Van maak-het-zelf naar koop-het-zelf!

Natuurlijk is het leuk en lekker om veel zelf te maken. Maar soms moet je die lat gewoon wat lager leggen en het jezelf makkelijk maken. Daarbij zijn sommige dingen stiekem gewoon lekkerder, of is er wat smaak betreft eigenlijk helemaal niets mis met de kant-en-klare variant. In mijn boek Makkelijk met Miljuschka geef ik je natuurlijk recepten en tips om dingen zelf te maken, maar laat ik ook zien wat mijn geheime smaakwapens zijn, die je alleen maar hoeft te kopen. In dit artikel geef ik je een voorproefje!

Bonen en peulvruchten

Gedroogde bonen en peulvruchten zijn voor puristen misschien de heilige graal, maar ik ben groot fan van blik. Geen nachten weken of uren koken: met blikken kikkererwten, witte bonen of linzen kun je meteen aan de slag. Ze zijn goed voor je, rijk aan eiwit en geven een maaltijd extra body. Ik zorg er dus voor dat ik altijd een ruime selectie ervan in huis heb. Je hebt varianten met en zonder zout, houd daar rekening mee tijdens het op smaak brengen van je gerecht.

peulvruchten

 Currypasta

Mijn goedgevulde voorraadkast stelt me in staat om op ieder moment van de dag iets lekkers te maken. In die kast vind je allerlei snelle smaakmakers waarmee ik in een handomdraai iets lekkers kunt maken. Neem currypasta. Natuurlijk kun je dat zelf maken – heerlijk – maar je hebt er veel ingrediënten voor nodig en het is een tijdrovend klusje. Gelukkig is daar: kant-en-klare currypasta. Daarin zit vaak niet veel meer dan gemalen kruiden en specerijen, soms wat olie, een snuf zout en soms suiker en eventueel wat citroenzuur of een ander middel om het houdbaar te maken. That’s it. Currypasta prijkt daarom ergens bovenaan mijn ‘koop-het-zelf-lijstje’. Van Indiase tot Thaise currypasta, van ieder type is een prima variant verkrijgbaar. Gewoon bij de supermarkt of in de toko, dus makkelijker kan bijna niet. Een kleine hoeveelheid geeft snel een boel smaak. Hét ideale ingrediënt voor snelle doordeweekse maaltijden.

Gegrilde paprika’s en artisjokken

Ook zo’n topper uit de voorraadkast: gegrilde paprika’s. De basis voor snelle dips, soepen, salades en pastasauzen. Want hoewel zelfgeroosterde of gegrilde paprika’s heerlijk zijn, is het vrij arbeidsintensief. Leuk voor in het weekend, minder handig doordeweeks. Die uit een pot vind ik dus een welkome shortcut. In diezelfde lijn ligt trouwens artisjokken uit blik of pot. Zeker de gemarineerde artisjokharten zijn ontzettend lekker, en eindeloos veel makkelijker in gebruik dan een hele artisjok. Lekker op pizza of door een salade.

Hot sauce en sambal

Van hot sauces en sambals krijg ik nooit genoeg. Dat zelf een keer proberen te maken is een aanrader, maar in een gemiddelde week heb ik daar geen tijd voor – en ik schat in: jij ook niet. Ik grijp dan naar de kant-en-klare varianten: sambal van Hottie (hottiesambal.nl), hot sauce van Let’s Salsa (letssalsa.nl) en El Jefe (eljefeprimosalsa.com) behoren tot mijn absolute favorieten en houd ik het liefst binnen handbereik.

hot sauce

Pesto

Eerlijk is eerlijk: er gaat maar weinig boven de geur van een grote bos basilicum en geroosterde pijnboompitten. Het zelf maken van pesto is dan ook bepaald geen straf, maar toch heb ik er niet altijd de tijd en energie voor. Op die momenten kies ik voor een kant-en-klare pesto, maar wél altijd die van de versafdeling. Daarin zitten vaak minder ingrediënten en ik vind ze een stuk lekkerder dan die uit een potje. Roer het door pasta voor een snelle pasta-pesto, geef je broodje tomaat er een smaakupgrade mee of gebruik het verdund met een scheutje water als snelle dressing voor een salade.

Harissa

Nog zo’n eindeloos veelzijdige smaakmaker die ik graag koop in plaats van zelf maak: harissa. Hoewel zelfgemaakte harissa fantastisch is en je ’m op die manier helemaal kunt aanpassen aan je eigen smaak, is die uit een potje een heel goed alternatief. Ik vind die van Souq lekker. Die is verkrijgbaar in verschillende varianten en hebben een milde pittigheid die ik stiekem heel verslavend vind. Zo’n potje komt heus wel op: roer het door yoghurt voor een snelle dip, marineer je kip erin of gebruik het als finishing touch voor traybakes. Mogelijkheden genoeg!

Ingemaakte citroen

Zelf citroenen inmaken is helemaal niet ingewikkeld, maar kost wel veel tijd omdat ze een poosje moeten staan voordat je ze kunt gebruiken. Voor last minute-zin in ingemaakte citroen gebruik ik dus altijd die uit een potje uit de supermarkt, of die uit een emmertje uit de Midden-Oosterse winkel. De complexe, bloemige en fris-zoutige smaak is geweldig in tajines, dressings en salades.

Benieuwd naar meer Makkelijk met Miljuschka? Je kunt het boek hier bestellen.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.