Smashed broccoli

1 uur 5 minuten

Zin in een lekker bijgerecht of groenten snack? Dan heb ik weer een topper voor je. Vandaag tover ik een simpele portie groenten om tot een heerlijk feestje! Hoe dan? Nou, met smashed broccoli! Een bijzondere variant van broccoli én wat mij betreft een absolute must try. Maar hoelang moet je broccoli koken? En hoe maak je daar smashed broccoli van? No worries, ik neem je mee in het recept. 

Hoelang moet je broccoli koken?

Geen idee hoelang je broccoli moet koken? I’ve got your back! Check de kooktijden hieronder:

1 minuut: harde broccoli
2 à 3 minuten: knapperige broccoli
4 à 5 minuten: niet te hard en niet te zacht (perfection)
6 à 8 minuten: zachte broccoli 
9 minuten of langer: smeuïge broccoli 

Of test de gaarheid door even met je vork in het steeltje van de broccoli te prikken. Voor een goede smashed broccoli ga je voor 6-8 minuten.

Smashed broccoli

Hoe je normaal gesproken broccoli kookt en het als AGV op tafel zet, gaat dit gerecht iets verder dan dat. Na het koken van de broccoli verdeel je de roosjes over een bakplaat en maak je ze plat met een glas. Smash! Daarover verdeel je wat blokjes boter. Even de oven in en er staat zo een heerlijk gerecht op tafel. 

Dippen maar 

Eet je de smashed broccoli als snack? Dan heb ik nog een lekker sausje voor erbij. Heel simpel hoor, want ik mix hiervoor wat sojasaus, pindakaas en maplesyrup in een bakje. Lekker dippen maar!

Een gezonde variant

Hoewel dit bijgerecht niet het aller gezondste is, kun je ‘m zeker gezonder maken door de boter te vervangen door olijfolie. Het wordt dan natuurlijk wel een stukje minder knapperig, maar zeker niet verkeerd!

Broccoli spektakel

Op zoek naar nog meer recepten met broccoli in de hoofdrol? Probeer dan deze favoriet van Arie Boomsma: pasta met broccoli en noten. Deze maaltijdsalade met broccoli en feta, deze gezonde traybake met zalm en deze pittige roerbak met vega gehakt zijn ook erg lekker. 

smashed broccoli

Smashed broccoli

4.80 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

Saus

  • 2 el pindakaas
  • 2 el sojasaus
  • 1 el maple syrup

Smashed broccoli

  • 200 gr broccoli 1 stronk
  • 50 gr boter
  • 1 tl chilivlokken
  • Peper en zout

Instructies
 

Smashed broccoli

  • Verwarm de oven voor op 200º Celsius
  • Snijd de broccoli in roosjes.
  • Zet een pan op het vuur en kook de broccoli voor ongeveer 6 à 8 minuten.
  • Verdeel de broccoliroosjes over een bakplaat bekleed met bakpapier en smash de broccoli met een glas.
  • Snijd de boter in blokjes en verdeel over de broccoli. Maak af met wat peper en zout.
  • Zet de bakplaat met broccoli in zijn geheel in de oven en bak voor ongeveer 45 minuten. Haal de broccoli uit de oven, zodra deze lekker krokant is.

Dipsaus

  • Maak de saus. Meng hiervoor de sojasaus, pindakaas en maple syrup in een kom.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.