Eieren koken op 5 manieren: hoe eet jij je eitje het liefst?

Eieren zijn ontzettend lekker en een perfecte toevoeging aan gerechten: van romig roerei in de ochtend tot een spiegeleitje op de nasi in de avond. Ze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen en ze zijn op tal veel manier te bereiden. In dit artikel vertel ik hoe je op 5 manieren eieren kunt koken. Hoe eet jij je eitje het liefst?  

Zacht- en hardgekookt 

Eigenlijk zijn vrijwel alle soorten eieren op dezelfde manier te bereiden. Houd er alleen rekening mee dat hoe groter het ei is, hoe langer je het ei moet bereiden. Wil je een zacht- of hardgekookt ei, dan kan je de eieren koken in een pannetje, of in een eierkoker. Daarnaast is het ook mogelijk om de eieren te bereiden in een Airfryer. Stel het apparaat dan in op 150 graden en kook de eieren in 9 minuten zacht. Heb je liever een hardgekookt eitje? Stel de tijd dan in op 14 minuten. 

Kook je de eieren in een pannetje, begeleid de eieren dan voorzichtig met een lepel in het water. De eieren moeten nét onder water staan, en genoeg ruimte hebben om te bewegen. Gooi dus niet de hele pan vol met eieren. 

Voor een perfect zachtgekookt eitje, kook ik de eieren graag zo’n 4 tot 5 minuten. Voor een medium gekookt ei, houd ik 5 tot 7 minuten aan, en voor een hardgekookt ei 8 á 9 minuten. Ieder eitje is natuurlijk anders, dus is het helemaal niet gek als het soms mislukt. 

Gekookte eieren passen goed bij veel gerechten. Probeer het maar eens bij deze hutspot met gerookte forel, of bij deze gebakken paddenstoelen. Wat ook heel lekker is, is een gepickeld eitje

Zie hieronder hoe je eenvoudig je gekookte eieren pelt:

YouTube video

Gepocheerd 

Een gepocheerd eitje ziet er prachtig uit, maar wordt vaak ervaren als lastig. Echter is het niet zo moeilijk als je misschien denkt. Het is een verfijnd klusje waarin je geduld moet hebben, en écht voorzichtig moet zijn met de eitjes. Daarnaast is het de truc om superverse eieren te gebruiken; daarbij is het eiwit nog wat compacter en zal je gepocheerde eitje minder uitlopen.

Een gepocheerd eitje bereid je in een pan met water, zonder de schaal mee te koken. Zet een pan met water op, en zorg dat het water rond de 80 graden is – tegen de kook aan, dus. Je breekt het ei, en legt deze (zonder de schaal dus) in het water. Vervolgens kook je het ei tot dat het eiwit bijna gestold is. Als het goed is, is het eigeel dan nog lekker zacht. Ik hou altijd rekening met een kooktijd van zo’n 4 minuten. 

Een kleine tip: valt jouw ei altijd uit elkaar? Voeg dan een klein beetje azijn toe aan het water. Je kunt het eitje ook breken in een een kommetje met vershoudfolie. Maak hier een knoopje in, en leg dit zakje met ei in het kokende water. Bekijk de video hieronder voor extra uitleg. 

Gek op gepocheerde eieren? Maak dan ook eens mijn aardappelpuree met een gepocheerd eitje. Hier doe ik het weer net even anders dan normaal!

YouTube video
 

Sunny side up 

Een spiegelei, oftewel een sunny side up, is een heerlijk gebakken eitje. Het eiwit hoort knapperig en gestold te zijn, en het eigeel als een intact bolletje dat pas openbreekt als je ‘m aansnijdt. Soms breekt de eidooier, of brandt het eiwit aan in de pan – het overkomt de beste. Met de volgende tips kan het haast niet meer fout gaan:

  • Bak het ei met voldoende (kokos)olie, of boter. Dan blijft het ei niet meer plakken aan de pan. Een anti-aanbakpan is ook handig.
  • Breekt je eidooier regelmatig? Pas dan eens eens deze tip toe: breek het ei in een kommetje, en slurp met een lege fles de eidooier op (dit kan ook voorzichtig met je vingers). Bak eerst het eiwit krokant in de pan, en leg voorzichtig de dooier halverwege de baktijd op het eiwit. Door de eidooier pas toe te voegen, zodra het eiwit al een beetje gegaard is, blijft je eidooier sowieso zacht en heel!

Lekker met een spiegeleitje: sandwich met avocado, ei en bacon, en deze dahlbowl met linzen en spinazie

Bekijk hier de handige truc hoe je met een fles het eigeel van het eiwit scheidt. 

YouTube video

Roerei 

In het Engels heet het ‘scrambled eggs‘, maar wij noemen het gewoon een roerei. Een verrukkelijk romig eiergerecht gemaakt van geklutste eieren – en eventueel wat room, melk of water door het ei heen (maar dat hoeft niet). Kluts voor het bereiden het eiwit en eigeel door elkaar en verhit de pan met een beetje boter of olie. Voeg het ei toe aan de pan, en breng op smaak met zout, peper en eventueel extra kruiden. Vuur zacht en dan goed maar zachtjes roeren; dit gaat handig met een siliconen spatel. Speel met de temperatuur: die moet niet te hoog staan. De tijd nemen is de truc. Makkelijker kan haast niet!

Mijn favoriete versie van roerei is hoe Gordon Ramsay ‘m maakt:

YouTube video

Coddled eggs: ei-potjes uit de oven

Helemaal creatief worden? Maak dan deze ham– en eipotjes uit de oven, zogenaamde “coddled eggs” – bijzonder leuk voor Pasen, trouwens. Klik op de foto om naar het recept toe te gaan.

Ham en eipotjes Moederdag recepten

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.