Hier vind je het recept voor de zomerse fruitsalade.

5 – Trifle cheesecake

Een cheesecake kan vrij machtig zijn, ik houd er daarom van om de bovenkant te garneren met iets dat het geheel perfect in balans maakt. Voor deze smaakvolle triple cheesecake bestaat de bodem uit bastognekoeken en de bovenkant van een geleilaag van frambozen of aardbeien. De bessen stort je op het geleilaagje, zo komen ze als het ware vast in de gelei te zitten, als deze opstijft. Je kunt er ook voor kiezen om de bessen er op een later moment op te doen. Lekker met wat extra luchtig geklopte slagroom…

Hier vind je het recept voor de trifle cheesecake.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!