De tuinknaller van het jaar: het oogstfeest

Categories: ArtikelenTags:

Het lijkt nog niet zo lang geleden dat mijn moestuin avontuur dit jaar begon, maar het zit er alweer bijna op. De tijd is voorbij gevlogen en ik heb enorm kunnen genieten. Van verse pruimen en peren tot aan sappige courgettes en grote bloemkolen. Nu rust mij alleen nog de taak om de laatste oogst naar binnen te halen, voordat de winter van start gaat. Erg? Helemaal niet! Ik sluit het seizoen af met een lekkere vriezer vol groente en fruit, allerlei gefermenteerde producten én een bescheiden versie van het oogstfeest.

Het ontstaan van het oogstfeest

IMG 5905 2

Vroeger, in de tijd dat we nog weinig gebruik konden maken van exportproducten en voornamelijk afhankelijk waren van lokaal voedsel, was het van belang dat zoveel mogelijk voedsel in zo’n kort mogelijke tijd op de juiste manier werd geoogst en opgeslagen. Zonder alle moderne snufjes van vandaag de dag, kun je jezelf vast voorstellen dat dit enorm veel tijd moet hebben gekost. Om te vieren dat het zware werk erop zat, vierden de boeren na deze zware dagen dan ook een groot feest. Het zogeheten oogstfeest om precies te zijn.

Traditiegetrouw sluiten we in Nederland het tuinseizoen nog altijd af met een oogstfeest. De oogstfeesten vinden meestal plaats in de maand september, want dan worden de laatste groenten en vruchten geoogst. Tijdens het oogstfeest in Nederland ligt de nadruk op dankbaarheid voor de mooie oogst. Vaak staan er op locatie allerlei kraampjes waar de mooie producten van de boer te koop zijn, wordt er van alles gedronken, is er gezellige muziek, zijn er allerlei leuke activiteiten en is er soms zelfs een eerbetoon aan de boeren uit de middeleeuwen. 

Wereldse dankbaarheid 

Hoe het oogstfeest in Nederland wordt gevierd, is heel anders dan dat ze in andere landen doen. In Engeland bijvoorbeeld, viert men het Harvest Festival. Tijdens deze variant van het oogstfeest worden kerken versierd met fruit en groenten als symbool van vruchtbaarheid. Het oogstfeest gaat nog veel verder dan dat, namelijk naar India waar het Pongal festival plaatsvindt. Dit festival duurt wel vier dagen en markeert het einde van de winter en het begin van de oogsttijd. De Indiase straten zien er feestelijk uit en er worden verschillende dans- en zangoptredens georganiseerd. Natuurlijk wordt er ook heel lekker gegeten. Een traditioneel gerecht is Pongal. Dat is niet alleen de naam van het festival, maar ook een rijstgerecht dat gekookt wordt in aardewerkpotten op open vuur. Het gerecht bestaat uit rijst, gele mungbonen, ghee, cashewnoten en kruiden zoals kurkuma en peper. 

Iets dat we allemaal wel kennen is Thanksgiving Day, of terwijl het Amerikaanse oogstfeest. Op 23 november (wanneer Thanksgiving plaatsvindt), komt familie samen om dankbaarheid te uiten voor alles wat ze hebben gekregen. Een traditionele maaltijd die de Amerikanen dan graag eten is een kalkoen. Ook van een verse pompoentaart wordt flink gesmuld. 

Oogstenfeesten worden dus over de hele wereld gevierd, met allemaal eigen tradities. Wat de oogstfeesten wel met elkaar gemeen hebben is het gevoel van samenzijn en het uiten van dankbaarheid. Laat dat nu een van de belangrijkste dingen zijn die er bestaan, al zeg ik het zelf. 

Een half oogstfeest

Naast het traditionele oogstfeest bestaat er ook zoiets als een half oogstfeest. Dat is dus dubbel feest. Een half oogstfeest vindt halverwege het oogstseizoen plaats (vandaar de naam). Ook tijdens een half oogstfeest tonen we onze dankbaarheid. Dit keer voor de gewassen die al zijn geoogst, maar ook om hoop uit te drukken voor een spektakel van een tweede helft. Tijdens een half oogstfeest komen mensen samen om te genieten van heerlijk eten, een lekker muziekje en een gezellig dansje. 

Van weiland naar moestuin

Ik kan mezelf helemaal vinden in het oogstfeest concept. Het kost ontzettend veel tijd en werk om een stuk land te onderhouden en wat krijg ik een goed gevoel als ik de mooie producten uit de grond zie schieten of aan de bomen zie hangen. Een jaar lang hebben Philip en ik gebouwd aan onze droom. Én met wat voor resultaat, ik sta er nog altijd van te kijken. Dit jaar hadden we prachtige kroppen sla, paarse bloemkolen, vrolijke dahlia’s, sappige pruimen, lekkere munt, frisse citroenen, zonnebloemen en nog veel meer. Het maakt mij zo intens gelukkig en trots dat dit allemaal in onze moestuin heeft kunnen groeien en bloeien. Dat gevoel moet toch gevierd worden?!

Dit jaar vieren we het klein, gezellig met het gezin en een heleboel lekkere verse maaltijden en drankjes. In de toekomst hoop ik het wat groter aan te kunnen pakken. Het lijkt mij heerlijk om op locatie een mooi evenement te organiseren, waar allerlei mensen tot elkaar komen om dit blije gevoel met elkaar te delen. Ben je benieuwd naar hoe onze moestuin er dit jaar uitzag? Bekijk dan vooral de onderstaande video, mijn trots:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Miljuschka (@miljuschka)

 

Je eigen oogstfeestje bouwen

Heb jij een moestuin of moesbalkon en heb je zin in een feestje? Dan is dit jouw moment to shine. Je kunt namelijk heel goed je eigen oogstfeest of half oogstfeest vieren. Nodig je vrienden en familie uit en pluk je eigen groenten en vruchten. Maak er vervolgens heerlijke gerechten van zoals een champignonsoep of een heerlijke appeltaart. Fijn oogstfeest!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.