Noedels met geroosterd varkensvlees – Bún chả

Deze bowl met noedels met geroosterd varkensvlees is mijn definitie van een heerlijke kom comfortfood. Ik proefde het voor het eerst in Vietnam, waar je dit tegen kunt komen onder de noemer bún chả.

Maken van de noedels met geroosterd varkensvlees

Om de noedels met geroosterd varkensvlees te maken begin je met het inmaken van de groentes. Die moeten even staan voor het beste resultaat. Om dat te doen begin je met het mengen van de groentes met zout. Laat dit 15 minuten staan en spoel het dan goed af. Vervolgens meng je de groentes weer met azijn en suiker. Je kunt het nu lang laten staan maar laat het minstens een uur intrekken voor het beste resultaat.

Het is aan te raden om hier ook meteen wat meer van te maken want je kunt het overal bij eten en op doen. Ik vind het ook heerlijk om te eten op een broodje hamburger bijvoorbeeld.

Marinade

Onderdeel van de noedels met geroosterd varkensvlees is natuurlijk de marinade die een groot onderdeel is van de smaak. Om dat voor elkaar te krijgen is het fijn als je ook de marinade wat langer in laat trekken. Je kunt dit gerecht dan ook het beste de nacht van tevoren beginnen. Op die manier weet je zeker dat de smaken goed zijn ingetrokken. Om te zorgen dat het buikspek allemaal in aanraking is gekomen met de marinade kun je die het beste al in kleinere stukjes snijden.

Op die manier profiteer je het meest van de heerlijke smaken.

bun cha - noedels met geroosterd varkensvlees

Noedels met geroosterd varkensvlees – Bún chả

4 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 50 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vietnamese
Porties 4 portie(s)

Benodigdheden

  • Grill of barbecue

Ingrediënten
 

Voor de ingemaakte groentes

  • 150 g groene papaja of koolrabi
  • 150 g wortel
  • 1 el zout
  • 4 el azijn
  • 2 el suiker

Voor de marinade en het vlees

  • 2 tenen knoflook 2 sjalotten
  • 4 el suiker
  • 8 el water
  • 3 el vissaus
  • 1 el sojasaus
  • optioneel zwarte peper
  • 300 g buikspek
  • 500 g varkensgehakt

Voor de dressing

  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 limoen
  • 50 ml vissaus
  • 50 g suiker
  • 350 ml water

Voor de garnituur

  • 250-350 g dunne rijstnoedels
  • 1/2 krop sla
  • Gemengde groene kruiden koriander, lange koriander, munt, Thaise basilicum

Instructies
 

  • Snijd of rasp de voor de ingemaakte groenten de papaja of koolrabi en wortel in dunne reepjes (julienne). Meng de groente met het zout. Laat 15 minuten staan. Spoel goed af, laat uitlekken en meng met azijn en suiker. Laat minstens 1 uur staan.
  • Pel en pers de knoflook voor de marinade. Pel de sjalotten en snijd ze fijn. Verhit een pan met dikke bodem op zacht vuur en voeg de suiker toe. Wacht tot de suiker in circa 5 minuten is gekaramelliseerd en voeg vervolgens het water, de vissaus, sojasaus en wat zwarte peper toe. Roer goed door en laat de marinade afkoelen.
  • Snijd het buikspek in plakjes en schep het om met één helft van de marinade. Meng de andere helft van de marinade door het gehakt. Marineer minimaal 30 minuten, maar het liefst meerdere uren.
  • Pel en pers de knoflook voor de dressing. Halveer de rode peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de peper fijn. Snijd de limoen doormidden en pers hem uit. Houd het limoensap apart en meng alle overige ingrediën- ten voor de dressing in een pannetje. Kook tot de suiker is opgelost en haal de pan van het vuur. Voeg het limoensap toe en laat de dressing afkoelen.
  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel af onder koud water. Steek de barbecue aan of verwarm de grill voor.
  • Maak platte hamburgertjes van het gehakt en gril ze samen met het buik- spek op een grill of barbecue. Houd het vlees goed in de gaten, want het kan snel verbranden door de suiker in de marinade.
  • Pluk de slabladeren van de krop, was ze en sla ze droog. Verdeel de noedels en dressing over de kommen, gevolgd door het vlees, de sla, ingemaakte groenten en kruiden.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.