De beste hamburger

De allerlekkerste hamburger maak je zelf

Ik serveer die het liefst met een lekkere koolsla en een gepofte zoete aardappel met crème fraîche en bieslook. Ik serveer het op een mooie houten serveerplank

Zoete aardappelfrietjes zijn ook heerlijk hierbij!

Het geheim van de perfecte burger

Een echt goede hamburger begint bij de basis: het vlees. Ga voor rundergehakt met een vetpercentage van minimaal 20% – dit zorgt voor een sappige, smaakvolle burger. Vergeet niet om het vlees met zorg te behandelen: niet te veel kneden en zeker geen ei of paneermeel toevoegen, want dat doet afbreuk aan de pure smaak. Zout en peper pas je toe vlak voor het bakken, zodat het vlees zijn natuurlijke sappen behoudt. Een goede burger draait niet om poespas, maar om eenvoud en kwaliteit.

Kies je topping

Wat een hamburger echt bijzonder maakt, is de topping. Ga je voor klassiek met sla, tomaat en een plak cheddar, of kies je voor avontuur met bijvoorbeeld blauwe kaas, gekarameliseerde ui en pittige jalapeño? Sauzen zijn minstens zo belangrijk: een smeuïge aioli, zoete barbecuesaus of pittige chipotle-mayo kan het verschil maken. Wil je iets echt unieks? Voeg een laagje guacamole of een spiegelei toe. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar zorg ervoor dat de toppings het vlees complimenteren in plaats van overheersen – de burger blijft de ster.

Het broodje doet ertoe

Het broodje van je hamburger lijkt misschien bijzaak, maar niets is minder waar. Een te stevig broodje kan de burger uit balans brengen, terwijl een te zacht exemplaar alles doorweekt. De ideale keuze? Een licht getoast briochebroodje: zacht, een tikkeltje zoet en stevig genoeg om alles bij elkaar te houden. Vergeet niet om het broodje licht te besmeren met boter en even in de pan of oven te toasten. Zo voeg je een extra laag smaak en textuur toe die het hele gerecht naar een hoger niveau tilt.

De beste hamburger
Totale tijd45 minuten

De beste hamburger

4.53 van 139 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

1 portie(s)

Ingrediënten

  • 2-3 plakjes gerookt spek of bacon
  • 1 ui gesnipperd
  • ongezouten boter
  • olijfolie
  • zout en verse zwarte peper
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 eidooier
  • 1 volle tl kristalsuiker
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 hamburgerbroodje
  • 75 gr gorgonzola
  • Handvol ijsbergsla
  • mayonaise
  • ketchup
  • Gepofte zoete aardappel
  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 el creme fraiche
  • 1 el verse bieslook gehakt

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220˚C. Prik de zoete aardappel rondom even in met een vork, wikkel dan in aluminiumfolie en leg voor ongeveer 45 minuten in de oven om te roosteren.
  • Bak het spek in een koekenpan krokant. Laat daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit een grote koekenpan met boter en olijfolie. Fruit hierin de gesnipperde ui met een klein beetje zout voor ongeveer 5 minuten of tot de ui mooi zacht is.
  • Maak ondertussen van het gehakt en de eidooier een mooie burger. Breng op smaak met zout en peper. Bak de burger in een andere koekenpan in boter en olijfolie. Draai de burger om wanneer aan de randen bruine lijntjes ontstaan.
  • Voeg aan de uien in de pan de kristalsuiker en de balsamico toe. Bak dit 5 minuten mee en schep dan in een kommetje.
  • Halveer het burgerbroodje en besmeer beide kanten met boter. Gril in een grillpan aan beide kanten goudbruin.
  • Snijd de gorgonzola in 2 plakken en leg op de burger in de pan. Giet rond de burger wat water in de pan, dan ontstaat er stoom. Doe de deksel even op de pan, zodat de gorgonzola sneller smelt. Let op: 10 seconden is genoeg!
  • Snijd de ijsbergsla fijn. Nu kun je de burger bouwen: besmeer het gegrilde broodje met mayonaise en ketchup.
  • Leg de fijngesneden sla, de burger met gorgonzola, het uienmengsel, het uitgebakken spek en de bovenkant van het broodje erop.
  • Serveer de burger met de gepofte zoete aardappel. Doe hier wat creme fraiche met fijngehakte bieslook op.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.53 from 139 votes (138 ratings without comment)