Briochebroodjes met kreeft en bieslookmayonaise

40 minuten

Dit heerlijke gerecht met kreeft maak je met zelfgemaakte briochebroodjes. Je kunt hiervoor zelf kreeften klaarmaken, maar kant- en klare rivierkreeftjes gebruiken kan natuurlijk ook.

Briochebroodjes: zoveel mogelijkheden

In dit recept ga ik zelf aan de slag met de briochebroodjes. Deze broodjes zijn zoet, luchtig en zacht. Er zit ook meer suiker, boter en ei in waardoor het bijna lijkt op cake. Je kunt dit broodje eten met bijvoorbeeld boter en jam. Het broodje is dan ook een geweldige combinatie met de zoete, zachte kreeft. 

Als je het brood in plakken snijdt, is het trouwens ook écht een goede basis voor wentelteefjes. In mijn recept wentelteefjes van beschuitbol met banaan kun je heel makkelijk de beschuitbol vervangen voor brioche. Echt het proberen waard als je het mij vraagt. 

Ook lekker een dessert met brioche: amandel granita met brioche.

Kies je voor verse kreeft of ga je voor kant- en klare rivierkreeftjes? 

Ik snap dat de (levende) kreeft een struikelblok kan zijn, maar dat hoeft op zich niet. Als je eenmaal weet hoe je het precies moet bereiden, is het hartstikke makkelijk. In dit recept neem ik je mee in de stappen. 

Je kunt kreeften kopen bij de vishandel en groothandel, maar weet: ze liggen er niet altijd op voorraad. Het is dan ook altijd handig om van te voren even te bellen en te bestellen. Je kunt de kreeft levend koken, in de diepvries leggen om ze in alvast ‘in slaap’ te brengen of – een beetje cru, maar wel de manier waarop chefs het doen: met een mes in één keer door de kreeftenkop snijden. Dat laatste kun je ook door de visboer laten doen. Wil je het toch zelf proberen? Op YouTube staan onwijs veel voorbeelden. En vergeet niet, dit is het moeilijkste deel. De rest van het recept is appeltje eitje. 

Toch liever geen levende kreeft? Een kreeft van 500 gram bevat zo’n 50 gram vlees. Je kunt de kreeft in dit recept ook goed vervangen door kant- en klare rivierkreeftjes. 

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

Lobster rolls met bieslookmayonaise

Brioche broodjes met kreeft en bieslookmayonaise

Deze heerlijke lobster rolls maak je met je eigen brioche broodjes. Je kunt hiervoor zelf kreeften klaarmaken maar kant- en klare rivierkreeftjes gebruiken kan natuurlijk ook.
No ratings yet
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Lunch

Ingrediënten
 

Briochedeeg

  • 250 g patentbloem
  • 15 g kristalsuiker
  • 5 g fijn zout
  • 15 g verse gist verkrijgbaar bij de Jumbo – of 5 g gedroogde gist
  • 75 g volle melk
  • 75 g eieren 2 stuks
  • 90 g boter ijskoud

Kreeften:

  • 2 kreeften ongeveer 150 gram rivierkreeftjes
  • 2 liter bouillon
  • 50 g boter

Extra nodig:

  • 1/2 citroen alleen de rasp
  • mayonaise
  • bieslook
  • kropsla

Instructies
 

  • Begin met het maken van het briochedeeg. Hiervoor meng je de melk met suiker en het zout. Gebruik je verse gist dan los je deze op in lauwwarme melk. Zeker niet te heet laten worden dan gaat de gist ‘dood’. Ongeveer 20 graden is warm zat. Zodra het koude van de melk af is, is het eigenlijk voldoende. Voeg je gistmengsel bij de kom met de bloem. Voeg hier de eieren bij en meng dit met de deeghaak tot een soepel deeg.
  • Maak van de boter kleine blokjes en zet deze even in de vriezer of wat langer in de koelkast. Ze hoeven niet bevroren te zijn maar wel zo koud mogelijk.
  • Het volgende onderdeel gaat het makkelijkste met je handen. Voeg elke keer wat van de blokjes boter toe en kneed dit zo snel mogelijk (anders smelt de boter weer door de warmte van je handen) tot een mooi soepel deeg.
  • Vorm het deeg nu in een bol en leg dit in een kom die je een beetje met olie inwrijft. Dit om te voorkomen dat het deeg straks aan de kom vastzit geplakt. Laat het eerst een 90 minuten rijzen buiten de koelkast. Dek de kom wel af met een (schone) theedoek.
  • Zet het deeg daarna nog eens 6 uur in de koelkast afgedekt.
  • Na het rijzen maak je stukjes van het deeg die allemaal ongeveer 50 gram moeten wegen. Het komt natuurlijk niet supernauw maar hoe gelijker het gewicht, des te gelijkmatiger je broodjes worden. Vorm de stukjes deeg tot puntjes.
  • Leg ze nu op een bakplaat bekleed met bakpapier, dek weer af met een theedoek en laat ze weer een uur rijzen (buiten de koeling)
  • Verwarm de oven nu voor op 190˚C.
  • Voor je de broodjes de oven in schuift klop je een eidooier los en daarmee kwast je de broodjes in. Dan worden ze mooi glanzend bruin. Schuif ze met bakplaat en al de oven in en bak ze in ongeveer 15-20 minuten gaar en goudbruin.

Bereiden van de kreeften

  • Kreeften bereiden kan nog wel eens een schrikbeeld zijn voor mensen, maar wil je geen kreeft gebruiken dan kun je ook kant- en klare rivierkreeftjes gebruiken. Anders bereid je de kreeften als volgt:
  • Zet een grote pan met bouillon op en breng dit aan de kook. De kreeften maak je dood door een mes in het midden van de koppen te drukken. Doe dit in een beweging. Of vraag je visboer om dit te doen. Haal de elastiekjes van de klauwen en kook de kreeften vervolgens in vier minuten gaar.
  • Laat ze nu iets afkoelen. Het vlees haal je nu uit de staart en uit de scharen en snij het in niet te kleine stukken.
  • Bak de kreeften vervolgens in gebruinde boter in de koekenpan. Hiervoor laat je de boter eerst rustig bruin kleuren en daarna voeg je de stukken kreeft toe.

Serveren:

  • Snij de brioche puntjes in de lengte open.
  • Maak nu een sausje door de mayonaise te mengen met de bieslook en besmeer het broodje hier lekker dik mee. Leg er nu een blaadje sla in en eindig met lekker veel van het kreeftenvlees.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Lobster rolls met bieslookmayonaise

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.