Eieren koken: met deze tips kook je een eitje altijd perfect

Categorieën: Kooktips, PasenLabel:

Vrolijk Pasen! Tips om eieren perfect te koken

Ook al vieren we dit jaar Pasen waarschijnlijk niet met al onze geliefde familie en vrienden, laten we proberen het thuis toch gezellig te maken. Een mooi gedekte Paastafel, versgeperst sap en vers afgebakken broodje. En een ei hoort daar natuurlijk bij! Maar hoe kook je dit weekend je eitje tot de perfecte garing?

Allereerst: bewaar je eieren op kamertemperatuur. Mocht je ze toch liever in de koelkast hebben, kook ze dan ietsje langer of haal ze op tijd eruit.

Voor de kooktijd hieronder ga ik uit van eitjes van medium-formaat. Small of large-eieren moeten logischerwijs net wat korter of langer dan dit aantal minuten.

Ik leg mijn eieren altijd in water dat al kookt. Vervolgens doe ik ze er zo lang in:

Tips voor het perfecte ei

Zachtgekookt: 3 tot 5 minuten

Medium gekookt: 5 tot 7 minuten

Hardgekookt: 8 tot 9 minuten

Je kunt het beste de eitjes voorzichtig met een grote lepel in het kokende water laten zakken. Zorg dat je pan groot genoeg is voor voldoende water, zodat de eieren nét onder water staan en nog een beetje ‘bewegingsvrijheid’ hebben. Maar kies ook niet een te grote pan, dan gaan de eitjes soms juist te veel aan de wandel en kunnen ze breken. Zorg dan ook dat je water kookt, maar niet té hard.

 

Ben je helemaal de weg kwijt en lukt het je maar niet om een ei perfect te koken, dan is het PiepEi een heel handige tool. Kook dit dingetje mee met je eieren en je hoort voor de drie stadia steeds een ander melodietje. Bij dit exemplaar speelt bijvoorbeeld “In Holland Staat een Huis” bij zachtgekookt, bij medium “Twee emmertjes water halen” en bij hardgekookt het Wilhelmus. Geniaal, toch?

Disclaimer: In deze blogpost staat een affiliate link. Onze privacy verklaring kun je hier lezen

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.