In heel Nederland wordt steeds vaker een vega dagje ingelast, ook bij mij thuis, eten we niet iedere dag vlees of vis, maar gaan we voor groen! Vega is alles behalve saai (ook al wordt dat nog steeds gedacht). Wil je echt iets naast je groenten? Kies dan voor een vleesvervanger of een visvangers, die laatste wordt steeds populairder en is als je het mij vraagt de grootste vega trend van het moment!
Viva la vega
Nederlanders eten steeds meer plantaardige producten en veel minder vlees. Vooral nu het vlees en vis in de winkels steeds duurder wordt, slaan we steeds vaker een dagje over. Daarbij is vega echt zo saai niet meer! Je hebt enorm veel soorten in de winkel liggen en ook steeds vaker gaan de meest lekkere recepten viral op TikTok en Instagram. Je kunt de meest lekkere gerechten malen met vlees- en visvervangers, ja zelfs visjes hebben nu allerlei vega en vegan alternatieven.
Wat zijn visvervanger?
Vleesvervangers kennen we ondertussen wel, maar visvervangers, die zijn nog redelijk nieuw. De naam zegt het eigenlijk al: deze vis is niet van vis gemaakt en bestaat uit vegetarische of vegan ingrediënten. Maar waarom noemen we de vervangers dan bijvoorbeeld toch: ‘vegan zalmburger’, ‘veggie kibbeling’, ‘veggie vissticks’, ‘vegan Sashimi’, ‘plantaardige tonijn’, ‘vegan shrimps’ en zelfs ‘vegan kaviaar’? Dat komt omdat deze heuse visvervangers wel de smaak en de textuur van de vis evenaren.
Of het lekker is? Ja, als je het goed op smaak brengt kan het zeker wat worden. Maar het blijft natuurlijk wel het nabootsen van een product dat we op een andere manier kennen. Die vissige en die zilte smaak en de structuur is soms moeilijk om te evenaren. Dus sommige producten die vind ik echt wel goed, de rauwe nabootsing vind ik zelf niet zo, maar die zalmmoot die dan gestoomd, gerookt of gebakken is. Ja die is toch wel lekker, vooral met een beetje gember en sojasaus. Toch gaat mijn voorkeur wel uit naar het zelf doen en maken. Meestal is het dan een stuk smaakvoller. Zo maak ik thuis weleens een ‘kipburger’.
En kijk, het gaat echt slecht met de oceaan. Als we zo door blijven gaan, zuigen we die hele zee leeg en dan zijn we in 2048 echt wel een beetje los wat betreft onze visvangst. Ik was laatst bijvoorbeeld in een land dat afhankelijk is van de visserij, daar wordt heel veel illegaal gevist, daar is gewoon geen vis meer te vangen in de eerste kilometers vanaf de kust. Dat zorgt voor de lokale bevolking natuurlijk voor problematiek tot en met, want ze kunnen hun visje niet meer vangen. Dus het is wel nodig dat we alternatieven gaan zoeken, maar ik ben natuurlijk altijd van de lekker – en daar moeten ze soms nog een slagje slaan.
Hoe worden visvervangers gemaakt?
Visvervangers kun je op allerlei soorten en wijzen maken. Je kunt het vergelijken met de vleesvervangers. Het grootste deel van de visvervangers die je in de supermarkt vindt, bestaat uit soja: een eiwitrijk product met weinig smaak, waar je makkelijk structuur aan kunt brengen. Verder wordt er vaak gebruik gemaakt van tapiocazetmeel en zeewier. Als je zelf aan de slag gaat met het maken van visvervangers kun je het beste aan de slag gaan met tofu, palmhart of champignons. Ook rijst lijkt een mega hit, zo bracht de Vegan Fisherman onlangs een visburger, visnuggets en kibbeling op de markt.
Tofu
Tofu is een in blokken samengeperst voedingsmiddel wat wordt gemaakt van gecondenseerde sojamelk. Het bestaat uit erg veel eiwitten en kan doordat er weinig smaak aan zit voor veel verschillende gerechten gebruikt worden. Daarom is het wel extra van belang dat je dit product goed op smaak brengt met allerlei smaakmakers, anders is er niet veel aan. In deze video zie je bijvoorbeeld hoe je een burger kunt maken van tofu.
