Hot cross buns Pasen: een heerlijk zoet broodje
2 uur 40 minuten
Niks schreeuwt zo hard “Pasen” als hot cross buns; een traditie die is overgewaaid uit Engeland. De hot cross bun lijkt een beetje op een krentenbol, maar dan in dit geval met lekker veel cranberry’s.
Traditioneel wordt dit gerecht gemaakt met Pasen, maar je kunt het natuurlijk het hele jaar door maken en eten. Behalve de zoete variant is er ook nog een hartige versie met kaas. Lekker!
Wil je dit recept maken, dan is het verstandig om het deeg alvast een dag van tevoren te bereiden, zodat je niet nog uren moet wachten op de Paasochtend zelf. De broodjes zijn gelukkig niet ingewikkeld om te bereiden en smaken heerlijk met lekker veel abrikozenjam op de bovenkant gesmeerd.
Heb je nou niks met hot cross buns, maar wil je wel los met lekker zoete broodjes? Probeer dan eens deze lekkere sticky kaneelbroodjes.
Hot cross buns
Ingrediënten
- 4 grote eieren
- 3 el melk
- 400 gr meel type 00
- 1 zakje gist 7 gr
- 50 gr lichtbruine basterdsuiker
- 2 tl koekkruiden
- 1 sinaasappel rasp
- Snufje zout
- 150 gr gedroogde cranberries
- 200 gr ongezouten boter in blokjes, op kamertemperatuur
- 50 gr bloem
- 1 el kristalsuiker
- ½ tl kardemom
- 3 el abrikozenjam
Instructies
- Klop de eieren en de melk samen. Doe dit over in een maatbeker.
- Doe bloem, gist, suiker, specerijen, sinaasappel rasp, cranberries en een snufje zout bij elkaar. Kneed dit met een mixer met een deeghaak, zet op medium snelheid.
- Giet het eiermengsel er langzaam in tot je een zacht soepel deeg hebt. Voeg de boter toe en kneed dit door voor 8-10 minuten of tot het deeg weg gaat van de zijkanten van de kom en aan de haak blijft kleven. Schraap van de haak, dek af en zet in de koeling voor een nacht.
- Stort het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het kort door, rol het dan in een lange worstvormige rol. Deel door vieren en verdeel elke kwart in drie stukken. Je hebt dan 12 porties.
- Rol elke portie in een bak en plaats deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat wat ruimte over tussen elke bal om te kunnen rijzen.
- Dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek rijzen voor 2 uur of tot verdubbeld in volume.
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Om de topping te maken meng je de bloem met de suiker, kardemom en ongeveer 3 el water. Voeg elke keer een eetlepel water toe tot je een dik papje hebt. Doe dit in een spuitzak met een smalle opening. Maak hiermee kruisjes over elk bolletje.
- Bak voor 20 minuten tot goudbruin en gaar.
- Verwarm ondertussen de abrikozenjam en bestrijk de warme broodjes daarmee zodra ze uit de oven komen.
- Laat volledig afkoelen voor je ze serveert.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.