Couscous salade met bloemkool, broccoli en artisjokharten
20 minuten
Couscous salade met bloemkool, broccoli en artisjokharten: een gezond en snel vegetarisch gerecht dat je als lunch of avondeten kunt serveren. Bomvol groenten, zoals bloemkool en broccoli, maar ook talloze andere spannende toppings.
Zo maak je deze couscous salade
De gekookte broccoli- en bloemkoolroosjes maak je extra lekker door ze op te bakken in een mengsel van rode ui en baharat. Baharat is dus een Arabische specerijenmix. Dit eeuwenoude mengsel bevat vaak paprikapoeder, zwarte peper en komijn, maar er wordt volop mee gevarieerd en elke mix is anders. Vaak vind je er ook kaneel, kruidnagel, koriander, kardemom en nootmuskaat in. Wist je trouwens dat ‘baharat’ eigenlijk ‘kruid’ of ‘specerij’ in het Arabisch betekent? Het mengsel wordt veel gebruikt in allerlei landen in het Midden-Oosten, rond de Perzische Golf en zelfs in Noord-Afrika.
Terug naar de groenten. Die serveer je dus met die gefruite ui met baharat, maar ook met pijnboompitten en knoflook. Daaraan voeg je de couscous en sultana rozijnen toe; en dit het geheel bak je nog 5 minuten op middelhoog vuur door. Vervolgens breng je het geheel op smaak met citroenrasp en -sap, zout en peper.
Je serveert de couscous salade met artisjokharten en kappertjes. Klinkt lekker, toch? Hop, de keuken in!
Ook heel lekker: deze Marokkaanse lamstajine met couscous
Couscous salade met bloemkool, broccoli en artisjokharten
Ingrediënten
- 300 g couscous
- 400 g bloemkool- en broccoliroosjes kleiner gesneden
- 1 el zonnebloemolie
- 1 rode ui in dunne halve ringen
- ½ tl baharat
- 2 el pijnboompitten
- 1 teen knoflook geperst
- 3 el rozijnen bv. sultana's
- rasp en sap van 1 citroen
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 200 gr gemarineerde artisjokharten uit blik, uitgelekt, grof gesneden
- 1 el kappertjes grof gehakt
Instructies
- Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de bloemkool- en broccoliroosjes in 5 minuten beetgaar in kokend water. Giet de groenten af. Roer de couscous los.
- Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan. Voeg de rode ui en baharat toe en fruit de ui in 5-10 minuten op middellaag vuur. Bak de pijnboompitten en knoflook 1 minuut mee.
- Voeg de broccoli, bloemkool, couscous en sultana’s toe en bak het geheel 5 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur uit en schep de citroenrasp en het -sap erdoor. Breng de couscoussalade op smaak met zout en peper.
- Serveer de couscous met de artisjokharten en kappertjes.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.