Noedels

In Azië gebruiken ze al eeuwenlang twee soorten koolhydraten als basis voor hun maaltijden: rijst en noedels. En eerlijk gezegd, snap ik precies waarom. Deze veelzijdige ingrediënten vormen de perfecte basis voor heerlijke gerechten.

Noedels zijn essentieel in de Aziatische keuken en worden op verschillende manieren bereid en gegeten. Wat ik zo fijn vind aan noedels, is dat je er honderden verschillende recepten mee kunt maken: van warme zoetzure noedels met ananas tot aan een frisse Thaise noedelsalade, pad thai met kip en een sweet & spicy noedelsoep met citroengras. En wist je dat je noedels op ieder moment van de dag kunt oppeuzelen? In Azië nemen ze maar al te graag een kom noedels als ontbijt.

Wat zijn noedels?

Noedels is een verzamelnaam voor eetwaren gemaakt van ongerezen deeg. Je vindt noedels in allerlei soorten en maten.. De meeste soorten zijn tegenwoordig gewoon te koop in de supermarkt. Anders vind je ze bij de toko of natuurwinkel. Maar wat is nu het verschil tussen al deze soorten noedels?

Eiernoedels: Eiernoedels worden gemaakt van ei en tarwemeel, waar een ongerezen deeg van wordt gekneed. Hierdoor hoef je deze noedels maar kort te koken. Eiernoedels worden vaak gebruikt in wokgerechten, maar in een lekkere currysoep passen ze ook heel goed.

Udonnoedels: Udonnoedels zijn dikke zachte Japanse noedels, gemaakt van tarwebloem, water en zout. Hierdoor zijn ze egaal wit van kleur. Lekker in de wok met groente en wat smaakmakers. De dunnere variant heet hiyamugi. Deze soort wordt vaak gebruikt voor in bouillons of in soep.

Glasnoedels: Ook wel bekend als cellofaannoedels, seoen, laksa, glasvermicelli. Ze worden gemaakt van het zetmeel uit mungbonen. Glasnoedels vind je vaak in loempia’s en saoto soep.

Mihoen: Mihoen is afkomstig uit China, wordt gemaakt van rijstbloem. Deze noedels worden vaak verward met de glasnoedelomdat ze er bijna hetzelfde uitzien, maar ze zijn van hele andere ingrediënten gemaakt. Ook mihoen wordt vaak gebruikt als ingrediënt in loempia’s of in salades en wokgerechten.

Rijstnoedels: Rijstnoedels worden net als Mihoen gemaakt van rijstbloem. Ze zijn alleen wat dikker en platter van vorm. Heel lekker om te roerbakken met groente, vlees of vis. Ik gebruikte de rijstnoedels voor de doe-het-zelf springrolls en de soep met rundvlees.

Mie: Mie zijn tarwenoedels die meestal worden gebruikt voor bamigerechten. Je maakt ze door aan het deeg te trekken in plaats van het te snijden, zoals met veel pastasoorten het geval is. De slierten zijn redelijk dik, perfect om te roerbakken. Maar ook in een soep heel lekker.

Sobannoedels: Zijn noedels gemaakt op basis van boekweitmeel, dus geschikt voor mensen met een glutenallergie. Het oogt een beetje als volkorenspaghetti, maar deze noedels hebben een lichte nootachtige smaak. Vaak gebruikt in soepen, maar ze zijn ook erg lekker in een salade of roerbakgerechten.

Noedels recept

Het leuke is dat je met noedels kunt experimenteren en je eigen draai aan de gerechten kunt geven. Voeg extra kruiden toe, probeer verschillende groenten uit of voeg wat pittige saus, sojasaus of vissaus toe voor een extra kick. En laten we eerlijk zijn, noedels zijn gewoon ontzettend lekker. Ze hebben een heerlijke textuur en kunnen de smaken van andere ingrediënten perfect absorberen.

In mijn recepten zul je verschillende soorten noedels terugvinden, zoals: udonnoedels, eiernoedels en rijstnoedels. Heb jij nou ook zo’n zin gekregen in een lekker bakje noedels? Probeer dan mijn favorieten recepten uit! De recepten zijn makkelijk om te maken & ik vertel je precies hoeveel gram noedels je per persoon nodig hebt en hoelang je noedels moet koken. So, no stress! Iedereen kan mijn recepten maken:  ramen noodle bowlsnelle spicy noodlesgeroosterde tofu met noedelsaladepittige noedelsoep met kippittige 10-minuten-noedelspittige pompoenstoof met kaasknoedelspittige noedelsoep met kipgehaktballetjesoosterse karbonaadjes met paksoi en noedelsteriyaki tofusalade met knapperige groenten en udonnoedelsgroene currysoep met garnalen en noedelssweet & spicy noedelsoep met citroengrasnoedelbowl met krokante kokosgarnalen en paksoi uit de airfryerkipsaté noedels met edamame en pinda’sVietnamese Phở: soep met rundvlees en rijstnoedelszoetzure noedels met ananas, ramen noodle bowl en frisse Thaise noedelsalade.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Hot, hot, hot

Populaire Thema's

Op zoek naar een lekker recept? Ik heb er genoeg voor je! Hoe, wat, waar?
Kies een thema hieronder en ik geef je alles wat ik heb.

Alle categorieën
Alle categorieën