Hamburgers

Dit recept valt onder

De beste hamburger

Samenvatting

  • Bereiden 45 minuten
  • Aantal personen 1 persoon

Ingredienten

2-3 plakjes gerookt spek of bacon

1 ui, gesnipperd

ongezouten boter

olijfolie

zout en verse zwarte peper

250 gr rundergehakt

1 eidooier

1 volle tl kristalsuiker

2 el balsamicoazijn

1 hamburgerbroodje

75 gr gorgonzola

Handvol ijsbergsla

mayonaise

ketchup

Gepofte zoete aardappel

1 grote zoete aardappel

2 el creme fraiche

1 el verse bieslook, gehakt

Sharing is caring!

De allerlekkerste hamburger maak je zelf

Er zijn maar weinig dingen zó lekker als een echt goede hamburger. Maar hoe maak je die nu gewoon thuis? Ik geef je mijn favoriete recept voor een eenvoudige hamburger. Ik serveer die het liefst met een lekkere koolsla en een gepofte zoete aardappel met creme fraiche en bieslook.

Maar zoete aardappelfrietjes zijn ook heerlijk hierbij!

Amerikanen worden vaak gezien als de uitvinders van de hamburger maar in de 18e eeuw werd rundvlees van Duitse koeien uit Hamburg gehakt en gecombineerd met knoflook, uien, zout en peper en zo tot een soort pasteitje gevormd. Het broodje kwam pas veel later en hoe dat zo ontstaan is daar zijn de meningen nog over verdeeld.

3 hamburger per week

De Amerikanen eten maar liefst drie hamburgers per week. Dat zou ik nou niet meteen aanraden, al is deze er lekker genoeg voor!

De beste hamburger

De beste hamburger met gepofte zoete aardappel

Aantal personen: 1 persoon
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 2-3 plakjes gerookt spek of bacon
  • 1 ui, gesnipperd
  • ongezouten boter
  • olijfolie
  • zout en verse zwarte peper
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 eidooier
  • 1 volle tl kristalsuiker
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 hamburgerbroodje
  • 75 gr gorgonzola
  • Handvol ijsbergsla
  • mayonaise
  • ketchup

Gepofte zoete aardappel

  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 el creme fraiche
  • 1 el verse bieslook, gehakt

Instructies

    Verwarm de oven voor op 220˚C. Prik de zoete aardappel rondom even in met een vork, wikkel dan in aluminiumfolie en leg voor ongeveer 45 minuten in de oven om te roosteren.


    Bak het spek in een koekenpan krokant. Laat daarna uitlekken op keukenpapier.


    Verhit een grote koekenpan met boter en olijfolie. Fruit hierin de gesnipperde ui met een klein beetje zout voor ongeveer 5 minuten of tot de ui mooi zacht is.
    Maak ondertussen van het gehakt en de eidooier een mooie burger. Breng op smaak met zout en peper. Bak de burger in een andere koekenpan in boter en olijfolie. Draai de burger om wanneer aan de randen bruine lijntjes ontstaan.
    Voeg aan de uien in de pan de kristalsuiker en de balsamico toe. Bak dit 5 minuten mee en schep dan in een kommetje.
    Halveer het burgerbroodje en besmeer beide kanten met boter. Gril in een grillpan aan beide kanten goudbruin.
    Snijd de gorgonzola in 2 plakken en leg op de burger in de pan. Giet rond de burger wat water in de pan, dan ontstaat er stoom. Doe de deksel even op de pan, zodat de gorgonzola sneller smelt. Let op: 10 seconden is genoeg!
    Snijd de ijsbergsla fijn. Nu kun je de burger bouwen: besmeer het gegrilde broodje met mayonaise en ketchup.
    Leg de fijngesneden sla, de burger met gorgonzola, het uienmengsel, het uitgebakken spek en de bovenkant van het broodje erop.
    Serveer de burger met de gepofte zoete aardappel. Doe hier wat creme fraiche met fijngehakte bieslook op.

Nog meer lekkers