Turks brood zelf maken? Dat doe je zo!

3 uur

Turks brood: ik ben er dol op! Lekker om allerlei smeersels in te dippen, zoals hummus en tomatentapenade. Maar je kunt Turks brood ook heel goed gebruiken als basis voor een goede sandwich. Of serveer het on the side bij een gerecht, bijvoorbeeld deze dahlbowl met linzen en spinazie

Je koopt Turks brood bij de Turkse bakker of tegenwoordig ook in de goed gesorteerde supermarkt, maar wist je dat je het ook heel goed zelf kunt maken? Met onderstaand recept en mijn tips lukt het jou vast ook. Hiermee verras je je tafelgenoten sowieso!

Zo maak je zelf Turks brood

Om het brooddeeg voor Turks brood te maken gebruik ik een keukenmachine met een deeghaak als opzetstuk. Laat de keukenmachine het zware werk maar doen! Met een keukenmachine maak je overigens ook heel easy pizzadeeg, romige brioche of knapperig brood.

Turks brood 1

Turks brood 1

Turks brood

3.83 van 28 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Brood
Keuken Turkse keuken
Porties 1 brood

Ingrediënten
 

  • 450 gr bloem
  • 7 gr instant gist 1 pakje
  • 150 ml water lauwwarm
  • 75 ml melk lauwwarm
  • 1 el zachte boter
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 el suiker
  • 1 tl zout
  • 1 eidooier
  • 2 el yoghurt
  • 1 el sesamzaadjes

Instructies
 

  • Doe bloem en gist en de kom van de een keukenmachine met een deeghaak, en meng om te combineren.
  • Voeg het lauwe water en de lauwe melk toe en mix even kort door.
  • Voeg de boter en olijfolie toe, evenals de suiker en het zout.
  • Kneed het deeg met de deeghaak ongeveer 10 minuten of tot je een zacht glad deeg hebt.
  • Stort uit op een aanrecht en kneed nog even voor een paar minuten extra met de hand. Is het deeg te stug? Voeg dan een extra eetlepel olijfolie toe. Is het deeg te nat? Voeg dan nog wat extra bloem toe.
  • Leg het deeg in een kom (ingevet met wat olie), dek af met een vochtige doek en laat rijzen op een warme plek, ongeveer 2 uur.
  • Na twee uur zal het deeg ongeveer verdubbeld zijn in volume. Verwijder de doek en leg op een aanrecht met wat bloem.
  • Verwarm de oven voor op 225˚C.
  • Vorm het deeg nu met je vingers tot een rond of ovale vorm, van ongeveer een centimeter dik. Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Maak diagonale inkepingen in het brood met een scherp mes.
  • Meng de yoghurt en de eidooier samen in een kommetje en bestrijk hiermee het brood. Strooi de sesamzaadjes over de bovenkant.
  • Zet de bakplaat in de oven en spuit even wat water met een plantenspuit in de oven aan de zijkant (niet op het brood dus!). Dit vormt stoom en zorgt voor een extra knapperige korst.
  • Bak het brood ongeveer 20-25 minuten of tot goudbruin en gaar.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.