Briochebroodjes: luxe op de Paastafel
Briochebroodjes zijn zo lekker en luxe! Aan dit deeg wordt namelijk roomboter toegevoegd, evenals eieren en suiker. Het resultaat? Een soort cake-achtig brood, een beetje zoetig. Lekker met jam of boter.
Zelf brood maken lijkt lastig, maar het valt eigenlijk reuze mee. De truc is vooral om een mooi, soepel en rijk deeg te maken en de strengen goed te vlechten. Hieronder heb ik stap-voor-stap foto’s gezet hoe je dat doet. Hoe langer je deegslierten zijn, hoe meer je ze kunt vlechten. Maar ben je een beginner of krijg je de strengen niet zo lang, dan is een voorzichtige knoop ook een goed idee.
Enne: skip de verschillende rijstijden niet, die zijn echt belangrijk voor een mooi eindresultaat.
Op zoek naar nog meer recepten voor Pasen? Bekijk dan mijn pagina met de allerlekkerste Paasgerechten.
Nog meer over bakken leren? Tip: koop dan Edwins boek! Meer over hem en zijn werk vind je op broodheeren.nl.



Gevlochten briochebroodjes voor Pasen – een recept van Edwin Klaasen
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 30 gram kristalsuiker
- 6 gram zout
- 120 ml melk lauwwarm
- 2 eieren 1 voor deeg, 1 voor bestrijken
- 30 gram verse gist staat gelijk aan 10 gram gedroogde gist
- 75 gram zachte boter dus op kamertemperatuur
- sesamzaad en/of kandijsuiker om te bestrooien
Bereidingswijze:
- Meng bloem, suiker, zout en melk in een mengkom. Kneed 1 ei en de gist erdoor, vervolgens in 3 delen de boter. Kneed (met een keukenmachine met deeghaak) 10 minuten goed door. Maak er een grote bol van, dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek 20 minuten rijzen/rusten.
- Kneed het deeg dan kort door en maak er 8 bolletjes van. Dek weer af met de theedoek en laat 10 minuten rusten.
- Rol de bolletjes dan op een bebloemd werkblad uit tot dunne strengen van ongeveer 30 centimeter lang. Rol elke streng op volgens het plaatje, tot een soort gevlochten bol, en leg op een bakplaat met bakpapier. Kluts het tweede ei los en bestrijk de broodjes ermee, strooi er sesamzaad of kandijsuiker over.
- Dek weer af met de theedoek en laat op een warme plek ongeveer 60 minuten rijzen/rusten.
- Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Bak de briochebroodjes 12-14 minuten op 200°C tot ze goudbruin zijn.
- Recepten
- Brood recepten
- Feestdagen recepten
- Ovenschotel recepten
- Paas recepten
- Seizoensrecepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