@_jacobking VEGAN FILLET O FISH 🐟 full recipe on my IG 📸 #fish #fishburger #fishrecipe #veganfish #filletofish #veganburger #veganjunkfood #veganfyp #fyp #junkfood
Palmhart
Palmhart is een ander veel gebruikt product. Het is de eetbare binnenste kern van de stam van een jonge palmboom. Deze groente heeft een milde smaak die vergelijkbaar is met de smaak van een artisjok. Omdat de palmharten een filetachtige structuur hebben zijn ze ideaal ter vervanging van vis. Palmharten vind je bij de Aziatische supermarkt of toko. Je kunt het in blik kopen in de supermarkt. In deze video zie je hoe je er crispy vegan fishsticks van kunt maken.
@gaylenerva Crispy battered vegan fish! I used holly farms all purpose seasoned flour🌱 #veganfish #vegan #vegansoftiktok #veganrecipes #veganfood
Champignons
Een anders ideale visvervanger: champignons. De textuur kom goed overheen met de textuur van vis. Waar je wel op moet letten, is dat het eiwitgehalte van champignons een stuk lager is dan in echte vis. Ook zit er geen ijzer en vitamine B12 in. Probeer dit dus wel te vervangen, een tekort zou niet prettig zijn. Wel zijn champignons rijk aan vezels en B-vitaminen waardoor het prima in jouw gezonde voeding past. In deze video zie je hoe je heerlijke vegan calamaris maakt van champignons.
@_jacobking VEGAN CALAMARI 🦑 written recipe below 👇🏾 👇🏾INGREDIENTS👇🏾 -king oyster mushrooms -1 cup veg stock -2 tbsp vegan fish sauce -1 sheet nori -soy milk -juice of 1 lemon -1/2 cup plain flour -1 tsp garlic + onion powder -salt + pepper to taste -breadcrumbs -vegan mayo -capers -lemon juice -pickles -dill 👇🏾METHOD👇🏾 -cut the mushrooms into disks and then using a bottle lid, cut out the centre (keep them and cook them too). -now boil the mushrooms for 10-15 minutes in the stock, vegan fish sauce and nori. -now separately mix the wet and the dry mix and remove the mushrooms from the stock. -now coat the mushroom the wet batter, then in the dry batter, then again in the wet batter and then finish by coating with the breadcrumbs. -deep/shallow fry in hot oil until crispy, turn often and should take a few minutes. -mix the ingredients for the tartare sauce and serve with the crispy calamari rings. #veganfish #vegansquid #squid #squidrecipe #calamari #vegancalamari #seafood #seafoodlover #seafoodboil #seafoodlovers #veganseafood #ukvegan #londonvegan #veganrecipes #veganfood #plantbased #plantbasedrecipes #tastyfood #tastyrecipes
Koken met visvervangers
Niet alleen in Nederland zijn plantaardige visvervangers een up-coming trend. Ook in het buitenland kom je deze trend steeds vaker tegen: zo zijn er meer plant-based food restaurants, worden vis- en vleesvervangers steeds vaker genoemd in recepten en is er een breder aanbod in de supermarkten. Maar wat kun je er mee?
Eigenlijk is het heel simpel. Het vlees en vis uit gerechten laat je weg en die vervang je door of een vleesvervanger of een visvervanger. Door veel online blogs te lezen over de producten, kun je er al snel achterkomen welke vis- en vleesvervangers veel smaak hebben.
Tuurlijk is een vervanger nooit hetzelfde als het originele product. In vis zit bijvoorbeeld veel omega 3 en dit zit niet in de vervangers. Als je toch aan deze voedingsstof wil komen, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van algenolie – dat is honderd procent vegan en bevat omega 3.
Vegetarische avond
Heb je geen zin in vis of vlees op de tafel vanavond? Probeer dan mijn vegetarische roti masala, vegetarische moussaka, vegetarische bamisoep, vegetarische lasagne of vegetarische curry met kikkererwten uit. Maar nu je weet dat je recepten met vlees en vis ook gewoon vegan kunt maken als je een vis- of vlees product vervangt voor een plantaardig product daag ik je graag uit. Probeer deze traybakes maar eens vega te maken: traybake met teriyaki zalm & traybake kip fajita met soft taco’s.