Groentebrood met broccoli en olijven

Bananenbrood, maar dan hartig

Ik ben dol op bananenbrood! Het is vaak mijn go-to ontbijt, maar soms heb ik ook wel zin in iets hartigs, dus ben ik de keuken ingedoken en heb ik in plaats van een fruitig bananenbrood een hartig groentebrood gemaakt. 

Een broodje bakken

Om dit groentebrood met broccoli en olijven te bakken heb je uiteraard een oven nodig. Ik zet deze op 180˚op elektrisch. Heb je een hetelucht oven? Zet de temperatuur dan iets lager, richting 160˚.

Ik gebruik meestal een cakeblik van 25 of 30 cm. Deze van Le Creuset is mijn persoonlijke favoriet, maar een budgetvriendelijk alternatief is dit cakeblik van Patisse van 25 centimeter.

Om het brood er na afloop goed uit te krijgen vet ik het cakeblik in en bekleed dit vervolgens met bakpapier. Op die manier blijft het bakpapier goed zitten (snij het eventueel een beetje bij) en krijg je het groentebrood er ongetwijfeld ook weer goed uit.

Zelf nog meer brood bakken? Probeer dan ook eens mijn recept voor Turks brood of maak deze hot cross buns. Lekker met boter en confiture.

Groentebrood met broccoli en olijven
Totale tijd1 uur 25 minuten

Groentebrood met broccoli en olijven

3.89 van 18 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

10 Porties
  • 1 ui
  • 1/2 broccoli ca 250 gram
  • 200 g champignons
  • 2 el olijfolie
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 8 takjes tijm
  • 2 eieren
  • 250 ml groentebouillon afgekoeld
  • 100 g feta
  • 50 g olijven zonder pit
  • 50 g geraspte oude kaas
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht).
  • Haal de schil van de ui en hak fijn. Hak de broccoli in hele kleine roosjes, ca 0,5 centimeter. Maak de champignons schoon en snijd in stukjes.
  • Verhit een scheutje olijfolie (2 eetlepels) in een ruime koekenpan en fruit de ui 2-3 minuten, voeg de champignons toe en bak in ca 4 minuten rondom bruin. Breng op smaak met peper en zout. Schep de vulling op keukenpapier en laat goed uitlekken.
  • Roer in een mengkom het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en zout door elkaar. Ris de blaadjes tijm van de takjes en roer door het meel. Klop in een andere kom de eieren los, schenk de (afgekoelde) groentebouillon er door. Schep de eieren en bouillon door het meel tot er een glad beslag ontstaat.
  • Snijd de feta in stukjes en halveer de olijven. Roer de geraspte kaas, broccoliroosjes, champignonmengsel, stukjes feta en olijven door het beslag. Schenk de vulling in de cakevorm en bak het groentebrood in 60 minuten goudbruin en gaar in de oven.
  • Stort de cake uit de cakevorm en laat op een taartrooster afkoelen. Snijd in plakken. Lekker als tussendoortje, bij een kom soep of als lunch.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Groentebrood met broccoli en olijven

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.