20+ manieren om thuis geld te besparen

We kunnen er lang of kort over lullen maar waar het op neerkomt is: life is expensive! De inflatie is hoog, boodschappen kosten een godsvermogen en laten we maar helemaal zwijgen over de energierekeningen. Het is natuurlijk nooit een slecht idee om je meer bewust te worden van je bestedingspatroon maar in deze tijd is het zeker geen overbodige luxe. Kleine veranderingen die je thuis aanbrengt, kunnen al een groot verschil maken in de maandelijkse kosten. Of het nu gaat om het uitschakelen van de lichten wanneer je de kamer verlaat of zorgen dat je minder water verspilt, ik heb een hele lijst met tips om jou te helpen besparen.

In de keuken

Deksel erop: zet altijd een deksel op je kookpan. Zo voorkom je onnodig warmteverlies.

Size matters: wellicht is dit een open deur maar ik deel ‘m toch. Zet de juiste pan op de juiste kookplaat – klein op klein, groot op groot–  zo voorkom je energieverlies.

Kruiden kweken: een bakje kruiden kost al snel twee Euro. Het onderhouden van een kleine kruidentuin op je vensterbank kost in aanschaf ongeveer hetzelfde maar in tegenstelling tot die uit dat bakkie heb je van deze vaak maandenlang plezier.

Gebruik een snelkookpan: niet alleen bespaar je met gebruik van een snelkookpan energie, je hebt ook nog eens je handen vrij om andere dingen te doen. Dubbel winst dus!

Gooi bijna bedorven fruit en groenten in de vriezer: die overrijpe bananen zijn misschien niet meer zo lekker om zo op te eten maar zijn perfect om op een later moment een zalig banenbrood van te bakken of kunnen lekker in de mix voor je smoothie.

Houd je vriezer vol: over vriezers gesproken, als je je vriezer vol houdt, werkt deze efficiënter en kost het minder energie om de inhoud koud te houden.

Houd je vaatwasser ook vol: halve ladingen vaat laten draaien is een snelle manier om water en afwasmiddel te verspillen. Lekker volladen die vaatwasser.

No food waste: dit is niet zozeer een tip als wel een keuze. Bewaar je restjes en eet deze op! Het is niet alleen beter voor je portemonnee maar ook voor de planeet.

eet je restjes

Maak gebruik van restwarmte: zet de oven na gebruik open om zo je huis te verwarmen.

Verspil geen water: let erop dat je de warme kraan niet onnodig laat lopen (vang desnoods het water op om later de planten water mee te geven) en was af in een teiltje in plaats van onder een lopende kraan.

De waterkoker is je vriend: over warm water gesproken, Quookers en andere heetwaterkranen zijn  uiteraard heel handig maar slurpen stiekem wel een hele hoop energie. Kies liever voor de oude vertrouwde waterkoker die is een stuk zuiniger in gebruik. 

In het washok

Laat je kleding drogen aan de waslijn: handig zo’n droger maar het is wel een kilometervreter. Bespaar energie door de was aan de lucht te laten drogen. Duurt misschien net even iets langer maar ach, het scheelt wel geld.

Wassen met koud water: een andere goede manier om kosten te besparen is wassen met koud water. Tenzij je mega hardnekkige vlekken of  nare geurtjes hebt die je probeert te verwijderen, kunnen de meeste kledingstukken probleemloos op de koude cyclus worden gewassen. Is vaak ook nog eens beter voor de kwaliteit van je kleding.

Mil was

Was alleen wanneer je een volle machine hebt: vul je wasmachine to the max, want je gaat hoe dan ook dezelfde hoeveelheid water gebruiken. Kun je er net zo goed zoveel mogelijk gebruik van maken.

Check je meterkast: verlaag de temperatuur van de cv-ketel: Bij installatie wordt de temperatuur van cv-ketels vaak op 70 à 80 graden afgesteld, maar dat is helemaal niet nodig. Wie hem op 60 graden zet kan al snel zo’n 60 kuub gas per jaar besparen. FYI: 60 kuub gas is genoeg voor een gemiddeld gezin om anderhalf jaar op te koken. Joe, is goed. Omlaag dus die temperatuur.

In huis

Check je lampen: dit lijkt mij no-brainer maar laat niet onnodig het licht aan in kamers waar je niet bent. Daarnaast is het slim om te investeren in LED-lampen. Deze zijn wellicht duurder in aanschaf, maar besparen op de lange termijn op de elektriciteitskosten. 

Overweeg zonnepanelen: oké, dit is even een investering maar je energierekening wordt vrijwel direct een stuk lager en zo verdien je ook je investering weer terug. Plus, hierna heb je als het goed is nog veel meer jaren gratis zonnestroom en dus een lagere energierekening. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen met zonne-energie? Check dat hier.

Poets met allesreiniger: leuk al die dure potjes en sprays maar soms is een good ‘ol alleskunner net zo goed in zijn werk.

Trek iets warms aan: veel kleding wordt tegenwoordig gemaakt van katoen of plastic vezels en dat gaat jou dus écht niet warmhouden tijdens die koude winterdagen. Wil je het écht lekker warm hebben, draag dan wol. Wol is niet een product dat warmte geeft maar er juist voor zorgt dat we onze eigen lichaamswarmte vasthouden. De warmste wol is yakwol en merinowol is de warmste onder de schapenwol. Dus hup, verwarming omlaag (of uit) en lekkere warme trui of warme onderkleding aan. 

trek iets warms aan 1

Kort douchen: een warm bad op een koude dag is natuurlijk zalig maar heel zuinig is het niet. Een korte douche nemen is goedkoper.

Isoleren: het is natuurlijk zonde als je de verwarming lekker aan hebt – wat in deze tijd een godsvermogen kost – en alle warmte via allemaal gaten en kieren weer naar buiten gaat. Omdat we niet stoken voor de vogels is het verstandig om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Doe de gordijnen dicht wanneer het buiten koud is en plaats – indien mogelijk – dubbel glas in ramen.

Zoals je kunt zien zijn er talloze manieren om te besparen. Natuurlijk is het haast onmogelijk om bijna al deze tips in te voeren, het belangrijkste om te onthouden is dat alle beetje helpen en heel veel beetjes maken een hoop.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.