Vietnamese loempia of Chả giò

Vietnamese loempia zelf maken

We kennen allemaal wel de stalletjes die je her en der ziet staan met Vietnamese loempia’s. Maar wist je dat het zelf maken van deze heerlijke Vietnamese lekkernij helemaal niet zo ingewikkeld is?

Je begint met het weken van de gedroogde paddenstoelen. Deze geven vrij veel smaak af dus niet overslaan! Ik gebruik hier overigens gedroogde shiitake voor, maar je kunt ook eekhoorntjesbrood gebruiken. Dat is alleen wat minder Aziatisch. (maar niet minder lekker)

Vervolgens maak je de vulling door de garnalen en de kruiden en specerijen te hakken in de keukenmachine. Je kunt het gehakt er later doorheen doen of je kunt het erbij doen in de keukenmachine. Wat je zelf het makkelijkste vindt.

Noedels

Je Vietnamese loempia is natuurlijk niet compleet zonder de glasnoedels. Je kunt hier overigens ook rijstnoedels voor gebruiken maar die zijn iets zwaarder. Glasnoedels vind ik zelf de betere keuze.

Je snijdt de gekookte glasnoedels kleiner en je mengt het met je gehaktmengsel en het ei allemaal bij elkaar. Wil je zeker weten of je qua smaak goed zit met je Vietnamese loempia’s? Bak dan een klein beetje van je mengsel om te proeven hoe het resultaat is.

Vietnamese loempia: zo bak je ze

Vervolgens komt het moment dat je de Vietnamese loempia’s moet inrollen. Hiervoor neem je een vochtige doek. Je dipt de rijstvellen kort in lauwwarm water en legt ze op de vochtige doek. Leg wat van je vulling op het rijstvel en rol ze goed in. Check hieronder even hoe je dat het beste doet.

Zorg dat ze niet te nat zijn overigens want je moet ze ook nog frituren.

Hoe lang moet je Vietnamese loempia’s frituren?

Een veel gehoorde vraag is hoe lang je de loempia’s precies moet frituren. Als je zorgt dat je frituurvet goed op temperatuur is (en dat is 180˚C) dan frituur je ze ongeveer 3-4 minuten. Doe er niet teveel in de pan. Als je ongeveer een stuk of vier loempia’s in de pan doet zit je goed.

Serveer de Vietnamese loempia’s vervolgens met een nước mắm chấm saus. Hoe je die maakt zie je hier terug in het recept voor de citroengrasspiesen.

Vietnamese loempia

Vietnamese loempia

Vietnamese loempia of Chả giò

3.72 van 14 stemmen
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Vietnamese
Porties 20 portie(s)

Benodigdheden

  • keukenmachine (optioneel)
  • Grote pan of frituurpan
  • Keukenpapier

Ingrediënten
 

  • 15 g gedroogde paddenstoelen
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 chilipeper
  • 75 g wortel
  • 200 g garnalen
  • 200 g varkensgehakt
  • 50 g glasnoedels of dunne rijstnoedels
  • 1 ei
  • Zout versgemalen peper
  • 20 rijstvellen
  • 1 l olie om te frituren
  • Nước mắm chấm dressing
  • 1 krop sla
  • Gemengde groene kruiden (koriander lange
  • Koriander munt, Thaise basilicum etc.)

Instructies
 

  • Laat de gedroogde paddenstoelen circa 15 minuten weken in water. Haal ze uit het water en hak ze fijn. Pel en pers de knoflook. Pel de sjalot en snijd hem fijn. Halveer de chilipeper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de chilipeper fijn. Snijd of rasp de wortel in dunne reepjes (julienne). Hak de garnalen fijn (bijvoorbeeld in een keukenmachine) en meng ze met het varkensgehakt in een ruime kom.
  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze af met koud water. Snijd de noedels in stukjes en voeg ze met de paddenstoelen, sjalot, knoflook chilipeper, wortel en het ei toe aan het gehakt. Meng het geheel goed en breng op smaak met zout en peper. Bak eventueel een beetje om het te kunnen proeven.
  • Doop een rijstvel enkele seconden in lauw water en leg het op een vochtige doek. Neem 2 eetlepels van de vulling en leg die iets onder het midden van het rijstvel. Vouw het deel van het vel dat naar je toe ligt over het mengsel en rol naar het midden. Vouw de zijkanten in en rol helemaal op. Probeer dit zo strak mogelijk te doen, zodat er tijdens het frituren geen luchtbellen kunnen ontstaan. Herhaal dit met de resterende vulling en rijstvellen.
  • Verhit een ruime hoeveelheid olie in de (frituur)pan tot 180 °C. Frituur de loempia’s 3-4 minuten; bak ze per 4 tegelijk, zodat ze niet aan elkaar plakken. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de loempia’s met nước mắm chấm, sla en kruiden.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.